De soort kan leeftijden van meer dan 150 tot 200 jaar bereiken (er zijn zelfs enkele exemplaren bekend die 300 tot 400 jaar oud zijn[1]). Walnoot is een middelgrote boom die tot 22 meter hoog wordt in Nederland. De soort kan zich spontaan vestigen langs rivieroevers en wordt makkelijk door dieren verspreid.
Walnotenboom van circa 35-40 jaar oud - Schouten Bomen.
De walnotenbomen ook wel notelaars genoemd, kunnen uitgroeien tot statige, 30 meter hoge bomen en met gemak 200 jaar oud worden.
De walnoot wordt in de Nederlandse taal ook 'okkernoot' genoemd. Vroeger werd okkernoot 'nokernot' genoemd. 'Noker' komt van het Latijnse 'nucarius' en 'nucerius' (notenboom) en 'not' van 'noot' omdat het een noot betrof. 'Nokernot' betekent dus eigenlijk 'noot van de notenboom'.
Noten kweken is arbeidsintensief
Vele noten zijn bijvoorbeeld gekraakt, geroosterd, gezouten of gepeld. Al om al gebeurt er dus veel voordat de noten in de winkel liggen. Dit kost allemaal extra tijd en dat zit ook in de prijs van noten.
Ze bewaren niet alleen makkelijk ze zijn ook uiterst lekker en voedzaam. Ongeveer alle dagen eten we een handje noten. In slaatjes, muesli, op taart, in koekjes of zelfgemaakte marsepein. Aan al die gerechten geven okkernoten een lekkere toets.
Wat een heerlijke walnoten, de kenners wisten het al, maar de allerbeste walnoten komen uit Frankrijk. Het verschil in smaak is bijna niet te beschrijven, de Frans walnoot is vol en romig van smaak en heeft een eigen kenmerkende nootachtige geur. Vooral de hele Franse walnoot is ongekend populair!
Het plantgat moet groot genoeg zijn om de wortels er goed gespreid in te planten. De plantdiepte moet zodanig worden gekozen dat de bovenste zijwortels 5 tot 10 cm onder het maaiveld liggen. Oppassen om niet te diep te planten, dat vertraagt de groei. De kwekerij diepte is meestal correct.
Als eerste vuistregel geldt dat de gemiddelde commercieel gekweekte walnootboom elk jaar 1270 mm neerslag nodig heeft. Als tweede vuistregel geldt dat walnootbomen in de zomer (juni, juli en augustus) meer dan 50% van de jaarlijkse watervoorziening nodig hebben.
Walnoten die vers van de boom komen, zijn niet perse direct eetbaar en smaakvol en kun je beter eerst laten drogen voordat ze gegeten worden. Wanneer een walnoot vers van de boom komt, heeft deze nog een hoog vochtgehalte, wat kan leiden tot een muffe smaak en textuur, evenals bederf en schimmelvorming.
De meest cruciale vijand van gewone en zwarte walnootbomen is nachtvorst tijdens de late lente of vroege herfst. De telers dienen hun gewas in het voorjaar niet te vestigen in gebieden met frequente nachtvorst. Over het algemeen kunnen walnootbomen geen zeer lage en zeer hoge temperaturen en zeer harde wind verdragen.
De oogsttijd voor walnoten is van half september tot eind oktober. De noten zijn rijp wanneer ze van de boom vallen en hun dop openbarst; goed gedroogd en op de juiste manier bewaard, kunnen ze dan vele maanden worden bewaard.
Noten in de dop zijn ongeveer 2 jaar houdbaar, gepelde noten gemiddeld 1 jaar. In veel gerechten, zoals tzatziki, kan je walnoten verwerken.Als ze een beetje muf zijn geworden, helpt het de noten in een koekenpan (zonder boter of olie) kort te roosteren. Ze krijgen dan weer een lekkere bite.
Bewaren. Wanneer je walnoten op een droge, goed ventileerde plaats bewaart, zijn ze minstens twee jaar houdbaar.
Je kunt ze allereerst op de bekendste manier eten: uit het vuistje. Je kraakt de walnoot en eet de vrucht op. Maar daarnaast kun je de gekraakte walnoot ook pellen, hakken, roosteren of karamelliseren. Je kunt ze pellen om de bittere smaak te verliezen.
Walnoot is matig droogtetolerant (score 2.9). Walnoot is gevoeliger voor droogte dan tamme kastanje (score 3.5) [3]1. Walnoot kan zeer slecht tegen inundatie (score 1.4) [3]1. Walnoot is naar verwachting goed bestand tegen windworp vanwege de diepe penwortel.
Onder een notenboom groeit alles
Kervel, tomaten, asperges, courgettes, boomspinazie, winterpostelein, veldsla, frambozen, aalbessen, warmoes, olijfkomkommer … De lijst is eindeloos en het doet het allemaal zonder problemen onder of naast een grote, oude notenboom.
Wat veel mensen niet weten is dat de walnotenboom pas vanaf circa 15 jaar noten gaat geven. Wanneer een jonge boom, stam omtrek tot 10cm, gekocht wordt kan het dus nog 10 jaar duren voordat deze noten gaat geven.
Walnoten zijn dus prima als snack, maar let erop dat je niet overdrijft: neem niet meer dan een handjevol (9 stuks) walnoten per dag. Dit is een gezonde hoeveelheid.
Gebrande, ongebrande en geroosterde soorten zijn gezond zolang je ze niet zout. Er zijn erg veel soorten, maar een aantal bekende (en lekkere) opties zijn walnoten, cashewnoten, pecannoten en hazelnoten. Wij raden rauwe en geroosterde noten aan omdat deze het allergezondst zijn!
Walnoten bestaan uit vetten, eiwitten en voedingsvezels en zijn rijk aan omega-3-vetzuren en α-linoleenzuur (zoals ook aanwezig in vette vis) die goed zijn voor hart en vaten. Het regelmatig eten van noten verlaagt de kans op hart- en vaatziekten met 15% en het sterftecijfer door hart- en vaatziekten met 23%.
Eet walnoten echter met mate, ze bevatten relatief veel calorieën. Je kunt er dus zeker van aankomen, zoals je weet gaat het om je totale calorieën die je binnenkrijgt. Walnoten zijn dus gezond, maar een handje walnoten per dag is meer dan voldoende!
De gewone walnoot of okkernoot (Juglans regia) is afkomstig uit Zuid-Europa, Centraal- en Zuidwest-Azië. De boom kan 15 tot 18 meter hoog worden, en meer dan 10 meter breed, met een mooie schermvormige kroon.
Hoor jij ook wel eens dat walnoten gezonder zijn dan andere noten? Maar is dit wel zo? Walnoten zijn gezond, maar we kunnen niet zeggen dat walnoten gezonder zijn dan bijvoorbeeld amandelen. Alle ongezouten noten en pinda's hebben positieve effecten op onze gezondheid.