AMSTERDAM - Amsterdam heeft een nieuw oudste huis. Het pand aan de Warmoesstraat nummer 90 stamt uit 1485 en is daarmee 527 jaar oud. De gemeente maakte de ontdekking zaterdag bekend. Tot op heden gold het houten huis uit 1530 aan het Begijnhof als het oudste pand van Amsterdam.
Hoewel de stad werd gesticht in 1275, dateren de meeste oudere huizen van na 1600. Oorspronkelijk werden in Amsterdam voornamelijk houten huizen gebouwd, die in de middeleeuwen in drie grote stadsbranden bijna allemaal werden verwoest.
Het oudste huis van Amsterdam
“Het Houten Huys” is rond 1425 gebouwd en heeft daarom nog een gotisch houtskelet uit die tijd. Hoewel Begijnhof 34 het oudste huis van Amsterdam is, staat het oudste gebouw midden op de Wallen: de van 1306 daterende Oude Kerk.
De Warmoesstraat is samen met de Nieuwendijk het oudste stukje Amsterdam, hier is de stad rond 1200 ontstaan.
Uit dendrochronologisch onderzoek is gebleken dat Warmoesstraat 90 dateert uit ca. 1485. Daarmee is het ogenschijnlijk niet opvallende pand ouder dan het Houten Huis op het Begijnhof, tot nu toe bekend als het oudste huis van Amsterdam.
Het oudste gebouw van Nederland staat in Heerlen. Deze eer komt toe aan het plaatselijke Romeinse badhuis, zo bewijst grondig wetenschappelijk onderzoek. Het is gebouwd tussen 63 en 73 na chr. Daarnaast was de omliggende plaats van het badhuis, Coriovallum, belangrijker dan tot nu toe aangenomen.
Een van de oudste straten van Amsterdam is de Warmoesstraat. De naam komt van de handel in warmoezerijen, oftewel in groenten. Er staat hier, op nummer 90, een van de oudste huizen van de stad, waarvan het houten skelet uit 1485 stamt.
De Binnenstad van Amsterdam is het meest centrale deel van stadsdeel Centrum. Het is het gebied binnen de ring Singel - Amstel - Kloveniersburgwal - Geldersekade - IJ. Dit is het oudste deel van de stad, daterend van voor de grote uitbreidingen van de 16e en 17e eeuw (Lastage en Grachtengordel).
Le Cairn de Barnenez is een grafmonument in het noorden van Bretagne en ligt bijzonder fraai aan de baai van Morlaix. Het oudste gedeelte is meer dan 6850 jaar geleden gebouwd en is daarmee het oudste gebouw in de wereld.
Het oudste huis wordt al in de 12e eeuw genoemd. Het stadskasteel Drakenburg is mogelijk het oudste huis van Utrecht: mogelijk werd het al in de 11e eeuw gebouwd. Het huis heeft geen weergang met kantelen gehad, maar ondanks dat, moeten we het toch rekenen tot de stadskastelen, omdat het een groot samengesteld huis is.
Typisch Amsterdam
Veel van de Amsterdamse grachtenpanden zijn gebouwd in of na de 17e eeuw, de periode van grote welvaart in de stad. Deze herenhuizen of koopmanshuizen dienden als woonhuis maar ook als werkplaats.
Een grachtenpand is een huis aan de gracht, en is over het algemeen oud. Meestal zijn de huizen hoog, smal en diep omdat de belasting werd geheven op grond van de breedte van de gevel. Vanwege het gevaar van overstromingen zit de voordeur soms op de bel-etage en is het pand toegankelijk via een bordes.
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr.
Amsterdam heette vroeger Amstelerdam, maar de inwoners noemen de stad zelf Mokkum. De stad is vernoemd naar een dam in de rivier de Amstel in de 13e eeuw. De stad kreeg in 1300 stadsrechten en ontwikkelde zich al snel tot een welvarende handelsstad.
Daarom geldt nu het tolprivelege van graaf Floris V als geboorte van de stad, verleend op 27 oktober 1275. In dat jaar woonden er zo'n duizend mensen in Amsterdam, dat toen nog 'Amestelledamme' heette, vernoemd naar de dam in de Amstel die toen net was gebouwd op - jawel - de Dam.
De Amsterdamse economie dreef op bier en haring. De stad verwierf in 1323 het alleenrecht op de invoer van bier uit Hamburg. De stad kreeg hierdoor een belangrijk handelsmonopolie in Holland. Van oudsher was de haringhandel in handen geweest van de Oostzeelanden.
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Deze krijgt de naam Bataafse Republiek (1795-1806). Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810). In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid.
De zeventiende eeuw was voor Nederland de Gouden Eeuw, waarin Amsterdam zich in korte tijd ontwikkelde tot de rijkste stad ter wereld. Het aantal inwoners verdrievoudigde binnen vijftig jaar van 60.000 in 1600 tot 200.000 in 1650.
Het is een historische groente, die vroeger veel geteeld werd. Maar het woord 'Warmoes' verwijst ook naar warmoezeniers; de boeren die in de omgeving van de stad groenten en fruit kweekten en deze verkochten aan de stedelingen.
Oudste mens overleed in 1997 op 122-jarige leeftijd
Française Jeanne Louise Calment is de oudste mens ooit van wie de leeftijd door Guinness World Records officieel is vastgesteld. Zij overleed in 1997 op 122-jarige leeftijd.
Het oudste woonhuis van Nederland staat in Deventer
Aan de Sandrasteeg 8 in Deventer vind je het oudste woonhuis van Nederland. Midden in de oude binnenstad van Deventer staat de proosdij, een woonhuis dat rond 1130 (maar vermoedelijk nog eerder) is gebouwd en eerder een poortgebouw was.
door Romulus en Remus. In de, volgens de Romeinse overlevering, tweehonderdvijftig jaar durende (753 - 509 v. Chr.) koningstijd, zijn er na Romulus nog zes (grotendeels legendarische) koningen geweest.
Het grootste geheim is de diepte van de grachten, blijkt onder meer uit dat aquarium. Tussen de één meter vijftig en twee meter, dan heb je het wel gehad.