Meestal word memory aangeraden voor kinderen vanaf 3 jaar. Sommige kinderen zullen er echter eerder klaar voor zijn en voor andere kinderen zal memory op deze leeftijd nog te moeilijk zijn. Een memory met niet teveel paren is wel aan te raden. Sommige kinderen vinden het moeilijk zich zo lang te concentreren.
Vanaf 3+ jaar oud
Ook slimme spelletjes zoals Memory doen het goed vanaf deze leeftijd!
Memory is naast een spel ook goed voor de ontwikkeling van een kind. Het kan gebruikt worden om het concentratie en het geheugen van je peuter of kleuter te stimuleren. Om met een memoryspel een kind taal te leren, vooral het leren van (nieuwe) woorden, kan je de volgende dingen doen: De plaatjes benoemen.
De fijne motoriek van peuters wordt steeds beter en ook leren ze kleuren en symbolen herkennen. Geef kinderen van 2 jaar daarom speelgoed vol vormen en kleuren om mee te spelen! Denk hierbij aan blokken of eenvoudige puzzels. Met dit speelgoed ontwikkelen peuters vanaf 2 jaar hun zintuiglijke en motorische kwaliteiten.
Het spel memory bijvoorbeeld stimuleert het geheugen en de concentratie van het kind. Het geheugen kun je versterken en/of stimuleren door hier regelmatig mee te oefenen. Dit kun je spelenderwijs op verschillende manieren doen door bijvoorbeeld memory. Concentreren is iets wat veel kinderen nog lastig vinden.
Dit kan en doet je kind: 2 – 3 jaar
Je peuter snapt door jouw lichaamstaal hoe jouw humeur is. Hij kan zich steeds beter inleven in de gevoelstoestand van anderen. Je peuter herkent kleuren en vormen en kan die ook sorteren.
Hij kan ronddraaien, een bal naar voren schoppen en hij kan plotseling stilstaan. Hij kan een voorwerp in een bepaalde richting gooien en hij kan nu zelf eten met een vork (of een lepel). Alle bewegingen van een 2-jarige worden steeds vloeiender en minder houterig. De fijne motoriek ontwikkelt zich natuurlijk ook.
Voorbeelden van speelgoed wat goed bij deze leeftijd past is onder andere: blokken, stapeltorens, trekpoppen, duwfiguren, ballen, loopwagens, loopfietsen, puzzels, speelgoed met muziek, zandbakspeelgoed en Duplo.
Spelen helpt je baby bij het ontwikkelen van de fijne motoriek en de oog-handcoördinatie. Vanaf drie maanden gaat je baby naar speelgoed grijpen. Goed speelgoed is dan bijvoorbeeld een mobiel, muziekdoosje en stoffen ballen. Vanaf vier tot zes maanden is speelgoed met geluid geschikt, zoals een rammelaar.
Aanbevolen maximum leeftijd: 8 jaar. Doelgroep: Kinderen.
6-9 jaar. Op deze leeftijd zijn veel kinderen dol op voetbal, fietsen, skaten, verstoppertje spelen et cetera. Ze willen vooral motorische grenzen verleggen.
Favoriet speelgoed vanaf 4 jaar
Laat kleuters aan de slag gaan met speelgoed zoals LEGO blokken en Playmobil. De grove en fijne motoriek komt bij het spelen met dit speelgoed vanaf 4 jaar goed aan bod, waardoor zij dit spelenderwijs beter kunnen ontwikkelen.
Nu je kind 18 maanden oud is, gaat het beseffen dat hij of zij een eigen persoon is. Je kind gaat meer praten, denken en onthouden. Ook het geweten gaat zich ontwikkelen. Peuters moeten hiervoor heel veel oefenen, veel dingen kunnen ze nog niet.
Je baby van 15 maanden kan steeds steviger staan en is waarschijnlijk aan het oefenen met lopen of cruisen (of kan dit al). Tijd om die beentje en heupjes eens lekker los te schudden en een potje te swingen! Zet de favoriete muziek van je kleine aan, pak je kindje bij zijn handjes en dansen maar!
De moeilijkste leeftijd bij kinderen? Volgens Amerikaans onderzoek is dat 12 tot 14 jaar. Waar kleine kinderen vooral fysiek veel van hun ouders eisen, wordt het op die leeftijd eerder mentaal zwaar.
Een kind van 2, 3 of 4 jaar laat vaak agressief gedrag zien, zoals slaan, duwen, bijten of schoppen. Bijna alle kinderen zijn wel eens opstandig of agressief. Je kunt ervan schrikken en het is niet leuk. Toch is het bij jonge kinderen normaal en hoort het bij de ontwikkeling.
Hij kan met twee benen tegelijk van een verhoging springen. Zijn fijne motoriek wordt ook steeds beter. Hij leert nu kralen rijgen, bladzijden van boeken omslaan, gaatjes vullen met de juiste vorm, prikken, knippen en plakken.
Tussen zes en negen jaar. Op deze leeftijd leren kinderen lezen en schrijven. Het is heel belangrijk om te leren lezen. Bij alle vakken op school is het nodig om goed te kunnen lezen, ook bij rekenen.
Officieel leert je kind pas in groep 3 van het basisonderwijs letters herkennen en woordjes lezen. Toch hoef je er niet raar van op te kijken als een peuter enthousiast de eerste letter van zijn naam aanwijst, of wanneer een kleuter met onregelmatige letters zijn naam onder een tekening zet.
Je kind van 5 jaar kan:
tellen tot 20 en terug. de cijfers 1 t/m 10 herkennen. besef hebben van de begrippen meer – minder, veel – weinig, erbij – eraf, groter – kleiner, dikste – dunste, voor – naast –op en hoeveelheden t/m 12 vergelijken en ordenen (meer, minder, verschil, alles) en schatten.