Buste van de godin Demeter, kopie van Grieks origineel uit de 4e eeuw v.Chr. In de Griekse mythologie is Demeter de godin van graan, landbouw en de gewassen, maar ook van burgerlijke orde en het landleven. Ze is de dochter van Cronus en Rhea.
In de Griekse mythologie is Demeter de vierde echtgenote van Zeus (ook haar broer!). Samen hebben ze een dochter: Persephone (ook wel Kore genoemd). Demeter is een zeer toegewijde moeder, wat in haar naam terug te vinden is: Mètèr = moeder. Op een dag plukt dochter Persephone bloemen in een weide.
De eerst bekende opgetekende Griekse verhalen over het ontstaan van hemel en aarde komen voor in de 8e eeuw v. Chr. en zijn geschreven door Hesiodos. De Griekse mythen en sagen zijn verzameld en doorgegeven door Homerus, die leefde in de 8e of 9e eeuw v.
Vooral speelde ze een belangrijke rol bij de groei van het graan. Demeter was volgens de Griekse mythologie de zus van Zeus, Poseidon, Hades, Hera en Hestia. De Romeinse versie van Demeter was Ceres. Demeter werd vaak afgebeeld met een aar koren in haar hand.
Zo wordt Demeter feitelijk twee keer geboren. Een keer uit haar moeder Rhea en een keer uit de mond van haar vader. De Grieken stelden Demeter vaak gelijk aan Rhea en zelfs aan Gaea vanwege haar grote invloed op de vruchtbaarheid van het land. Haar naam betekent iets als 'moeder aarde'.
De oude Grieken hadden de aarde eveneens aan een godheid opgedragen: de godin Taia (Gaia). Zo bezien zijn Gaia (Terra/ Tellus) en Venus dan de enige "vrouwen" te midden van de zeven "mannen" in ons Zonnestelsel. In de mythologie werd Gaia geboren uit Chaos. Zij was zowel de moeder als de vrouw van Uranus.
Losbandige oppergod
Zeus was de machtigste god van het oude Griekenland. Veel van de Griekse stadstaten werden democratisch bestuurd, maar er was geen democratie op de Olympus, waar Zeus als koning over de Griekse goden heerste.
Thor gold namelijk ook als de sterkste vechter onder de goden, die Asgaard beschermde tegen de aanvallende reuzen. Deze god was vrij populair onder de Germanen en Vikingen.
Zeus. Zeus is de machtigste van alle goden op Olympus. Maar ook de bekendste god. Als je de machtigste god bent ben je een oppergod.
Onderwereld (mythologie)
De onderwereld of het schimmenrijk is de plaats waar men volgens de Griekse mythologie naar toe ging nadat men dood ging. Hij wordt bewaakt door Cerberos, een driekoppige hond. De god van de onderwereld is Hades. Wanneer men stierf ging je, begeleid door Hermes, naar de Styx.
In de Griekse mythologie is Aphrodite de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. De Romeinen noemden haar Venus. In de beeldende kunst wordt ze vaak vergezeld door haar hulpje Eros, wiens liefdespijlen onweerstaanbaar zijn. Aphrodite was de dochter van oppergod Zeus en Dione.
Ceres is een figuur uit de Romeinse religie. Ze was de godin van de akkerbouw (in het bijzonder van het graan) en de moederliefde en heeft ook banden met de onderwereld. Later werd zij gelijkgesteld aan de Griekse godin Demeter.
Sinds 1927 is de Griekse godin Demeter het internationale keurmerk voor de biologisch-dynamische landbouw. Demeter is in de Griekse mythologie de godin van het graan en oogst, landbouw en landleven en de vruchtbaarheid. Zij staat centraal in de klassieke mythen over de kringloop van de natuur.
Aphrodite - De Griekse Mythologie
Er zijn twee versies van haar geboorte, de ene versie zegt dat zij de dochter van Zeus en Dione is, terwijl in de andere versie Aphrodite uit de zee oprees uit het schuim, toen de geslachtsdelen van Uranus in zee vielen nadat zij door zijn zoon Cronus werden afgesneden.
De Olympus is met 2917 meter de hoogste berg van Griekenland. In de Griekse mythologie komt de berg veelvuldig voor. De berg wordt namelijk bewoond door de twaalf Olympische goden, de Olympiërs. De Griekse dichter Homerus noemde de berg Olympus het 'Huis van de goden'.
Thor bracht vele avonturen uit om de grote slang Jörmungand te vangen en te doden. Uiteindelijk leerde hij echter dat hij de slang tijdens Rangarök zou doden, maar hij zal ook in het gif van de slang verdrinken.
Tijdens de afwezigheid van haar man, vertrok Helena op een dag met Paris, de zoon van de laatste Trojaanse koning: Priamus. Toen deze Paris de godin Aphrodite eerder tijdens de bekende twist om de appel als mooiste godin had verkozen, had zij hem als dank de mooiste vrouw ter wereld beloofd.
In de Noorse en Germaanse mythologie is Thor de dondergod. Wij noemen hem ook wel Donar en onze donderdag is naar hem genoemd! Hij was de zoon van Odin (de oppergod) en Fjörgyn. Als kind was het al een lastig kereltje, dus Odin schakelde twee bliksemgeesten in bij de opvoeding.
Danaë (mythologie) - Wikipedia.
Hestia is overigens de zuster van Hades, Demeter, Poseidon Hera en Zeus, en ze is de oudste. Daarmee is ze automatisch de oudste Olympiër. Tot dat ze haar plek opgaf aan Dionysus, ten minste. Dionysus is de god van de wijn, vreugde feesten en extase.
De Vikingen geloofden in meerden goden: Odin, Thor, Loki en Freya stonden centraal. Deze goden werden vereerd in de tempels, met standbeelden en offers van dierenbloed. Volgens de Vikingen behoorde het Walhalla toe aan de oppergod Odin. Om een plekje in het Walhalla te verkrijgen, moest je sterven in de strijd.
In de Griekse mythologie staat Gaea (ook wel Gaia) symbool voor de aarde. Ze werd beschouwd als de oermoeder en ontstond uit de Chaos, het begin der dingen (de gapende leegte).
Nakomelingen. Volgens de Griekse sagen en mythen bracht Eros Gaia ertoe zich te verbinden met het water en de lucht, en zo bracht zij de zee (Pontos) en de hemel (Ouranos) voort. Ook kwamen de Titanen, de drie eenogige Cyclopen en de drie honderdarmige reuzen uit oermoeder Aarde voort.
Pan - Παν Volgens de Griekse mythologie was Pan de god van de bossen, velden, heuvels, vee en de wilde natuur. Hij is een zoon van Hermes en de nimf Penelope.