Bij jongeren tot 18 jaar is fluoxetine het eerstekeusmiddel. Bij onvoldoende respons kunnen sertraline of citalopram worden ingezet. TCA's zijn niet effectief gebleken bij minderjarigen en worden daarom ontraden. Voor 18-plussers zijn naast fluoxetine ook sertraline, citalopram en paroxetine geschikt om mee te starten.
Een huisarts of psychiater kan antidepressiva voorschrijven wanneer psychotherapie en andere pogingen tot herstel niet helpen. Of als de patiënt weerstanden heeft tegen psychotherapie en uitdrukkelijk om medicatie vraagt. Maar niet bij een beginnende depressie.
Er is weinig bewijs dat aantoont dat antidepressiva bij jongeren onder de 18 jaar doeltreffend is. De meest voorgeschreven moleculen zijn Sertraline, Escitalopram en Trazodone. Het gebruik van Sertraline steeg van 19,62% in 2018 naar 23,94% in 2020.
Het gebruik van antidepressiva stijgt met de leeftijd: 4,2% in de leeftijdsgroep tussen 18 en 25 jaar, 12,4% van de 26- tot 64-jarigen en 19,5% van de 65-plussers. Opmerkelijk: bij de jongste leeftijdsgroep neemt het aantal toe (3,6% in 2011), terwijl het in de twee oudste leeftijdsgroepen afneemt.
De NICE richtlijn beveelt sertraline of citalopram aan als tweedelijns SSRI's bij kinderen en adolescenten met depresies.
Na antidepressiva zijn kalmerende middelen en angstremmers de meest voorgeschreven medicijnen. Het zijn veelal benzodiazepines, die volgens de richtlijnen voor enkele weken tot hooguit een paar maanden voorgeschreven mogen worden. Een half miljoen Nederlanders slikken ze, in veel gevallen al jaren.
Iemand die op een avond veel speed, cocaïne of xtc gebruikt en daarnaast ook nog antidepressiva slikt, kan levensbedreigende dosissen van die drugs opstapelen in zijn lichaam. Wie antidepressiva voorgeschreven krijgt, gebruikt dus beter geen speed, cocaïne of xtc.
Mensen die antidepressiva slikken hebben 21 procent meer kans op een gewichtstoename van meer dan 5 procent vergeleken met mensen die geen antidepressiva slikken. De kans op gewichtstoename bleef minstens 6 jaar bestaan.
Je kunt medicijnen tegen depressie of angst levenslang slikken. Voor sommige mensen is dat zelfs de beste keuze. Denk dus niet dat je uiteindelijk moet stoppen met je medicijnen tegen depressie of angst. Dat is een keuze, die afhangt van jouw persoonlijke situatie.
Zijn antidepressiva verslavend? Uit onderzoek blijkt dat 30% van de gebruikers van antidepressiva er moeilijk weer vanaf komt. Dit is reden dat zij de medicijnen vaak jaren blijven gebruiken. Vooral van Seroxat (Paroxetine) en Venlafaxine is dit een bekend probleem.
Er is ook een kans dat als er niet daadwerkelijk sprake is van een depressie of een angststoornis, de antidepressiva juist een averechts effect hebben. Veel mensen die te maken hebben met moeilijke levensomstandigheden kunnen zich ook lang somber of zelfs depressief gaan voelen.
Depressieve klachten kunnen bij een kind of jongere anders zijn dan bij volwassenen. Kenmerken van een depressie zijn: Somber of geïrriteerd, weinig lachen weinig of heel veel huilen.Verlies van de eetlust, of juist erg veel eten.
De veiligste antidepressiva zijn over het algemeen de SSRI's omdat die vaak goed worden verdragen. Een huisarts geeft SSRI's over het algemeen de voorkeur. Echter lijken TCA's weer effectiever te zijn bij mensen die last hebben van een ernstige depressie en die opgenomen zijn in een klinische voorziening.
Antidepressiva kunnen ervoor zorgen dat je negatieve gevoelens en gedachtes minder heftig zijn.Gevolg is vaak dat ook je positieve gevoelens wat minder worden. Het haalt als het ware de scherpe kantjes van je stemming af. Als je veel last hebt van 'afvlakking', kan het soms helpen om je dosering iets te verlagen.
Nieuw onderzoek wijst uit dat antidepressiva kunnen leiden tot emotionele afstomping. Vrijwillige proefpersonen die aan het onderzoek deelnamen gaven zowel minder negatieve als positieve reacties na inname van een zogeheten selectieve serotonine-heropnameremmers die behoren tot de meest voorgeschreven middelen.
Het idee dat extreme somberheid wordt veroorzaakt door een tekort aan de een stofje in het brein, namelijk serotonine, verliest aan grond. En dat terwijl de meeste antidepressiva – die soms wel, soms niet helpen – nog steeds op dat idee zijn gebaseerd. Van antidepressiva kun je soms nog somberder worden.
Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam. Na verloop van tijd werken kalmeringsmiddelen niet meer. Gebruik kalmeringsmiddelen daarom niet langer dan 2-4 weken.
– Het antidepressivum begint, als het middel aanslaat, direct al te werken, maar het effect is pas na circa zes weken optimaal. – Bij behandeling met een eerste antidepres sivum is de kans op remissie na zes weken circa 35%, dus bij één op de drie patiënten.
Mensen met een depressie hebben vaak een tekort aan vitamine B6, B12 en foliumzuur. Kikkererwten bevatten veel foliumzuur en vitamine B6. Als je deze aanvult met lever, oesters of mosselen, krijg je ook voldoende B12 binnen. Honing werd al door de Romeinen gebruikt om mensen op te vrolijken.
Medicijnen tegen depressie (antidepressiva) kunnen ervoor zorgen u meer wil eten (meer eetlust). Het ene antidepressivum heeft meer invloed op de eetlust dan een ander antidepressivum. Ook kan de toename van de eetlust per patiënt verschillen.
Terugkeer depressieve of angst klachten
Stoppen met een antidepressivum kan er voor zorgen dat de depressieve of ang- stige gevoelens terugkomen. Dit kan komen omdat er sprake is van een nieuwe periode met klachten. Maar het kan ook komen omdat u gestopt bent, voordat de vorige periode echt voorbij was.
Sommige antidepressiva waren echter effectiever dan andere. De middelen amitriptyline, escitalopram, mirtazapine, paroxetine, venlafaxine en vortioxetine zijn het meest effectief. Fluoxetine, fluvoxamine, reboxetine, en trazodon scoorden het laagst op effectiviteit.
Antidepressiva zijn medicijnen die kunnen helpen bij een depressie of angststoornis, vooral bij ernstige klachten. U merkt pas na 4 tot 6 weken of de medicijnen bij u goed werken. U kunt al wel eerder bijwerkingen krijgen, zoals slaperigheid en duizeligheid. Sommige mensen worden eerst tijdelijk meer angstig of somber.