Beuken worden niet zo oud. Ze zijn erg gevoelig voor veranderingen in de bodem. Gemiddeld bereiken ze een leeftijd van 150 jaar, soms 200 jaar. Bij Laren in Gelderland staat de oudste beuk van Nederland; deze heeft de uitzonderlijk hoge leeftijd van 400 jaar.
De oude Beuk bleek de grootste omtrek te hebben met 4.60 meter. Als je dan uitgaat van de 2,5 cm groei per jaar dan komen we voor deze boom uit op een leeftijd die om en nabij de 184 jaar zal liggen, een eerbiedwaardige oude boom. De Plataan deed er overigens niet veel voor onder qua omvang.
Als je exact wil weten hoe oud een boom is, dan tel je best het aantal jaarringen in het onderste van de stam. Immers, een doorsnede van de stamvoet telt heel wat meer jaarringen dan een doorsnede bovenin de stam of van een grote tak. Bij een boom groeit dus elk jaar een laagje bij, in de breedte en in de lengte.
Een beuk (Fagus sylvatica) groeit ca. 40-50 cm per jaar. Dit worden grote bomen, dus de plantafstand is ongeveer 10 meter.
De leeftijdsverwachting van een boom is net zoals bij dieren per soort verschillend. Zo wordt de Nederlandse beuk 100 tot 150 jaar oud, terwijl de eik de 200 jaar kan halen. Vaak halen ze die leeftijd niet, zegt Henk Siebel, bossenspecialist bij Natuurmonumenten.
Hoewel het einde zich aankondigt kan de boom nog vele jaren voortleven. En ook dood kan de boom nog een tiental jaren een bijdrage leveren aan de natuur. De levenscyclus is pas weer rond als de boom ter plekke tot humus is vergaan.
De boom hol is van binnen en het is dus niet mogelijk is om de jaarringen te tellen. De leeftijd blijft een schatting: sommigen beweren dat de boom wel meer dan 1000 jaar oud kan zijn, maar deskundigen houden het op 400 tot 500 jaar.
Deze boom is heeft een dikke stam van 180 cm omtrek en een hoogte van 50 cm. Daarna een zware vertakking van 90 cm in 4 armen.
De dikte van een goed groeiende boom kan om zo'n tijdsbestek gemakkelijk meer dan het dubbele zijn van een minder goed groeiende boom. Vrijstaande, goed groeiende eiken op goede bodems bereiken na 100 jaar een stamomtrek van zo'n 2,5 tot 3,5 meter.
De Beuk gedijt goed op vochthoudende, goed doorlatende, kalkrijke, leemhoudende bodem. Hij verdraagt hoge waterstanden of droge zandgronden niet. De boom leeft in symbiose met een schimmel (mycorrhiza). De boom kan goed tegen schaduw, maar niet tegen direct zonlicht als om de boom andere planten worden verwijderd.
Onder deze voorwaarden wordt hij niet hoger dan 35 m. De beuk schiet wortel over een uitgestrekt terrein maar hoewel sterk vertakt is dit wortelgestel zeer oppervlakkig en dringt het voor het merendeel niet dieper dan een paar tientallen centimeter de bodem in.
De groei is ongeveer 30 cm per jaar. De beukenhaag rood doet het goed op vrijwel iedere grondsoort, zolang deze maar niet te nat is. Ook groeit deze sierlijke haagplant goed in de zon en schaduw.
In de White Mountains, Californië staat Methusalem (4.845 jaar oud). De oudste niet-gekloonde boom ter wereld.
Niet alleen door de schaduw, maar ook door het gebrek aan water onder Beuken is er in een beukenbos vaak weinig ondergroei. Beukenwortels nemen namelijk bijna alle vochtigheid onder de boom op zodat er nog maar weinig voor andere planten over blijft. Doorgaans groeien alleen enkele grassen en mossen onder de Beuken.
De oudste boom is volgens hen metingen de Marialinde in Oisterwijk. Deze staat op het plein De Lind achter het gemeentehuis en telt 632 jaren. De eerst bekende gedocumenteerde vermelding van deze boom dateert uit 1388. De linde overleefde toen een felle brand en zou daarom bovennatuurlijke krachten hebben.
Tel alle jaarringen (van het middelpunt naar buiten toe) op de dwarssnede van de doorgezaagde stam. Een lichtgekleurde ring is van het voorjaar, een donkere ring van de zomer en de herfst. Elke donkere ring telt dus voor één jaar. Heeft een boom 30 donkere ringen, dan is hij 30 jaar oud.
(690-)710 (-750) kg/m3 bij 12% vochtgehalte (Deens, West-Europees, en Engels beuken), 670 kg/m3 bij 12% vochtgehalte (beuken uit Joegoslavië en Centraal-Europa), vers ongeveer 960 kg/m3.
Zijn leeftijd wordt geschat op minstens 1000 jaar, sommige onderzoekers spreken zelfs van 1300 - 1400 jaar. Het is in het algemeen zo dat langzaam groeiende individuen op schrale bodems ouder worden dan snel groeiende op vruchtbare bodems. De grootste en dikste eiken zijn dus waarschijnlijk niet de oudste !
Wel honderd tot tweehonderd jaar! Hoe oud een boom precies kan worden, is afhankelijk van verschillende dingen. Zoals de boomsoort en de plek waar de boom staat. De oudste boom ter wereld is waarschijnlijk al meer dan 4.700 jaar oud en staat in Amerika.
De meeste groenten blijven maar één of twee seizoenen in je moestuin terwijl de meeste fruitbomen 30, 40 jaar tot wel 100 jaar oud kunnen worden. De levensduur van fruitbomen is natuurlijk ook wat afhankelijk van de verzorging en grootte. Hoe ouder een boom kan worden, hoe groter hij wordt.
De beuk kan tot 46 meter hoog worden. De stam is glad en grijs en de bast is dun, waardoor de boom bij plotse blootstelling aan zonlicht gevoelig is voor schorsbrand. Het blad is veernervig, licht gegolfd en licht glanzend.
De Groenlandse walvis is het oudste zoogdier met een maximaal vastgestelde leeftijd van 211 jaar. Enkel de Groenlandse haai, het oudste gewervelde dier, en de diepzee-oester Neopycnodonte zibrowii met naar schatting zo'n 500 kaarsjes op zijn verjaardagstaart, strijden mee voor de titel.
De oudst bekende gecultiveerde palmboom is de Dadelpalm. 4000 jaar voor Christus is deze palm tegengekomen te zijn gebruikt bij de bouw van een tempel voor een maangod, in het oude Ur, in Mesopotamië. Palmbomen worden dus al minstens 6000 jaar gecultiveerd!
De verweerde, 1230 jaar oude den in Zuid-Italië is de oudste boom in Europa waarvan de leeftijd op wetenschappelijke wijze is gedateerd. Bovendien lijkt de oeroude conifeer nog lang niet te zijn uitgegroeid, zoals wetenschappers vorige week in het tijdschrift Ecology berichtten.