Met andere woorden: klaar om te drinken. Die rode wijnen kun je prima 1 - 3 jaar bewaren. Let op: dit geldt vanaf het oogstjaar dat op de fles staat vermeld.
Een ongeopende fles rode wijn kunt u gemiddeld 3 jaar bewaren.Echter een rode wijn uit de wijnstreek Bordeaux blijft zelfs soms wel 10 jaar goed. Over het algemeen kunnen we dus wel zeggen dat rode wijn zo'n 3 tot 10 jaar bewaard kan worden.
Ontkurk de wijn gerust 2 uur op voorhand. Nog beter is om een jonge wijn te karaferen (over te gieten in een karaf). De wijn neemt dan veel meer zuurstof op, en zijn kwaliteiten zijn sneller waarneembaar. Bij oudere wijnen is het fruit al veel minder aanwezig.
Bij rode wijn is de smaak na 1 dag al niet meer lekker.Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker.
Hoewel een persoon een kleine hoeveelheid bedorven wijn kan drinken zonder bang te zijn voor de gevolgen, moet hij vermijden om er grote hoeveelheden van te drinken . Wijn bederft doorgaans door oxidatie, wat betekent dat de wijn in azijn kan veranderen. Hoewel het onaangenaam kan smaken, is het onwaarschijnlijk dat het schade veroorzaakt.
Tannines: Bij rode wijnen kunnen tannines helpen bepalen of de wijn nog goed is. Voelen ze ruw en onaangenaam, dan kan de wijn te oud zijn. Afdronk: Een goede wijn heeft een aangename, langdurige afdronk. Een korte, onaangename afdronk kan een indicatie zijn dat de wijn niet meer op zijn best is.
RODE WIJN DECANTEREN: ALLEEN DE JONGE, STRAKKE RODE WIJNEN
Jonge strakke rode wijnen hebben die extra zuurstof echt nodig zodat de smaken zich optimaal kunnen ontwikkelen. Oudere wijnen weer niet. Vooral verfijnde oude wijnen zitten al vol geur en smaken.
Antichambreren houdt namelijk in dat je de wijn een paar uur van tevoren opent, zodat de wijn lucht krijgt en je hem niet hoeft te decanteren. De term komt van het Franse woord 'antichambre', wat 'wachtkamer' betekent.
Ongeopende flessen
Hier is een algemene richtlijn: Witte wijn: 1–2 jaar na de houdbaarheidsdatum. Rode wijn: 2–3 jaar na de houdbaarheidsdatum.
Als er nog wijn over is, dan is dat het geen reden om het weg te gooien. Als je de wijn goed afgesloten in de koelkast bewaart, kan hij nog steeds gebruikt worden duurt maximaal een week blijven. Het is belangrijk dat de wijn voorzien is van een kurk of een wijnstop luchtdicht af te sluiten.
Gesloten flessen rode wijn kan je over het algemeen best lang bewaren, gemiddeld zo'n 3 jaar. Sommige wijnen uit bijvoorbeeld Bordeaux of Châteauneuf-du-Pape hebben echter een geweldig bewaarpotentieel en blijven soms wel 10 jaar goed. Sterker nog, ze worden zelfs beter van een aantal jaar flesrijping.
Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren, tot de nieuwe oogst. Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren. Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren, sommige Grand Cru's kunnen wel tot 15 jaar bewaard worden.
De meeste wijnen worden er gewoon niet beter op als u ze bewaart. De houdbaarheid van een dichte fles wijn hangt af van de druifsoort, het verwerkingsproces en het klimaat. Wilt u ze toch voor langere tijd bewaren, zorg dan voor een goede wijnkelder of wijnbewaarkast.
Hoe wijn verouderd “hoe ouder, hoe beter”
Er zijn slechts weinig wijnen die daadwerkelijk beter worden (slechts ongeveer 3% van de markt). Deze smaken zelfs helemaal niet lekker wanneer deze net gemaakt zijn. Voor deze speciale wijnen geldt dus inderdaad, hoe ouder, hoe beter.
Wij adviseren een geopende fles rode wijn maximaal 3 dagen te bewaren. Op het moment dat de rode wijn geopend is, komt de wijn in contact met zuurstof. Hierdoor gaat de wijn oxideren en dat heeft weer gevolgen voor de smaak. Soepele rode wijn kan je beter binnen 2 dagen drinken.
Wanneer je een fles rode wijn hebt geopend, komt er zuurstof bij waardoor de wijn langzaam maar zeker gaat oxideren met als gevold dat de houdbaarheid van de wijn achteruit gaat. Hoelang een geopende fles rode wijn goed blijft hangt ook af van de soort wijn die je wilt bewaren.
Soms hebben oude wijnen (terwijl ze nog in uitstekende "gezondheid" zijn wat betreft de drinkbaarheid) bezinksel. Dan kan decanteren echt handig zijn. Iets wat veel mensen zich niet realiseren is dat om een oude wijn goed te decanteren, deze minstens een dag rechtop moet worden bewaard, zo niet een paar dagen .
Het is afhankelijk van hoe oud de wijn is en de soort rode wijn hoe lang je van tevoren moet decanteren. Bij de meeste wijnen ligt dit rond de 2 á 3 uur. Heb je geen decanteerkaraf? Dan kan je ook een normale karaf (en een trechter) pakken.
Door de wijn te beluchten, geef je hem de kans om zijn volledige potentieel te bereiken. Tip: Dit geldt met name voor wijnen met veel tannines, zoals cabernet sauvignon of syrah. Het laten ademen van deze wijnen helpt de tannines te verzachten, waardoor de wijn zachter en toegankelijker wordt.
Stel je hebt in het verleden wijn gedronken, die bijvoorbeeld al langer dan 5 dagen geopend in de koelkast stond? Maak je dan geen zorgen! In principe kun je bedorven wijn vergelijken met de smaak van azijn. Dus naast de zure smaak zal het drinken ervan je verder geen kwaad doen.
Over het geheel genomen was de oogst van 1986 matig voor een groot deel van de wereld, maar sommige regio's hadden geluk. Hoewel de overgrote meerderheid van de wijnen waarschijnlijk allang voorbij hun beste tijd is, zijn er misschien een of twee juweeltjes die nu nog goed te drinken zijn, hoewel zorgvuldig onderzoek raadzaam is .
Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden! Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het recept wijn vermeldt. Het is dan een ingredient van mindere kwaliteit, en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het mogelijk om de wijn te gebruiken als azijn.