Hoe je dat bereikt? Wij hebben een simpel trucje: kook het water eerst en giet het kokende water (eventueel een paar minuutjes laten afkoelen) in je ijsblokjesvorm. Het resultaat: geen ijsblokjes met een wirwar van wit en doorzichtig, maar perfecte clear cubes. Mooi als je een speciale cocktail wil serveren.
Ijsblokjes maken is simpel: je vult je ijsblokjesvorm met water, zet het in de vriezer voor een paar uur en voilà, je hebt ijsblokjes!
De truc om ijsklontjes in no time bevroren te hebben lijkt in de eerste instantie juist niet te werken: kokend water! Giet water dat net van de kook af is in je ijsblokjesvorm, schuif de vorm voorzichtig in de vriezer en je zult versteld staan van het resultaat, want zo snel heb je nog nooit ijsblokjes gemaakt!
pak het zakje bij de 2 bovenste punten vast en houd de opening onder de kraan. Vul de zak met water en draai de zak direct 180 graden (op de kop houden). Uit de opening komen dan nog 1 à 2 druppeltjes water, waarna het zakje automatisch sluit.
Om ijsblokjes te maken, gebruikt u het best zacht water. De magnesium- en calciumverbindingen in hard water zorgen er namelijk voor dat de ijsblokjes al bij een lagere temperatuur (ongeveer bij -0,5 °C, afhankelijk van de precieze hardheid) beginnen te ontdooien. Met zacht water hebt u daar minder snel last van.
Zout verlaagt het vriespunt van water – en dus ook het smeltpunt van ijs. Dat wil zeggen dat ijs niet smelt bij 0°C, maar bij een lagere temperatuur. Dat is ook de reden waarom we zout strooien in de winter: het ijs zal sneller smelten.
Leg een handdoek in de emmer of bak voordat je de ijsblokjes erin doet. Hiermee isoleer je het ijs en zorg je dat het koud blijft. Je kunt tevens bubbeltjesplastic en dan een handdoek in de bak of emmer leggen om het ijs te isoleren en te zorgen dat het minder snel smelt.
IJs bij ALDI
In onze supermarkten kies je uit een gevarieerd aanbod van ijs, van roomijs tot waterijs en van ons ALDI-huismerk tot ijs van A-merken. In het vriesvak van ALDI is voor alle ijsliefhebbers wat wils, in alle soorten en smaken. Proef het ijs van ALDI, gewoon in de dichtstbijzijnde ALDI-winkel.
Dus die plastic ijsklontzakjes uit de supermarkt zijn een uitkomst. Die hang je onder de kraan, je wacht tot alle 'kamertjes' gevuld zijn met water en dan knoop je hem aan de bovenkant dicht. Althans, zo ging het vroeger. Nu heb je dus zakken die je na het vullen omdraait, en dan sluit de boel zich geheel vanzelf.
Herbruikbare ijsklontjes zijn van kunststof en meestal gevuld met een zout-water-oplossing. Je kunt ze steeds weer opnieuw invriezen en gebruiken. Een andere optie zijn de stones of cubes. Dit zijn een soort dobbelstenen van speksteen, graniet, glas of roestvrijstaal.
Als je je diepvriezer niet opent tijdens het proces, moet je rekenen op zo'n drie uur. Moet je in de tussentijd wel in de vriezer zijn, dan neemt het wat meer tijd in beslag.
Warm water bevriest sneller dan koud water. Dit klinkt natuurlijk vreemd, want warm water moet heel wat meer afkoelen voordat het vriespunt bereikt is.
Hoeveel ijs heb je nodig voor een ijsbad? Voor een ijsbad van +- 200 liter heb je ongeveer 40 tot 60 kg ijsblokjes nodig. Het water zal ongeveer terug koelen naar 3 a 4 graden. Wilt u echt badwater van rond het vriespunt ( 1 a 2 graden ) dan adviseren wij 60 tot 80 kg ijsblokjes te gebruiken.
Zelfgemaakte ijsklontjes in een open bakje kun je een tot twee weken bewaren. Luchtdicht verpakte ijsklontjes kun je zo'n drie maanden bewaren.
Wie in Nederland een bolletje schepijs bestelt, betaalt gemiddeld 1,47 euro per bol. Dat blijkt uit onderzoek van Belvilla naar de gemiddelde prijzen en het aantal ijssalons in de tien grootste Nederlandse steden. De duurste stad om een bolletje schepijs te bestellen is Amsterdam, waar een bol gemiddeld 1,81 euro kost.
In Kanazawa in Japan heeft een bedrijf ijs ontwikkeld dat niet smelt. Het ijs wordt gemaakt van aardbeien. Het is ontdekt toen het Biotherapy Development Research Center Co. op zoek was naar een doel voor aardbeien die niet mooi genoeg zijn om te verkopen.
Bij een temperatuur van ongeveer 20 graden zullen de ijsblokjes na ongeveer 2 uur gaan smelten.
Hoelang blijven ijsjes goed in een koeltas? Gebruik een bak of een emmer in een lichte kleur. Een koelbox of ijsemmer gemaakt van nylon of piepschuim zal het ijs tenminste een dag lang goed houden. Een plastic bak zal het ijs een nacht lang goed koud houden, als je de bak maar niet in direct zonlicht neerzet.
Doe de ijsblokjes in de kom (of koelemmer), giet er wat water bij en strooi er flink wat zout doorheen. Nadat je alles door elkaar hebt geroerd leg je je fles(sen) drank in het ijswater. Dankzij het zout vindt er een chemische reactie plaats, waardoor het koelproces wordt versneld.
IJswater kan ook worden geproduceerd door de warmtewisselaar in een waterbak te plaatsen. Op deze manier ontstaat een gedompelde koeler die eventueel kan worden ontworpen om (wel) aan te vriezen en ijs op te slaan. In dat geval spreken we over een ijsbank.
Voor drankjes die buiten de koelkast de hele dag koud blijven vul je een grote fles met een drank naar keuze, en deze leg je vervolgens in de vriezer. Kort voordat je weggaat haal je de fles uit de vriezer. Gedurende de dag zal de inhoud smelten en kun je de ijskoude drank drinken.