De perzikkopagapornis is een dwergpapegaai die omstreeks 1793 werd ontdekt maar toen werd aangezien voor een roodmaskeragapornis, een andere soort van hetzelfde geslacht. Pas in 1818 werd de perzikkopagapornis door Louis Jean Pierre Vieillot als aparte soort beschreven.
Sommige soorten, zoals Agapornis fischeri, Agapornis nigrigenis, Agapornis personatus en Agapornis lilianae, hebben een witte oogrand. Over het algemeen kunnen dwergpapegaaien zo'n 10 tot 16 jaar oud worden.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Dwergpapegaaien kunnen niet goed tegen de kou. Voorzie daarom een (eventueel verwarmd) binnenverblijf. Als je een nieuwe vogel buiten wilt gaan houden moet je die tijdens een warme periode, het begin van de zomer, voor het eerst buiten gaan huisvesten.
Een agapornis kan even slim zijn als een kind van 3 jaar oud! Een agapornis zal steeds willen leren en zult u moeten stimuleren middels opvoeding en training, wil deze een gelukkige, tevreden vogel worden / blijven.
Giftig voor agaporniden:
Avocado. De gassen die vrij komen bij het verhitten van anti aanbaklagen in pannen (zet de vogel nooit in de buurt van de keuken) Lood ( bijvoorbeeld als de vogel op het lood in glas en lood ramen gaat knabbelen, of aan de onderrand van vitrage zit vaak een loodje)
Geef tenminste 90% pellets, aangevuld met 10% overig voedsel, zodat uw agapornissen alles binnenkrijgen wat ze nodig hebben. Geef nooit avocado of chocolade, dat is giftig voor vogels. Agapornissen eten in de natuur twee maal per dag: in de ochtend en voor het slapengaan.
Papegaaien hebben ongeveer 12 slaapuren per dag nodig om in goede conditie te blijven, terwijl mensen vaak genoeg hebben aan een rustperiode van 6 tot 8 uur.
Ook bestaat het gevaar dat in het begin vredelievende vogels door het gebrek aan plaats hysterisch worden. Ze bijten en jagen elkaar op in hun kooi, omdat ze anders niet genoeg beweging hebben.
De makkelijkste manier om je papegaai te leren praten is door te werken in kleine stappen. Begin daarom eerst met het communiceren van klanken. Maak het voor je vogel steeds een beetje moeilijker door de klanken af te wisselen. Aangezien een papegaai een echte imitator is, zal hij woorden roepen die hij vaak hoort.
Een goede zadenmengeling als basis voor Agaporniden
Verder mogen ze regelmatig wat krachvoer krijgen, zodat ze voorzien worden in hun vitamine- en mineralenbehoefte. Daarnaast is het belangrijk dat zij net als andere vogels grit kunnen eten. Dit is zeer belangrijk voor een goede werking van hun spijsvertering.
Je kunt ze trainen om zindelijk te worden (Carois het soms!! ) maar dat kost ff tijd en hij is een logee zeg je. Dus dan maar voor lief nemen die poepjes op je schouder.
Beloon het schreeuwen niet.
In het begin zal het moeilijk zijn, maar na verloop van tijd zal het negeren van het geschreeuw van je vogel hem dit aandachttrekkende gedrag afleren. Verlaat de kamer wanneer je vogel begint tekeer te gaan. Kom niet terug naar de kamer tot hij gestopt is met schreeuwen of gillen.
Bijten doen vogels nadat ze al met hun lichaamstaal hebben aangegeven dat ze iets niet echt niet willen. Maar omdat jij dit niet ziet en doorgaat met hetgeen ze echt niet willen, geven ze uiteindelijk een bijt. Jouw vogel heeft van jou geleerd dat je hem dan met rust laat.
Lang geleden besloten mensen om vogels als huisdieren te willen houden, waardoor de vogelkooi ontstond. Tegenwoordig weten vogels niet beter, ze worden in kooien geboren. Het vraagstuk of dit zielig is of niet zal altijd blijven bestaan, en die beslissing is aan jou.
De dwergpapegaaien zijn overdag actief en slapen 's nachts in nesten en holen. De vogels maken verschillende geluiden om met elkaar te communiceren, gaande van zacht fluiten tot kwetteren en krijsen.
Zet of hang de kooi op ooghoogte, je doet daarmee de vogels echt een plezier. Een dwergpapegaai voelt zich het prettigst met een dichte achterwand, zet of hang de kooi liever niet in een open ruimte of voor het raam. Een nestkast in de kooi wordt ook graag gebruikt als slaapplaats.
De meeste siervogels zijn in zekere mate tam te maken. De makkelijkste vogels zijn de kromsnavels, zoals valkparkietjes, agapornissen en forpussen. Maar ook zebravinkjes, die van nature groepsvogels zijn en niet gericht op mensen, maak je met veel geduld tam(mer).
Dwergpapegaaien, de Agapornis, kunnen ook zowel binnen als buiten gehouden worden. Ze dienen wel een tochtvrij binnenverblijf ter beschikking te hebben waar de temperatuur tenminste boven de 5°C blijft. Niet alle soorten dwergpapegaaien zijn geschikt om groepen te houden.
U heeft de meeste kans dat een agapornis gaat praten als hij alleen is. Hij neemt dan menselijke geluiden over. Agaporniden die samen gehouden worden spreken hun eigen taal.
Dat kan bijvoorbeeld door met de vogel te trainen, de manier waarop hij wordt gehouden aan te passen en door anti-agressie spelletjes met hem te doen. Met clickertraining kun je ook heel veel bereiken, niet alleen tegen agressief gedrag maar ook bij het trainen van leuke oefeningen.
De oplossing is simpel, gun je vogel tijdelijk even rust. Je vogel zal snel weer de oude worden. Zorg er in ieder geval voor dat je vogel voldoende uitdaging krijgt door regelmatig samen met je vogel te spelen bouw je een goede band met hem op.
Warm weer. De lichaamstemperatuur van een agapornis is 42° C en zelfs bij warm weer moet het lichaam ook op 42°c blijven. Dus een agapornis die in een ruimte zit van rond de 30° C is eigenlijk geen probleem zolang er geen extra inspanningen zijn.
Veren zijn erg belangrijk voor vogels en hebben meerdere functies zoals vliegen, isolatie, camouflage of pronken en het afstoten van water. Vogels zijn er dan ook zuinig op en poetsen hun veren uitvoerig. Tijdens het poetsen worden stof, vuil en parasieten verwijderd.
Er zijn ook veel manieren waarop de vogel de snavel gebruikt in het communiceren. Knarsen: Knarsen geeft tevredenheid en/of vermoeidheid aan. Ontspanning dus! Je hoort dit vaak vlak voor de papegaai in slaap valt.