De eerste vermeldingen van pannenkoeken zijn niet in Brabant maar in China en Nepal te vinden. Dit oude recept werd door kruisvaarders mee terug genomen naar Europa in de 12e eeuw. Het hoofdingrediënt was boekweit, een graansoort.
De naam pannenkoek is afkomstig van de bereidingswijze: in de pan gebakken platte koek. What is this? Wereldwijd zijn er vele varianten. Zoals de Russische blini's (kleine pannenkoekjes van boekweitmeel) of de dunne Franse crêpe (bij ons ook wel 'flensjes' genoemd).
Nederlanders gemiddeld 3 of 4 pannenkoeken per keer eten. 81% van de Nederlanders hun pannenkoek het liefst met stroop eet. 68% met poedersuiker en 56% met spek.
Het lukte maar niet om de drie meter brede pannenkoek om te draaien. De bakkers probeerden het Russische record te verbreken. Om het wereldrecord te halen zou de pannenkoek nog veel groter moeten zijn. Het wereldrecord voor de grootste pannenkoek is nu nog in handen van Engeland, met een pannenkoek van 15 meter breed.
Wat is gezonder pannenkoek of friet? Pannenkoeken zijn stukken vriendelijker voor de lijn dan bijvoorbeeld koffiekoeken, cake, donuts of frietjes. Die bevatten per 100 gram bijna de helft meer calorieën en vet. Een flensje bevat zelfs minder calorieën dan een boterham.
Yes! Pannenkoeken voor het eiwitdieet! Deze eiwitrijke / low carb pannenkoeken zijn de ideale maaltijd tijdens je eiwitdieet. Ze bevatten erg veel eiwitten (of proteïnen) en ze bevatten extreem weinig koolhydraten.
Havermout pannenkoeken bevatten koolhydraten, eiwitten en zijn ideaal als brandstof voor het hardlopen. Vind hier het makkelijkste recept voor gezonde pannenkoeken én lees waarom pannenkoeken zo goed zijn om te eten voor het hardlopen.
De pannenkoek klinkt als typisch Hollands, maar dat is het niet! Historici denken dat er in de steentijd al pannenkoken waren. De basis ingrediënten - meel, eieren en water - waren toen namelijk al voor handen. De eerste verhalen over de pannenkoeken komen uit de 12e eeuw.
Nationale Pannenkoekdag wordt elk jaar gevierd op een vrijdag in maart. Het is dé dag waarop kinderen pannenkoeken bakken voor ouderen.
Dat kan natuurlijk met spek, maar het is ook lekker om kleine blokjes paprika en kaas mee te bakken, of de pannenkoeken te beleggen met gerookte zalm, crème fraîche en kappertjes, of ze te vullen met geroerbakte spinazie, geitenkaas en pijnboompitjes.
poffertje: een bepaald soort kleine pannenkoek. flensje: een dunne pannenkoek.
Poffertjes worden gezien als een typisch Nederlands gerecht, maar de uiteindelijke oorsprong is niet geheel duidelijk. Een vaak geopperde mogelijkheid is dat het gerecht ontstaan is in een Nederlands klooster. Dat zou verklaren waarom poffertjes ook wel 'broedertjes' worden genoemd.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Bananen zijn geschikt om te eten als je wilt afvallen. Ze bevatten vezels en een grote variatie aan vitamines en mineralen, en voorzien je lichaam van de nodige voedingsstoffen. Maar let op: Bananen bevatten fructose (fruitsuiker), wat in grote hoeveelheden het afvallen kan vertragen of zelfs helemaal kan voorkomen.
De correcte spelling is pannenkoek, met tussen-n.
Twee pannenkoeken met divers beleg én een drankje tellen samen al snel 500 kilocalorieën. Te veel voor een tussendoortje, maar heel acceptabel voor een avondmaaltijd. Vervang de suiker, stroop, jam, honing, het roomijs, de slagroom of chocoladesaus door vers fruit en wat kaneel en je maakt er een slanke maaltijd van.
De gezoete pannenkoek van Plus bevatten veruit de meeste calorieën, 203 KCal. per stuk. De naturel versie van Oké levert met 127 KCal. per stuk het minste aantal calorieën.
In pannenkoekbeslag gaat bloem, melk, ei, zout en wat boter of olie voor het bakken. Dat zijn niet de duurste ingrediënten. "De inkoop van een pannenkoek bedraagt ongeveer 23 procent van de omzet, waar dat in de rest van de horeca ongeveer 30 procent is", zegt Verschoor van Van Spronsen.
Kant-en-klare pannenkoeken zijn minder gezond, omdat ze vaak E-nummers bevatten die zorgen dat de pannenkoeken houdbaar blijven. Ook witte bloem die in het pannenkoekenbeslag te vinden is, is niet zo gezond.
En het leuke van pannenkoeken is: je kunt ze zowel warm als koud eten. Warm ze een minuutje op in de magnetron, of pak 'm gewoon uit om 'm op te eten… in anderhalf uur is de pannenkoek helemaal op kamertemperatuur.