Is het huwelijk of geregistreerd partnerschap ontstaan nadat u rechtmatig verblijf kreeg in Nederland en is er dus sprake van gezinsvorming, dan moeten u en uw partner ten minste 21 jaar oud zijn.
Een vluchteling die in Nederland een verblijfsvergunning heeft gekregen, heeft recht op gezinshereniging. Dit betekent dat zijn of haar gezinsleden naar Nederland mogen komen.
De gezinshereniger moet op zijn minst over 1.845,48 euros (€) netto/maand beschikken. De inkomsten van de gezinshereniger moeten stabiel en regelmatig zijn. Hij moet dus documenten voorleggen die een referentieperiode die lang genoeg is dekken.
Ouders. Volgens de Nederlandse wet is het meestal niet meer mogelijk om uw ouders naar Nederland te halen. In bijzondere situaties kunt u een beroep doen op het EU-recht. U doet dan een beroep op het recht op familieleven.
Door een gezinsherenigingsaanvraag in te dienen kunnen vluchtelingen herenigd worden met hun man, vrouw, partner en/of kinderen. Vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen moeten binnen drie maanden gezinshereniging aanvragen.
Kan je op de gemeente gezinshereniging vragen met een Belg of een Unieburger? ' als je aanvraag ontvankelijk is, krijg je een attest van immatriculatie. In principe duurt de procedure 9 maanden, maar de DVZ kan de termijn 2 keer met 3 maanden verlengen.
De partner die niet de Nederlandse nationaliteit heeft moet een Verblijfsvergunning hebben. Dit is niet nodig als deze partner uit een land van de Europese Unie (EU) komt. Of uit de Europese Economische Ruimte (EER). Vraag bij de gemeente waar u wilt trouwen na of u een ongehuwdverklaring moet hebben.
Uw huwelijk of relatie duurde minimaal 3 jaar. En u verbleef in die 3 jaar minimaal 1 jaar in Nederland volgens de Nederlandse of Europese regels.
Wie betaalt een gezinshereniging? De vluchteling is zelf verantwoordelijk voor de kosten van vliegtickets voor de te herenigen gezinsleden.
Alleenstaande: 1.093,80 euro per maand. Samenwonende: 729,20 euro per maand. Samenwonende met gezinslast: 1.478,22 euro per maand.
Dat bedrag is gekoppeld aan de spilindex van de consumptieprijzen. Momenteel bedraagt dat 1.845,48 euro. Onder de 1.845,48 euro mag DVZ de aanvraag gezinshereniging niet automatisch weigeren.
U bent getrouwd met of geregistreerd partner van een Nederlandse man of vrouw. In dat geval kunt u na 3 jaar huwelijk of geregistreerd partnerschap (eventueel in het buitenland) én onafgebroken samenwoning een verzoek om naturalisatie indienen.
Wanneer iemand niet persoonlijk voor de ambtenaar van de burgerlijke stand kan verschijnen, kan de minister van Justitie en Veiligheid een vergunning verlenen om het huwelijk bij volmacht te laten voltrekken. Dit wordt in de volksmond ook wel 'trouwen met de handschoen' genoemd.
De naturalisatie tot Nederlander vraagt u aan bij uw gemeente. De gemeente stuurt uw aanvraag door naar de IND. De IND neemt de beslissing over uw aanvraag. Dat duurt maximaal 12 maanden.
Je mag twee keer trouwen met dezelfde persoon.
Beoordeling aanvraag verblijfsvergunning
De verblijfsvergunning is meestal 5 jaar geldig en kan worden verlengd. Na 5 jaar kunt u een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd aanvragen.
Gevolgen plannen schijnhuwelijk
een boete, taakstraf en/of gevangenisstraf voor u of uw partner; afwijzing van het verblijfsrecht op basis van een huwelijk met een ingezetene (voor de buitenlandse partner); intrekking van een verblijfsvergunning (voor de buitenlandse partner).
5 jaar ononderbroken verblijf
Je moet 5 jaar ononderbroken in België verbleven hebben met gezinshereniging. De termijn van 5 jaar begint te lopen vanaf de datum van je aanvraag van een verblijfskaart van een familielid van een burger van de Unie.
Als je illegaal in België verblijft, kan de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) je een bevel om het grondgebied te verlaten (BGV) geven. Het bevel vermeldt de termijn die je hebt om dat vrijwillig te doen. In principe is dat 30 dagen. Die termijn kan ook korter zijn: 7 dagen of zelfs 0 dagen.
De gezinshereniging met een derdelander die de broer, zus of ouder is van een Belg of unieburger die in België verblijft, is onderworpen aan strikte voorwaarden. Als niet voldaan wordt aan deze voorwaarden, wordt de aanvraag gezinshereniging geweigerd.