De gewone wasbeer of Noord-Amerikaanse wasbeer is een roofdier uit de familie der kleine beren. De wetenschappelijke naam van de soort werd als Ursus lotor in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus. De gewone wasbeer is de algemeenste wasbeersoort en hij komt in groten getale voor in Noord-Amerika.
In elk geval staat de wasbeer sinds 2016 op de zogeheten Unielijst van invasieve exoten van de Europese Unie. Dat betekent dat de soort niet meer mag worden verhandeld en gehouden.
Wasberen hebben per jaar over het algemeen één nest met jongen. Een nest bestaat uit drie tot zeven jongen, meestal zijn het er vier. De jonge wasberen worden blind geboren en openen hun ogen als ze 18 tot 24 dagen oud zijn.
Een wasbeer gebruikt meerdere verblijfplaatsen. Meestal slaapt de wasbeer overdag in ondergrondse holen, boomholten of verlaten vogelnesten, soms op aanzienlijke hoogte. Ook verlaten holen, omgevallen bomen en ruimtes tussen rotsen worden gebruikt en zelfs in riolen en schoorstenen brengen ze de dag door.
De wasbeer heeft niet erg te lijden van natuurlijke vijanden. Jonge wasberen worden incidenteel gevangen door wolf, lynx, vos, wilde kat of oehoe. De belangrijkste doodsoorzaken zijn honger, uitputting of ziekte. Maar ook sterfte door jacht en verkeer komt veel voor.
Dat een wasbeer je bijt, mag absoluut niet gebeuren. Je moet zo'n dier niet zomaar vastpakken. Dat kan levensgevaarlijk zijn als het dier ziektes met zich meedraagt. Ze hadden veiligheidsmaatregelen moeten treffen door bijvoorbeeld iemand in te schakelen die het dier verdooft", aldus de dierenambulance.
Eten wassen
Wasberen danken hun naam aan het feit dat ze hun eten soms 'wassen'. Zo wassen ze zorgvuldig kikkers en slakken vóór ze hiervan smullen. Dit doen ze omdat deze dieren giftige stoffen in hun huid hebben. Hard voedsel wordt lang onder water gehouden, zodat het wat zachter wordt.
Meestal slaapt de wasbeer overdag in ondergrondse holen, boomholten of verlaten vogelnesten, soms op aanzienlijke hoogte. Ook verlaten holen, omgevallen bomen en ruimtes tussen rotsen worden gebruikt en zelfs in riolen en schoorstenen brengen ze de dag door. Soms ligt hij te zonnen op een boomtak.
Ze zijn vooral 's nachts actief, maar soms komen wasberen ook overdag tevoorschijn en ze zijn regelmatig in de schemering aan te treffen. Een wasbeer gebruikt meerdere verblijfplaatsen. Meestal slaapt de wasbeer overdag in ondergrondse holen, boomholten of verlaten vogelnesten, soms heel hoog in de bomen.
De wasbeer is een klein roofdier uit Noord-Amerika en Canada. Hij lust bijna alles. Naast slakken, vissen, kleine zoogdieren en vogels, wormen en insecten, peuzelt hij ook graag van vruchten, noten, graan, maïs en eikels. Als hij honger heeft, volgt de wasbeer zijn sterke neus.
Ook de handel in zoogdieren wordt sterk beperkt. Dat kondigde de Dienst Dierenwelzijn afgelopen zomer aan. Eigenaars die kunnen bewijzen dat ze een verboden dier al voor het verbod in hun bezit hadden, mogen het bijhouden. Onder meer apen, wasberen en servallen zijn dus voortaan verboden.
Toch kan hij, als het nodig is, zeer hard rennen. De wasbeer is ook een zeer goede zwemmer en klimmer. Tijdens het zwemmen blijft de kop boven water en wordt de staart gebruikt als roer.
Deze omnivoor eet onder andere vogels, amfibieën, insecten, vissen, hagedissen, knaagdieren en ook plantaardig voedsel als knollen, maïs en gevallen fruit. Hij eet ook afval en aas. De wasbeerhond is een goede zwemmer.
De meest kwalijke aantijging in het nieuws was het gevaar voor kinderen. Wasberen hebben vaak een spoelworm bij zich, die via hun uitwerpselen (zandbakken) ook in de mens terecht kan komen, wat in ernstige gevallen tot de dood kan leiden. Dat komt weliswaar voor, maar het risico is uitermate gering.
Hoewel de wasbeer vrolijk in Nederland rondwandelt, komt hij hier niet van nature voor. Hij komt uit Noord-Amerika. De wasbeer is hier terechtgekomen nadat hij rond 1930 in Rusland en Duitsland werd ingevoerd voor de pelsdierfokkerij. Enkelen ontsnapte maar ze zijn ook uitgezet voor de jacht.
Hoewel het verboden is om zonder vergunning wasberen te houden, zijn ze toch vrij populair als huisdier. Ze zijn slim en nieuwsgierig en dus gemakkelijk te temmen. Bovendien stellen ze geen hoge eisen op het vlak van verzorging.
De wasbeer kwam in Europa terecht door ontsnappingen uit pelsfokkerijen, doordat hij door Amerikaanse soldaten als mascotte werd meegebracht naar Duitse legerbasissen en mogelijks door opzettelijke uitzettingen voor de jacht.
De Wasbeer is intelligent en bevallig. Hij maakt met zijn behendigheid en lenigheid een aangename indruk. Hij is vrolijk, opgewekt en nieuwsgierig. De Wasbeer is plagerig en guitig.
Na tien maanden zijn de jongen geslachtsrijp. In het wild kunnen eekhoorns wild 7 jaar oud worden, maar meestal sterven ze jonger. Slechts een kwart van de jongen haalt het eerste levensjaar en slechts 1% van alle eekhoorns wordt 5 jaar of ouder.
Vanaf woensdag is de wasbeer verboden in Nederland. Hij staat op een nieuwe zwarte lijst met 38 schadelijke uitheemse dieren en planten, net als de beverrat en Chinese wolhandkrab.
De dieren zijn drager van spoelwormen die hersenschade kunnen veroorzaken bij kinderen. Het overgrote deel van de wasberen in België stamt af van populaties uit Duitsland. Daar zijn de van oorsprong uit Noord-Amerika afkomstige pelsdieren vlak voor de Tweede Wereldoorlog uitgezet in opdracht van Rudolf Hess.
Wasberen hebben geen duim äan hun handen en toch zijn ze instaat om er veel mee te doen.
De wasbeerhond (Nyctereutes procyonoides) is familie van de hondachtigen en wordt ook wel marterhond genoemd. Het is een roofdier die zijn naam dankt aan een opvallende gelijkenis met de gewone wasbeer. Een volwassen wasbeerhond wordt tot 50 en 68 centimeter lang en de dikke borstelige staart 13 tot 25 centimeter.