Okselhaar om geur te verspreiden
De geurstofjes kunnen zich namelijk hechten aan het haar, waardoor ze zich makkelijker kunnen verspreiden. Daarom groeit er dus haar onder je oksels. Het gaat hier trouwens niet om de klassieke zweetgeur: die vinden de meesten toch écht niet zo aantrekkelijk.
Er zijn talrijke goede redenen om je te scheren. Zo hebben mannen die hun okselhaar verwijderen minder kans op onwelriekende geurtjes. Haartjes houden namelijk meer bacteriën vast en het zijn juist de bacteriën die de vieze luchtjes veroorzaken.
Als je stopt met scheren, heeft je lichaam minder huid-op-huid contact. Dit gebeurt als je loopt, rent of gewoon staat. Doordat je de haren laat staan is er minder frictie tussen de huid van je armen en de huid van je oksel. Wat weer zorgt voor minder irritaties.
De meeste mannen - 73 procent - laten hun okselhaar gewoon staan. Slechts één op de vier vrouwen vindt dat oké. Okselhaar bij mannen mag wel, vindt 59 procent van de vrouwen, maar alleen als het verzorgd is. 17 procent van de vrouwen vindt dan weer dat een man zijn oksels helemaal glad moet scheren.
Vertel haar dat het haar lichaam is en dat zij mag kiezen wanneer ze zich begint te scheren. Er is geen "ideale" leeftijd om met scheren te beginnen. Als ze het doet om bij haar vriendinnen te horen, wijs haar er dan op dat het belangrijk is dat ze zichzelf blijft.
De meeste mannen scheren vanwege hun eigen voorkeur, omdat ze het er frisser uit vinden zijn, of comfortabeler aanvoelen. Er zijn er ook een hoop die het doen vanwege de voorkeur van hun partner, en dat is niet gek: uit onderzoek blijkt dat mannen met minder schaamhaar vaker seks hebben.
Dermatoloog Menno Gaastra benadrukt: "Okselhaar is absoluut niet onhygiënisch." Volgens Gaastra is het wel zo dat bacteriën makkelijker op de huid tussen de haren gaan zitten. "Als je je minder vaak wast, ga je sneller ruiken mét okselhaar dan zonder. Maar als je het schoon houdt, is er niks aan de hand."
Je hebt veel okselhaar. Eerst en vooral: er is niets mis met okselhaar hebben. Maar weet gewoon dat het haar een broeihaard voor zweet en bacteriën kan zijn en hierdoor voor een sterke okselgeur zorgt.
Comfort. Vooral tijdens de warmere dagen is een veelgehoorde reden voor mannen om iets aan hun okselhaar te doen, dat het een stuk comfortabeler voelt. Je zweet minder en wanneer je zweet merk je dit minder. Het voelt een stuk luchtiger onder je armen.
Bijna 40 procent van de mannen scheert het haar weg bij zijn kruis. De belangrijkste reden om dit te doen is vanwege hygiëne en omdat het lichaamsdeel er zonder haar beter uitziet. Dit blijkt uit onderzoek van Peil.nl in opdracht van Gillette onder ruim duizend Nederlanders.
Voor steeds meer mannen wordt het normaal om naast hun gezichtshaar ook het haar op andere lichaamsdelen te verwijderen. Vooral de oksels en de schaamstreek zijn populair, maar liefst 1 op de 5 Nederlanders mannen onthaart die plekken.
Afhankelijk van je haarkleur, hoeveelheid haartjes en hoe snel het groeit, scheer je jouw oksels misschien wel wekelijks, twee wekelijks of juist meerdere keren per week.
Waarom 93% van de vrouwen het fijn vindt dat de man zijn of haar schaamhaar bijhoudt. Als je niet onder een steen leeft, weet je dat vrouwen ervan houden als mannen zich goed verzorgen. Sterker nog, ze verwachten het zelfs.
Sluip dus voor een subtiele geur check-up eerst naar de koffie-automaat en ruik daarna of het nog snor zit met je eigen geurtje. Valt het tegen? Dan heb je alvast een bakje troost om de publieke vernedering door te spoelen, om vervolgens naar deodorant te grijpen.
Zweetgeurtjes weg in één-twee-drie
Spray of smeer wat antibacteriële handspray- of gel onder je oksels en laat het even aan de lucht drogen. Zweetgeur wordt namelijk veroorzaakt door bacteriën die zich op de huid vormen en daar ongestoord kunnen broeien.
De functie van okselhaar is om de geur vast te houden die onze apocriene zweetklieren aanmaken. Door de oksels te scheren kan de geur veel moeilijker vastgehouden worden. Zweet gaat in uw kleding zitten.
De groeicyclus van je okselhaar duurt echter een stuk korter; waar de groeicyclus van je hoofdhaar gemiddeld 2 tot 6 jaar duurt, duurt die van je okselhaar maar 30 tot 45 dagen. Je okselhaar zal dus nooit zo lang worden als je hoofdhaar, zelfs als je het nooit zou scheren.
Het is niet echt duidelijk waarom we okselhaar hebben. De algemene theorie is dat dit een overblijfsel is van heel lang geleden toen de mensen nog overal op hun lichaam behaard waren. In de oertijd was deze lichaamsbeharing nodig om het lichaam te beschermen tegen kou en beschadiging.
De populairste schaamhaartrend is al jaren de Brazilian wax. Glad, zonder haar is de key. Helemaal glad – van voor tot achter – heet de Sfinx of Hollywood wax. Als je nog een beetje haar laat staan op het middel van de venusheuvel, is het een Brazilian wax.
Het is je vast opgevallen dat schaamhaar een stuk stugger is dan het haar op je hoofd. De follikels waar de schaamharen uitkomen, hebben een grotere opening en creëren dikkere, stuggere haren. Ook krullen ze vaker.
haarGoed nieuws voor de koukleumen onder ons: een beetje wintervacht is tegenwoordig toegestaan. Mannen storen zich minder hard aan een donsje op de benen dan wijzelf, zo blijkt uit 'Het eerlijke haaronderzoek' van jongerenprogramma Generation M.
De meeste meiden krijgen rond hun twaalfde lichaamshaar en beginnen even later ook te scheren.