Vraag de alcoholvergunning aan bij uw gemeente. Uw personeelsleden moeten 16 jaar of ouder zijn om alcohol te schenken. Vmbo-scholieren van 14 en 15 jaar mogen tijdens een horecastage voor hun opleiding wel alcohol schenken. Uw barmedewerker onder de 18 jaar mag de alcohol verkopen, maar niet drinken.
VideoWie vanaf vandaag alcohol doorgeeft aan een minderjarige, riskeert een boete van 100 euro. Ouders en andere volwassenen zijn strafbaar als zij een drankje delen met hun kind of vriend op een openbare plek. Zes op de tien Nederlanders hebben hier helemaal geen weet van.
Alcohol onder de 18 in winkel of supermarkt
Je kunt alleen drank kopen als je kunt aantonen dat je 18 jaar of ouder bent. Voor een kassamedewerker is het soms lastig om dat in te schatten. Laat daarom altijd je ID zien.
Bier en wijn mag je pas kopen vanaf 16 jaar. Voor sterkedrank moet je 18 jaar oud zijn.
Is de minimumleeftijd voor barpersoneel (o.a. in jeugdsozen) ook 18 jaar? Jongeren, die voor hun opleiding in de horecar werken, mogen vanaf 14 jaar alcohol schenken. Anders moet het barpersoneel minimaal 16 jaar oud zijn.
Volgens de Drank- en Horecawet mogen kinderen jonger dan 16 jaar alleen in een ruimte werken waar geen alcoholische dranken worden geschonken of verkocht of zich ophouden in ruimtes waar mensen het vervolgens ter plekke opdrinken. Zij mogen ook niet werken met machines (zoals een afwasmachine) of een kassa bedienen.
U moet minimaal 21 jaar zijn. U moet een diploma of certificaat Sociale Hygiëne hebben. Dit geldt voor alle eigenaren en mede-eigenaren van een horecaonderneming. U moet zijn ingeschreven in het Register Sociale Hygiëne .
Flügel wordt volgens de Belgische regelgeving echter beschouwd als sterke drank, die verboden is voor minderjarigen en pas toelaatbaar is vanaf 18 jaar.
Bier en wijn kunnen vanaf zestien jaar; gedistilleerde dranken en dranken die gedistilleerde dranken bevatten mogen pas vanaf achttien jaar. Een belangrijke opmerking hierbij is dat het alcoholvolumepercentage geen doorslaggevend element is in het bepalen of een drank 16+ dan wel 18+ is.
Als je nog geen 18 jaar bent is het strafbaar om geopende drankjes met alcohol bij je te hebben op openbare plekken, zoals een winkelcentrum of sportkantine. Je loopt dan risico op een taakstraf of een boete.
Meerderjarigen zijn strafbaar als ze alcohol geven aan minderjarigen op openbare plekken. Minderjarigen mogen geen alcohol bij zich hebben op openbare plekken. Retailers mogen geen alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld cafés, sportkantines en festivals.
Voor meisjes is het maximum twee glazen per dag en voor een jongen drie glazen per dag, waarbij er tenminste drie dagen in de week niet gedronken moet worden. Voor jongeren die alleen in het weekend drinken kan een maximale hoeveelheid aangehouden worden van drie glazen voor een meisje en vijf voor een jongen.
Schadelijk voor gezondheid
Bijna de helft van de respondenten geeft om die reden geen drank aan minderjarigen. Voor drie op de tien mensen is zowel de gezondheid als de boete een reden. De meeste mensen weten dat restaurants en cafés een boete en zelfs sluiting riskeren als ze alcohol aan minderjarigen schenken.
Gevaren van alcohol bij jongeren
Er kleven verschillende gevaren aan alcoholgebruik bij jongeren. Zo kan een glas alcohol zorgen voor roekeloos gedrag. Omdat jongeren sneller beslissingen maken zonder daarover na te denken. Risico's zijn bijvoorbeeld onveilige of ongewenste seks, verkeersongelukken en agressief gedrag.
Alcoholgebruik onder jongeren zorgt voor gezondheidsschade en alcoholproblemen op latere leeftijd. Jongeren zijn extra kwetsbaar. Niet alleen lopen ze sneller een alcoholvergiftiging op, ook zijn hun hersenen nog volop in ontwikkeling.
Minister Van Volksgezondheid De Block heeft nu de regels rond alcoholgebruik bij jongeren verduidelijkt: Wie 16 of 17 jaar is, mag alcohol drinken, zij het alleen bier, wijn of schuimwijn.
Verbod op wederverstrekking
Omdat jongeren vaak alcohol krijgen van meerderjarige vrienden of familie is wederverstrekking strafbaar geworden. Dit betekent dat volwassenen strafbaar zijn als zij op voor publiek toegankelijke plaatsen, zoals in horeca en op festivals, alcoholhoudende drank geven aan minderjarigen.
Alcohol onder de 16 jaar is volledig verboden, en onder de 18 jaar mag je geen sterke drank drinken (Mojito, pisang, pasoa, ...)
Flügel wordt volgens de Belgische regelgeving echter beschouwd als sterke drank, die verboden is voor minderjarigen en pas toelaatbaar is vanaf 18 jaar.
In cocktails zit sterke drank zoals gin, rum, whisky, … . En sterke drank verkopen, schenken of aanbieden mag eigenlijk niet aan -18 jarigen.
Bier en wijn mag je pas kopen vanaf 16 jaar. Voor sterkedrank moet je 18 jaar oud zijn.
Alcoholgebruik onder jongeren zorgt voor gezondheidsschade en alcoholproblemen op latere leeftijd. Jongeren zijn extra kwetsbaar. Niet alleen lopen ze sneller een alcoholvergiftiging op, ook zijn hun hersenen nog volop in ontwikkeling.
Nieuw in de Alcoholwet is dat ook de wederverstrekker een boete kan krijgen. Dit is de persoon die wel de juiste leeftijd heeft om alcohol te kopen, maar het vervolgens doorgeeft aan een minderjarige. Denk bijvoorbeeld aan een 19 jarige gast die twee bier bestelt en er één geeft aan zijn 17 jarige vriend.
Samenvattend, voor een feestje van 2-3 uur, kun je rekenen op minimaal 4-6 hapjes en 3-4 drankjes per persoon.Voor een feestje van 4-5 uur, kun je ongeveer 8-10 hapjes en 5-6 drankjes per persoon aanbieden.