Een mannelijk konijn, ook wel rammelaar genoemd, wordt gemiddeld geslachtsrijp rond 4 – 5 maanden leeftijd. Wij adviseren een mannelijk konijn op deze leeftijd te laten castreren.
Het is verstandig om je konijntjes te laten castreren. Voor een castratie van een mannetje kun je rekenen op ongeveer €60. Omdat de castratie van een vrouwtje ingrijpender is, kun je uitgaan van ongeveer €150.
Konijnen staan bekend om hun vruchtbaarheid: ze zijn jong vruchtbaar en planten zich snel voort. Een voedster kan vanaf 4 maanden vruchtbaar zijn, een ram(melaar) vanaf 5 maanden. De draagtijd is ca 4,5 week en direct na de bevalling kan een voedster weer gedekt worden.
Wat is de beste leeftijd voor castratie bij uw konijn
Het juiste moment om te castreren is een balans tussen het risico op een nestje en het narcose risico. Voor het gemiddelde konijn betekent dit dat castratie rond vier maanden leeftijd veilig kan plaatsvinden. Bij grote rassen rond zes maanden.
Als je een konijn wil aanschaffen, moet je de kosten van castratie overwegen voordat je het koopt. De kosten kunnen variëren van 30 tot 80 euro, afhankelijk van de inspanning en de hoeveelheid benodigde medicatie.
Is een castratie een pijnlijke ingreep? Castratie wordt altijd uitgevoerd onder algehele verdoving. In het algemeen wordt tijdens de operatie al een pijnstiller aan de hond toegediend en u krijgt waarschijnlijk ook nog pijnstilling mee voor de dagen na de operatie, zodat uw hond zo min mogelijk hinder heeft.
Honden die gecastreerd zijn, hebben bijvoorbeeld minder kans op het ontstaan van testikeltumoren en prostaatproblemen. Bovendien zien we dat gecastreerde reutjes minder vaak ontstekingen hebben aan hun voorhuid. U ziet het, met de castratie van uw dier zijn veel voordelen te behalen. Uw hond wordt rustiger en gezonder.
Een mannelijk konijn, ook wel rammelaar genoemd, wordt gemiddeld geslachtsrijp rond 4 – 5 maanden leeftijd. Wij adviseren een mannelijk konijn op deze leeftijd te laten castreren.
Leid je konijnen af
De beste manier om konijnen iets af te leren is door ze af te leiden en ze de slechte gewoonte te laten vergeten. Bijvoorbeeld: konijnen die op de bank springen en daar gaan plassen, moeten belet worden op de bank te springen. Dit lukt door de bank bijvoorbeeld een tijd lang te barricaderen.
Adviesleeftijd voor castratie
Een kat kan op praktisch elke leeftijd worden gecastreerd, maar meestal wordt de castratie uitgevoerd op een leeftijd van vier tot zes maanden. Probeer in ieder geval de kat te laten castreren voordat deze vruchtbaar wordt en hou uw kat binnen zolang het dier nog niet gecastreerd is.
Eén konijn is geen konijn
Konijnen die elkaar nog niet kennen moeten eerst gekoppeld worden. Als je geen nakomelingen wilt, is het verstandig om hiervoor ook op tijd voorzorgsmaatregelen te treffen. Twee jonge konijntjes samen. Broer en zus uit hetzelfde nest kunnen bij elkaar blijven tot ze geslachtrijp zijn.
Konijnen zijn zeer vruchtbaar en de rammeltijd (paartijd) duurt van februari tot augustus. Een voedster die net is bevallen, kan zes weken later alweer drachtig zijn.
Konijnen kunnen zich snel vermenigvuldigen, na een draagtijd van 28 tot 32 dagen worden er gemiddeld 5 jongen geboren. Ze zijn bij de geboorte kaal en blind. Het moederkonijn kan 3 tot 7 worpen per jaar krijgen.
Konijnen moeten voldoende bewegingsruimte hebben
Omdat konijnen zeer actieve diertjes zijn, moeten ze hun energie kwijt door te bewegen. Het is daarom sterk aan te raden dat het konijnenhok in de woonkamer altijd openstaat als er toezicht gehouden kan worden.
Een konijn is een gezelschapsdier en is gewend om in groepen te leven. Dit betekent dat het niet graag alleen is. Als u niet veel thuis bent is het dus beter om 2 konijnen te nemen. Een konijn alleen is maar alleen en dit kan leiden tot het ontstaan van gedragsafwijkingen.
Hou er rekening mee dat je konijnen niet alleen mag houden, je zal er dus minstens twee moeten kopen. De aankoop van een hok en ren, de nodige inrichting en het voeder kost ongeveer 200 euro.Het onderhoud kost ongeveer 30 euro per maand. Als je konijn ziek is, kunnen de dierenartskosten oplopen.
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden.
Konijnen zijn vluchtdieren en stress gevoelig. Ze vinden een voorspelbare omgeving dan ook erg belangrijk. Ze markeren hun gebied met geuren zodat ze door het gebruik van hun neus altijd de weg weer terug kunnen vinden. En met deze kennis kunt u in bepaalde gevallen gewoon vertrouwen op de neus van uw konijn.
Een konijn bijt niet omdat hij dat leuk vindt of omdat hij 'vals' is, maar omdat hij iets duidelijk wil maken. Vaak komt het voort uit angst en spanning. Dat is ook voor het konijn zelf niet leuk! Als u een al wat ouder konijn in huis heeft genomen, weet u bovendien niet wat het dier heeft meegemaakt.
Met name volwassen mannetjes konijnen kunnen elkaar flink de tent uitjagen! Twee vrouwtjes of twee gecastreerde mannetjes konijnen samen kan goed gaan, maar helaas niet altijd. Eigenlijk is dus sowieso de beste combinatie een mannetje en een vrouwtje samen.
Wat zijn de beste combinaties? Een koppeltje van een voedster en een (gecastreerd) mannetje zal bijna altijd goed gaan. Twee vrouwtjes samen slaagt meestal ook, zeker als het moeder en dochter zijn. Twee jonge zusjes bij elkaar, of twee jonge vrouwtjes uit verschillende nestjes, gaat ook goed.
Gedrag wordt nogal eens toegeschreven aan hormonen, terwijl dat niet zo is. Een hond die blaft, gromt of uitvalt, wordt dominant genoemd en gecastreerd. Terwijl dit gedrag eigenlijk juist vaak ontstaat vanuit onzekerheid. De castratie kan dan een ongewenst effect hebben en dit gedrag juist verergeren.
De kosten van castratie van je hond inclusief narcose zijn gemiddeld ongeveer 175 tot 300 euro, hetgeen afhangt van de grootte van je hond. Wanneer je je hond laat steriliseren via een laparoscopische operatie is de prijs hoger. Dierenverzekeraars vergoeden meestal alleen de traditionele sterilisatie.