De naam laurier wordt ten onrechte ook wel gebruikt voor de veel aangeplante laurierkers (Prunus laurocerasus). Het is een struik of boom die wel 100 jaar oud kan worden.
De Laurierkers (ook wel in de volksmond afgekort als 'laurier') die als wintergroene haag wordt gebruikt, komt uit de Rozenfamilie (Rosaceae). Deze struik of de boom kan wel 100 jaar oud worden en staat ook wel bekend onder de Prunus laurocerasus.
Qua plaagdieren zijn vaak slakken, vlooien, luizen, mijten, taxuskevers en mineervliegen de boosdoener. Laurier ziektes kunnen zijn: bladvlekkenziekte, hagelschot en valse meeldauw.
De laurier (botanische naam Laurus nobilis) komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, Iran en Irak. Het is een houtachtige wintergroene heester, die tegenwoordig overal in het Middellandse Zeegebied voorkomt in de vorm van bomen tot wel 18 meter hoogte.
De Laurier groeit snel en dicht daarom moet deze gesnoeid worden. Hij kan jaarlijks 20 tot 40 cm groter worden en groeit niet alleen in de hoogte maar wordt ook in de breedte waardoor de haag dicht word.
Wanneer u een laurierhaag gaat snoeien is het beste moment om dit te doen in het voorjaar (rond maart en april). Daaropvolgend is het raadzaam nogmaals te snoeien in augustus-september. Tweemaal per jaar snoeien resulteert in een volle strakke laurierhaag.
Laurierhaag terugsnoeien
Wanneer de laurierhaag te groot is geworden kunt je deze tot op het hout terugsnoeien. Of nog drastischer 15 centimeter boven de grond afzagen. U zult zien dat de plant binnen korte tijd weer nieuwe scheuten gaat vormen. Deze wijze van snoeien dient plaats te vinden in het voorjaar.
De wortels passen zich aan de omgeving aan
In droge streken kan de laurierkers zeer diepe wortels ontwikkelen om voldoende water op te kunnen nemen.
Een Laurierboom is een wintergroene boom welke uitermate geschikt is voor een haagplant. Een Laurier wordt vaak verward met een kruid die ook wordt toegepast in de keuken. Dit alles heeft te maken met de herkomst van de Latijnse naam, want de letterlijke vertaling van Prunus Laurocerasus is Laurierkers.
Voor een gezonde groei heeft de laurier tijdens de groeiperiode voeding nodig. Omdat deze plant vrij traag groeit, is DCM Meststof Ilex, Osmanthus & Bladhoudende Heesters de beste keuze.
Omdat het blad van de laurierhaag vrij groot is kunt u de laurierkers het best snoeien met een snoeischaar. Zo worden de bladeren niet beschadigd en blijft de hele haag er fraai uitzien. Gebruik altijd een vlijmscherpe snoeischaar en knip vlak boven een blad of een jonge scheut.
Kleuren de bladeren van de laurier bruin of oranjebruin in de winter? Dan kunnen deze haagplanten vorstschade hebben. Oplossing: Snij de tak af tot de nieuwe bladknop.
De Laurus Nobilis of Laurierboom komt oorspronkelijk uit het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied. Door de geur en smaak die de boom afgeeft, is deze erg bekend geworden. De Laurier staat ook bekend als een symbool voor wijsheid en glorie. De bomen groeien in de natuur tot een hoogte van 12 meter.
Laurierthee remt ontstekingen in je lichaam. Het bevat euganol en heeft daardoor een geneeskrachtige werking op gewrichtsontstekingen, zoals jicht en artrose/ artritis. Maar werkt ook heilzaam bij bronchitis, aften en bij tandpijn. Het heeft een positieve invloed op diabetes.
Het verschilt per soort hoe veel de laurier groeit per jaar. De Portugese laurier groeit ongeveer 15 tot 30 centimeter per jaar. De Caucasica en de Rotundifolia groeien zelfs wel 40 tot 50 centimeter per jaar. In een korte tijd kunt u met deze haagsoorten een natuurlijke erfafscheiding maken.
Plant u een laurierhaag met deze soorten en houdt u het snoeien goed bij, dan kunt u uw laurierhaag ongeveer 80 tot 90 centimeter breed houden.
De bessen van de laurierkers zijn weinig giftig. Na de inname van minder dan 5 bessen van deze plant volstaat het om het kind wat water te laten drinken. Na inname van grotere hoeveelheden neem je toch best contact met je huisarts of met het Antigifcentrum (070 245 245). Bladeren en andere plantendelen zijn wel giftig!
Antwoord: Er is niets mis mee om de blaadjes van een laurier (Laurus nobilis) uit eigen tuin in het eten te verwerken. Verwar de laurier niet met planten die er alleen maar op lijken of iets van laurier in hun naam hebben. Aan de onmiskenbare geur van een gekneusd blad herken je de echte.
Laurier kan in de volle zon staan, maar gedijt ook in halfschaduw. Kies een stevige pot en klei-achtige grond om omwaaien tegen te gaan. Slap jong blad duidt op te weinig water. Na extra gieten trekt laurier dan snel weer bij.
Laurierhagen verplanten
Zodra u de Laurierhagen heeft verplant moet u niet verwachten dat de Laurier binnen een week of twee er weer van genezen is. Zo is het verplanten van een complete Laurierhaag een behoorlijke operatie wat een enorme klap kan zijn voor de haag.
Het grootste verschil tussen de twee planten is dat echte laurier gebruikt kan worden als kruid in de keuken, terwijl laurierkers maar beter niet gegeten kan worden. Niet alleen de kersen van de laurierkers zijn namelijk giftig, maar ook de bladeren zijn niet gezond om te eten.
De hagen hebben een lengte van 100 centimeter en een hoogte van 150 tot 200 meter. De hagen worden ongeveer 40 cm dik. Twee keer per jaar terugsnoeien is voldoende.
Hoeveel dat er zijn hangt af van de hoogte. Volgens de regel geldt: 60-80cm 4 stuks per meter; 80-100cm 3 stuks per meter; 100-125cm 2,5 stuks per meter; 125-150 2 stuks per meter; 150-175cm 2 stuks per meter en 175-200cm 2 stuks per meter.
De eerste keer in de loop van mei-juni, de tweede keer in september. De laurierhaag zal na de tweede snoeibeurt niet meer uitlopen waardoor je bijna 6 maanden een mooie strakke haag hebt. Meer informatie over het planten van laurier en het planten van Portugese laurier.