De minimumleeftijd in Turkije om alcohol te mogen kopen en drinken is 18 jaar.
Minimumleeftijd. De minimumleeftijd in Turkije om alcohol te mogen kopen en drinken is 18 jaar.
In heel het land mogen winkels tussen 22.00 en 06.00 uur geen alcohol meer verkopen. De verkoop van alcohol in de buurt van moskeeën en scholen wordt helemaal verboden. Daarnaast mogen alcoholproducenten geen evenementen meer sponsoren.
75 procent belasting. Het grootste deel van de alcoholprijs bestaat in Turkije uit accijns. “Van elke fles raki die wij verkopen, verdienen we maar aan één glas, de rest is belasting”, zegt Ozgur Aybas, hoofd van de associatie van slijterijen. Raki is de nationale Turkse anijsdrank, die wordt gedronken met water en ijs ...
Rakı (info / uitleg), uitspraak rakke) is een Turkse alcoholische drank, die meestal met anijs is gekruid. Er bestaat een Kretenzische variant van raki (ρακί), die men ook tsikoudia noemt. Raki heeft een alcoholpercentage van ongeveer 45% en wordt veelal met water aangelengd.
Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Turkse keuken zijn brood, rijst, bulgur, uien, eieren, paprika, tomaten, komkommer, aubergine, linzen, bonen, kikkererwten, fetakaas, lamsvlees, rundvlees, kip, vis, noten, zonnebloempitten en yoghurt. En natuurlijk vallen de kruiden en specerijen niet te vergeten.
Een typisch Turks diner begint met soep, gevolgd door een gerecht met groente en vlees, meestal met rijst of bulgur en salade en/of cacık (bereid met yoghurt, komkommer gekruid met knoflook en gedroogde munt).
Turks bier in de supermarkt (Efes, 50cl): 23 lira (€1,50 euro) Fles wijn in de supermarkt: 100-150 lira (€7-9 euro) Avondmaal met drinken voor 1 persoon: 80-200 lira (€5-12 euro)
De kosten van medicijnen zijn 30-40% lager dan in de meeste Europese landen en effectiever. Vitaminen en supplementen worden meegenomen uit Turkije. In apotheken vindt u veel goedkopere en vaak effectievere Turkse tegenhangers van veel bekende merken, maar onder een andere naam.
Tabak, alcohol, parfum, koffie/thee, chocolade en suikergoed
200 sigaretten én 50 cigarillos én 10 sigaren én 200 gram shag (met 200 vloeitjes) of 200 gram pijp-, pruim- of waterpijptabak of 50 gram snuiftabak. 1 fles van 100 cc of 2 flessen van 70 of 75 cc alcoholhoudende drank.
800 sigaretten. 400 cigarillo's (sigaren van maximaal 3 gram per stuk)
In de oostelijke delen van het land komen ook gemzen, reeën, edelherten, Konya-schapen en wolven voor. Maar de belangrijkste wildsoort is zonder meer het everzwijn. Nergens anders kunt u met zekerheid een zware, kapitale keiler strekken. Vanwege religieuze overtuigingen eten de inwoners van Turkije geen varkensvlees.
De maximumsnelheden in Turkije zijn: Binnen de bebouwde kom 50 km/h. Buiten de bebouwde kom 90 km/h. Snelwegen 120 km/h.
Auto of motor
Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Turkije, ook bij het huren van een voertuig. Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.
Het regelmatige bezoek aan de kapper is een instituut. Je vindt er een op elke straathoek. Kapperszaken zijn gemakkelijk te herkennen: er hangen vaak handdoeken te drogen op een rek op de stoep. Een sessie bij de kapper kost meestal 10 of 15 TL.
Een fles bier van een bekend merk: 2.70 EUR (28 TRY)
Een fles bier van een bekend merk: 3.30 EUR (34 TRY) Een worst of vleeswaren (1 kg): 12 EUR (119 TRY) Een mid-range wijn (één fles): 9.90 EUR (100 TRY)
Gemiddeld verdienen Turken zo'n 800 euro per maand. Het inkomen varieert echter sterk per streek. Op het platteland van Zuid-Anatolië hebben gezinnen gemiddeld zo'n 5100 euro per jaar tot hun beschikking. In het economisch sterke Istanbul is dit cijfer ongeveer twee keer zo hoog.
Is Side een dure stad? De prijzen van basisproducten in Turkije zijn lager dan in Nederland. Je moet 2.58 keer minder betalen om te winkelen in Turkije dan in Nederland. De gemiddelde accommodatie kost in Side bereik van: 21 EUR (378 TRY) in Hostel tot 41 EUR (756 TRY) in 3 sterren hotel.
Turken zijn heel sociaal en gastvrij, het is daar heel normaal dat vrienden, familie en buren veel bij elkaar komen, zelfs spontane bezoekjes. Een van de Turkse gewoontes is dan ook dat ze hun bezoekers altijd koffie en thee aanbieden en ook uitnodigen om samen te eten. Sla je dit af dan is dit onbeleefd.
Turken eten graag een uitgebreid ontbijt, zo rond 10-11 uur in de ochtend. Een ontbijt bestaat eigenlijk altijd uit een aantal kleine gerechtjes zoals omelet, komkommers, olijven, tomaten, verschillende kazen, zelf gemaakte jam, kaymak en honing. Dit wordt gegeten met brood.
Turkse en Marokkaanse kinderen eten minder koekjes, snoep en frisdranken dan hun Nederlandse leeftijd- genoten. Zij eten vooral in de namiddag en avond vaak fruit en brood tussen de maal- tijden door. Daarentegen drinken de Ne- derlandse kinderen weer meer schoolmelk.