Door de regels gelden voor alle rookwaren de leeftijdsgrens van 18 jaar en het reclameverbod. Dit is belangrijk om jongeren te beschermen tegen gezondheidsschade door gebruik van rookwaren.
Bezoekers dienen minimaal 16 jaar te zijn. Bezoekers die zichtbaar onder invloed zijn van alcohol of drugs, wordt de toegang geweigerd.. Geen toegang aan personen die in welke vorm dan ook overlast voor de omgeving veroorzaken. Een relaxte houding en dito gedrag is basisvoorwaarde.
Als er geen (soft)drugs in de waterpijp wordt gedaan, is dit toegestaan.
Regels voor e-sigaret in de wet
De regels voor de e-sigaret staan in de Tabaks- en rookwarenwet. De wet regelt onder andere: Dat de e-sigaret alleen verkocht mag worden aan personen van minimaal 18 jaar.
In landen als Saudi-Arabië, Egypte en Libanon is waterpijp een traditionele manier van tabak roken. Waterpijp wordt thuis gebruikt maar ook in speciale café's, ook wel shisha-lounges genoemd. Er zijn veel soorten rookwaar voor de waterpijp, zowel met als zonder tabak.
Zelfs één keer een waterpijp roken kan al een koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. De ernst daarvan kan variëren van duizelig en benauwd worden tot een ziekenhuisopname. In het ergste geval kan iemand overlijden. De CO komt voornamelijk van de kooltjes die de tabak (of het kruidenmengsel) verhitten.
Een waterpijp kost gemiddeld 13 euro. Een drankje is al snel 2 a 3 euro.
De shisha-pen is nu verboden voor jongeren onder de 18 jaar. De maatregel is vanaf 20 mei 2016 van kracht gegaan. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) zou blijken dat de shisha-pen qua risico's vergelijkbaar is met een e-sigaret.
Aangenomen wordt dat een 36mg e-sigaret daadwerkelijk overeenstemt met een gewone 0.8mg sigaret. In theorie stemt het verbruik van één 16mg cartridge (1ml) overeen met het roken van één pakje van 20 gewone 0.8mg sigaretten. In de praktijk staat zo'n 16mg cartridge voor ongeveer één derde van een pakje regulars.
Het begint natuurlijk met de eerste aanschaf van uw e-sigaret, waarbij de prijs van een basis e-sigaret gemiddeld rond de 30 euro ligt. Vaak is een compleet starterspakket het goedkoopst, en zo'n starterspakket bevat vaak een complete elektrische sigaret of e-smoker plus toebehoren behalve de e-liquid.
Wist je dat bij het roken van waterpijp je gedurende een lange tijd veel rook binnen krijgt? Als je ongeveer 1 uur waterpijp rookt, kun je dat vergelijken met de hoeveelheid rook van 200 sigaretten!
E-sigaretten zonder nicotine mogen niet worden verkocht aan jongeren onder de 18 jaar. Het is ook verboden ze te verkopen aan volwassenen die ze zeer waarschijnlijk doorverkopen aan jongeren onder de 18. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt hier toezicht op.
Een shisha-pen (hookah-pen, E-shisha) is een verdamper die eruit ziet als een kruising tussen pen en een sigaret. De pen bestaat in verschillende smaken zoals cola, kersen, aardbei,… Bij het inhaleren van de waterdampen komt het aroma vrij.
De wet zegt niets over roken zelf, alleen over het verkopen van tabak. Er bestaat een verbod op het verkopen van tabaksproducten aan personen jonger dan 18 jaar. De verkoper is verplicht vast te stellen of hij het product verkoopt aan iemand die de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt. Dit staat in de Tabakswet.
Voor een luxe uitgave met waterpijp-mondstuk betaal je in webshops soms wel zo'n € 30 euro. In Nederland wordt de pen daarnaast ook verkocht in kiosken en tabakswinkels waar ook andere rookwaar over de toonbank gaat. Je kunt de shisha pen ook kopen bij Primera.
Naast tabak kunnen er aromatische stoomsteentjes, kruidenmengsels, hasj of wiet mee gerookt worden. Ook bestaan er speciale kruidenmengsels voor de waterpijp zonder tabak. In het Midden-Oosten is de waterpijp een traditie en wordt hij veel in restaurants en cafés gerookt.
4 tot 7 mg / ml nicotine: licht nicotinegehalte. Dit tarief kan overeenkomen met een verstokte roker die light sigaretten van tabak gebruikt of een matige hoeveelheid standaard sigaretten, doorgaans tussen de 5 en 10 sigaretten per dag. 8 tot 12 mg / ml nicotine: gemiddeld nicotinegehalte.
De schadelijke stoffen in e-sigaretten zijn onder andere nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Inhalatie hiervan kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker.
De damp die ingeademd wordt bij een e-sigaret, kan schade veroorzaken aan de cellen aan de binnenkant van de longen. Deze cellen zorgen ervoor dat het immuunsysteem reageert als er virussen of bacteriën de longen in komen. Ook nemen ze zuurstof op. Deze cellen kunnen minder goed hun werk doen als ze beschadigd zijn.
Met andere woorden, het roken van waterpijpen kan je niet high maken. U rookt echter tabak met een waterpijp. Daarom krijg je uiteindelijk een buzz. Afhankelijk van uw tabakstolerantie, zult u zich wiebelig, duizelig, ontspannen of licht in het hoofd voelen.
Echter valt de e-sigaret sinds 1 juli 2020 wel onder het rookverbod. Dus daar waar het verboden is om te roken, is het inmiddels dus ook verboden om de elektronische sigaret te gebruiken.
Maar daar komt een einde aan: vanaf 2022 is het verboden om smaken toe te voegen aan elektrische sigaretten. Sigaretten met een lekker smaakje zijn populair bij jongeren en blijken er ook nog eens voor te zorgen dat jongeren makkelijker beginnen met de 'ouderwetse' tabakssigaret.
Het roken van een waterpijp is, indien er nicotine inzit, even verslavend als het roken van sigaretten. Ook lijken dezelfde onthoudingsverschijnselen (bijvoorbeeld 'drang om te roken') en vergelijkbare bevredigende gevoelens (bijvoorbeeld 'plezierig', 'lekker') op te treden als bij het roken van 'gewone' sigaretten.
Bij het roken van een waterpijp komt veel meer koolmonoxide vrij dan bij een sigaret. Langdurig roken kan leiden tot koolmonoxidevergiftiging. De symptomen hiervan zijn onder meer duizeligheid, hoofdpijn en flauwvallen. Rooksessies bij een waterpijp duren vaak veel langer dan het roken van een sigaret.
Er zijn diverse zeer goede kwaliteit waterpijpen op markt die veel naamsbekendheid hebben, zoals El Nefes, Farida, Khalil Mamoon en Axladin. Deze merken hebben hun sporen verdiend in de markt en zijn zeer populair bij de echte waterpijpliefhebbers.