Zeeschildpadden worden rond een meter lang, wegen 70 tot 200 kilo en kunnen ruim 80 jaar oud worden. De karetschildpad leeft dichtbij de kust en eet sponzen, de dikkopschildpad leeft rond het rif en eet schelpdieren.
Hierdoor zijn schildpadden relatief kwetsbaar. Ze kunnen echter zeer oud worden, de kleinste soorten bereiken gemakkelijk een leeftijd van twintig tot veertig jaar. Grotere soorten kunnen meer dan honderd jaar oud worden en de alleroudste exemplaren die bekend zijn werden ruim 150 jaar oud.
Hoe lang leven schildpadden en wat voor zorg hebben ze nodig? Wie een schildpad als huisdier wil aanschaffen, moet altijd in het achterhoofd houden dat landschildpadden tot 70 jaar, en middelgrote exemplaren zelfs tot wel 120 jaar oud kunnen worden.
Als je een schildpad ziet, zorg er dan voor dat je hem niet aanraakt of oppakt. Schildpadden kunnen namelijk flink bijten! De bijtschildpad kan zoals zijn naam al doet vermoeden, flink bijten.
Is zwemmen met schildpadden gevaarlijk? Nee, maar hou natuurlijk altijd in gedachten dat het wilde dieren zijn en respecteer dus hun ruimte. Ze zijn dan niet gevaarlijk voor jou, maar jij kunt wel gevaarlijk zijn voor de schildpadden.
Zooi in de oceanen
Zeeschildpadden lopen ziektes op door de giftige stoffen die in het water terecht komen. De schildpadden zien stukjes plastic aan voor voedsel, wat vaak de dood als gevolg heeft. Ook stikken ze in plasticafval en komen ze vast te zitten in oude visnetten. Dit zorgt er voor dat de dieren verdrinken.
Uitzonderingen daargelaten maar uiteindelijk zal iedere schildpad door verhongering sterven. Naarmate de weerstand afneemt neemt het risico op een virus- of parasitaire infectie snel toe, welke binnen enkele weken het dier dermate verzwakt dat al snel de dood zal intreden. Deze dieren sterven veelal in het water.
Hou je schildpad actief en bezig!Geef een waterschildpad hoge klimmogelijkheden, maar sluit dan wel zijn dak. Hij zou wel eens kunnen ontsnappen. Een landschildpad maak je op zijn beurt tevreden met wat mos of gras om in te graven, of met rotsen als extra stimulatie.
Zeekrokodillen, zeeslangen en zeeschildpadden hebben een traanklier die het overtollige zout uit het zeewater via de ogen kan uitscheiden. Als er veel uitgescheiden wordt kan dit lijken op huilen, maar het heeft waarschijnlijk niets te maken met emoties.
Hoe heeft een schildpad seks? Bij de paring van landbewonende schildpadden gaat het mannetje op de achterpoten staan en hijst zich met de voorpoten gedeeltelijk op het vrouwtje. De pose lijkt nog het meest op de houding die bij mensen de hondjeshouding wordt genoemd.
Vrouwtjes zijn maar een korte tijd vruchtbaar, maar ook buiten die periode hebben ze veel seks. Zo veel zelfs dat vrouwtjes daar echt last van hebben." Daardoor zijn er soms zelfs maatregelen nodig: "Soms worden schildpadden in gevangenschap gescheiden van elkaar omdat de mannetjes altijd seks willen.
Een schildpad die te veel in zichzelf kruipt, kan niets meer aan.Het kan geen opmerkingen verdragen, krimpt ineen bij kritiek, voelt zich depressief en lusteloos. Deze schildpadjes kunnen soms tranen gebruiken om hun zin door te drijven.
Schildpadden zijn intelligente dieren met een goed geheugen. Van in gevangenschap levende soorten is bekend dat ze zelfs kunnen leren. Ook kunnen schildpadden zich over grote afstanden oriënteren, zoals dit bij zeeschildpadden voorkomt die altijd terugkeren naar dezelfde stranden om eieren te leggen.
Net als bij alle schildpadden klimt het mannetje op het vrouwtje tijdens de paring en bevrucht hij haar inwendig. Het mannetje bijt het vrouwtje in haar nek en kop om zich te ankeren wat een agressieve indruk maakt. De paring kan tot 12 uur duren en een vrouwtje paart met meerdere mannetjes.
Een landschildpad leeft van nature solitair dus hou dit dier ook alleen. Een koppel of groep van maximum drie dieren kan samen worden gehouden, mits ze veel ruimte hebben en voor alle dieren een zonne- en schuilplek voorzien wordt.
De oudst gedocumenteerde reuzenschildpad is Adwaita, die in 2006 stierf op een leeftijd van 255 of 256 jaar.
De dieren kunnen niet goed tegen de lage temperaturen. Als het zeewater onder de tien graden komt, kunnen de schildpadden verlamd raken omdat de koudbloedige dieren niet zelf hun temperatuur kunnen regelen.
Schildpadden hebben niet veel vijanden. Soms eet een krokodil een moeras-schildpad op. Of verliest een zee-schildpad een gevecht met een haai. De enige grote vijand is de mens.
Schildpadden zijn namelijk erg vatbaar voor tocht. Wat je wel kan doen, is luisteren naar je schildpad. Schildpadden kunnen natuurlijk niet spreken, maar ze tonen je wel veel aan de hand van hun gedrag. Op die manier kan je heel wat liefde van ze krijgen, en tonen ze je of er eventueel iets niet goed zit.
In het wild houdt de Griekse landschildpad een winterslaap. Normaal gesproken duurt een winterslaap ongeveer vier tot zes maanden, vanaf november. Er zijn verschillende meningen over het houden van een winterslaap in gevangenschap.
Water doet leven, ook voor landschildpadden
Alle dieren hebben water nodig. Dus ja, ook landschildpadden kunnen niet zonder, al hebben ze zich in droge regio's wel aangepast aan een lagere waterinname.
Ze lopen zo langzaam, omdat voor een schildpad een andere manier van lopen niet mogelijk is. Schildpadden zijn niet bepaald snel, omdat ze door hun rugschild en buikschild niet goed kunnen bewegen. De schilden van een schildpad zijn aan de randen vergroeid als een soort pantser en de voorpoten staan aan de zijkant.
Bij twijfel: laat hem nog een paar dagen liggen en je neus gaat je vertellen of hij nog leeft. Als je de schildpad uit het water tilt,laat hij zijn kopje slap hangen als hij dood is,bovendien ligt er al heel snel een slijmlaagje om heen. uit eigen ervaring zie je dan onmiddelijk dat hij dood is.
Overigens kunnen vrijwel alle schildpadden goed zwemmen, dus ook de landschildpadden, maar houden veel soorten dat niet zo lang vol als een zeeschildpad. Maar hoe goed ze ook kunnen zwemmen, alle schildpadden kunnen verdrinken.
U kunt een schildpad vlees, vis, gevogelte en insecten geven. Daarnaast eet een schildpad ook (water)planten en groenten. Geef hen waterpest, hoornblad, andijvie en soms stukjes appel, tomaat of komkommer. Naarmate de dieren ouder worden, gaan ze minder dierlijk en meer plantaardig voedsel eten.