Als je gaat trollen is het goed om een paar meter uit de kant te varen zodat je op de talud van ondiep naar diep vist, waar de snoeken zich graag vestigen. Beschutting zoals overhangende struiken en omgevallen bomen in het water vinden ze ook fijn, om zich in schuil te houden en een mogelijke aanval in te zetten.
Het trollen gebeurt met één hengel in de hand, hierdoor kun je door de hengel voorwaarts te bewegen er toch een soort van versnelling en stop in brengen. Soms is het een gekkenhuis, niet zo groot maar wel speciaal!
Een leuke en ontspannen manier van vissen is het zogenaamde trollen of slepend vissen. Je kiest een "plug", "een swimbait" of een ander stuk "kunstaas" en sleept dit achter je boot aan. "De hengel" zet je in een hengelsteun of je houdt hem vast.
Meestal houdt het op bij zo'n 6 tot 8 meter en dat is net niet diep genoeg onder veel winterse omstandigheden.
Hengels die speciaal voor slepend vissen zijn bedoeld worden ook wel trolhengels of trolling-hengels genoemd. Als vislijn kan je het beste voor gevlochten vislijn kiezen. Wij kiezen zelf dan meestal voor 16/00 of 18/00 gevlochten lijn van merken zoals Spiderwire, Berkley, Sufix of Spro.
Tijdens het slepend vissen varen we doorgaans met een snelheid van rond de 4 km/u. Bij speedtrollen op snoek hanteer ik graag een snelheid tussen de 6,5 en 9,5 km per uur.
Pluggen: vooral pluggen tussen de 10 en 15 centimeter doen het goed voor snoek. Meerdelige pluggen zoals de Salmo pike, de Rapala Jointed, de Screamin Devil Triple, en de Pikefighter Triple scoren hierbij bovengemiddeld goed.
Snoekvissers gebruiken graag een wat dikkere lijn. Een dikte van 14/00 – 16/00 is dan een goede keuze. De vissers die voor een zwaardere visserij gaan, bijvoorbeeld met groot kunstaas of doodaas, doen er goed aan een nog wat dikkere lijn te gebruiken.
Hangt er een beetje vanaf waar je het koopt en welke kwaliteit, maar het wordt geregeld voor tussen de € 10,- en de € 20,- p/kg. aangeboden.
Forel – ΠΕΣΤΡΟΦΑ – Pestrofa, leeft in het koude water van de bergrivieren in Noord-Griekenland. Goudbrasem of Dorade Rosé – ΤΣΙΠΟΥΡΑ – Tsipoura, leeft in de Griekse zee in kleine scholen in vrij ondiep water. Wordt in zee gevangen maar ook gekweekt. De vis wordt gebakken of gegrild, is zacht van smaak, een aanrader.
Het slepend vissen is de vistechniek waarbij aas achter de boot wordt gesleept. Deze techniek wordt overal ter wereld beoefend en kan zowel in zout water als in zout water gedaan worden. De snelheid van het slepen hangt af van het type aas dat men gebruikt en ook van de vissoort die men probeert te vangen.
In de Vikingtijd dook de eerste trol op in Scandinavië. In de eeuwen daarop leefden de mensen in angst voor deze wezens, die kinderen ontvoerden naar donkere grotten. Het geloof in trollen was zo sterk dat er zelfs wetgeving tegen bestond. In de Vikingtijd dook de eerste trol op in Scandinavië.
Pluggen zijn het soort kunstaas waar veel grote snoekbaarzen vissen mee worden gevangen. Het beste zijn slanke pluggen van een centimeter of 10. Zorg wel dat je met dieplopende (of zinkende )pluggen vist. Je zal de pluggen namelijk tegen de bodem moeten binnenvissen als je snoekbaars wilt vangen.
Hoe snel een snoek exact kan versnellen en zwemmen is onduidelijk, maar er zijn onderzoeken die erop duiden dat ze snelheden kunnen bereiken van 7 meter per seconde (omgerekend 25,2 km/h!).
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
REDEN 3 Glasogen
Deze roofvis schuwt het licht en zoekt het liefst de duisternis op. Dat is ook de reden dat de glasoog in het donker vaak ondieper komt te liggen. Door de unieke werking van de ogen kunnen hebben snoekbaarzen in troebel water of in het donker nog relatief goed zicht in tegenstelling tot baars of snoek.
Op het grote water is het zo dat de kleinere snoek vaak dichter bij de kant op circa 1 tot 2 meter diepte verblijft. Logisch natuurlijk. Op het diepere open water is een kleinere snoek een makkelijke prooi voor een buffel.
Gevlochten vislijn is er in diverse soorten en maten. Sommige vissers gebruiken deze lijn in een felle kleur (geel, oranje) omdat ze de lijn zo beter kunnen zien. De meeste vissers kiezen echter voor een (mos)groene gevlochten vislijn omdat deze het beste opgaat in de onderwateromgeving.
Snoek 45 cm. Snoekbaars 42 cm. Zeelt 25 cm. * voor de baars geldt, met uitzondering van het IJsselmeer, in twee gevallen een uitzondering.
Een visdraad opspoelen wanneer doe je dat? Een nieuwe visdraad opspoelen hoeft niet (bij elke soort visdraad) jaarlijks te gebeuren. Een gevlochten vislijn zoals onze braided line gaat namelijk jaren mee.
Hoe kies je dan de juiste shad? Ten eerste zal je de juiste lengte moeten kiezen. Met een kleinere maat (5-10 centimeter) maak je meer kans op snoekbaars, baars en kleine snoek. Met de grotere maten (10-20 centimeter) maak je meer kans op grotere snoek en grote snoekbaars.
Tijdens de zomer kun je snoek in vrijwel alle lagen van het water wel vangen. In tegenstelling tot de winter, komen ze tijdens de zomer ook veel aan het wateroppervlak. Je zult tijdens het snoekvissen dan ook regelmatig snoek boven het water uit zien springen wanneer ze aan het jagen zijn.
Snoek eet bijvoorbeeld prooivissen tot een lengte van 40-50% van zijn eigen lichaamslengte! Kunstaas is dan ook niet te snel te groot. Heel klein kunstaas, in de categorie 0-5 centimeter, wordt toch ook nog door 8% van de vissers gebruikt. Het gaat hier dan vaak om kleine plugjes, spinners en kleine shads of twisters.
Daarbij mogen ze met koudere omstandigheden maar wat graag dieptes op zoeken, tot wel 25 meter, puur om de elementen te vermijden. Natuurlijk gaan wij daar naar niet vissen, aangezien snoekbaars het loodje legt als je ze van grote diepte vangt. Raadzaam is om een maximale visdiepte van 10 meter te hanteren.