Hoe oud zal hij overigens zijn, die frikandel speciaal? Frituurwereld taxeert de leeftijd van dit gerecht op ongeveer 50 jaar. Maar verschil met de beginjaren is er wel. Zo werd in den beginne, rond 1970, de frikandel nog meestal niet ingesneden.
1 paar jaren later tussen 1965. en 1967 als eerste 1 frikandel speciaal. friet speciaal is het dan al maar dat is met uitjes. Mayo en ketchup.
In 1954 maakte slagersknecht Gerrit de Vries gehaktballen voor de horeca. Er ontstond echter een probleem, de warenwet gooide roet in het eten, en Gerrit diende een wijziging door te voeren om zijn gehaktballen te kunnen verkopen aan de horeca. Echter veranderde hij niets aan het recept, maar aan de vorm.
Volgens een consultatiebureau in Arnhem mogen kinderen vanaf zes maanden vlees eten, maar omdat er veel zout en verzadigd vet in frikandellen zit, kunnen die in het eerste levensjaar beter niet worden gegeten. Vanaf een jaar kunnen kinderen een keer per week een frikandel nuttigen.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en heel soms wat paardenvlees. Het grootste deel van het vlees dat in de snack wordt verwerkt is zogeheten separatorvlees.
van Vanreusel: mechanisch ontbeend kippenvlees 43,8 %, varkensspek 17 %, paardenvlees 8 %. Een aandeel van 68,8 % vlees. Het is dus een fabeltje dat er geen vlees in een frikandel zit.
Gefrituurd bevat een kroket gemiddeld 21 meer calorieën dan een frikandel. Dit komt omdat de kroket meer vet opneemt tijdens het frituren. Kleine side note: we weten allemaal dat een frikandel met saus – welke dan ook – een stuk lekkerder is, waar de kroket slechts met een laagje mosterd een hemels niveau bereikt.
Het record voor de langste frikandel ooit gemaakt is 7,5 meter lang. Dus de heren van Stuk willen voor het dubbele gaan! Een frikandel van 15 meter. Uiteraard voorzien van curry, mayo en uitjes.
Het zal voor sommigen een schok zijn, maar Nederland heeft een ander soort hotdog. Het heet Frikandel en het is gemaakt van een combinatie van vlees, waaronder paard .
Een frikandel is in de basisvorm een gefrituurde worst .
Maar vergis u niet, het is niet zomaar een gefrituurde worst; een frikandel is een lange, velloze gefrituurde worst die voornamelijk bestaat uit rundvlees, varkensvlees en kip.
Later gaf Beckers toe alleen bij de magnetronfrikandellen paardenvlees te gebruiken. Mora stelt paardenvlees te gebruiken vanwege de smaak.
Het begon allemaal in 1954 toen de eerste frikandel werd geïntroduceerd in de Nederlandse stad Dordrecht. Gerrit de Vries maakte toentertijd gehaktballen die hij vervolgens verkocht aan de horeca.
Om wat voor producten gaat het? In Nederland wordt paardenvlees in verschillende vormen verkocht: als paardenbiefstuk of paardenrookworst, maar ook verwerkt in bijvoorbeeld ingeblikt stoofvlees, en snacks zoals vleeskroketten, gehaktstaven en bitterballen.
Het product werd in 1984 ontwikkeld door De Vries Vleessnacks uit Dordrecht. De naam "Mexicano" werd in 1984 bedacht vanwege voorrondes van het WK voetbal 1986 in Mexico (waar Nederland zich in 1984 niet voor plaatste) en is in 1986 als merk geregistreerd in de Benelux. Het ribvormige uiterlijk werd in 2006 vastgelegd.
Frikandellen zijn bewerkte vleesproducten die veel verzadigde vetten en zout bevatten. Allemaal dingen die slecht zijn voor de gezondheid. Het Voedingscentrum vindt frikandellen dan ook niet passen in een gezonde leefstijl en adviseert daarom ze te mijden.
Een Catamaran bestaat uit een frietje speciaal met daarboven aan de zijkanten twee frikandellen speciaal. Deze Catamaran is vooral bekend in Noord-Brabant. Friet saté is friet met stokjes saté. De term wordt ook gebruikt voor een patat met pindasaus.
De meeste paarden die in Argentinië worden geslacht, komen uit de Verenigde Staten. Ook daar is de consumptie van paardenvlees verboden omdat veel afgedankte paarden vaak vol zitten met medicatie die ze ongeschikt maakt voor menselijke consumptie.
Darmen. Over de ingrediënten van de frikandel zijn de meningen nogal verschillend. Er zou slachtafval, paardenvlees, uiers, koeienogen en zelfs darmen in verwerkt worden. Dit is niet waar!
Een rauwe gele ui kan ook sterk smaken. Maar daar houden we in Nederland wel van. Denk bijvoorbeeld bij de haring of bij een frikandel speciaal.
Banketbakkers waren van oudsher ook de belangrijkste ijsmakers van Nederland. De frikandel wordt in 1954 uitgevonden door slager Gerrit de Vries uit Dordrecht.
Het wereldrecord frikandellen eten in één uur staat op 47 frikandellen. Hoewel Hazeleger niet in de buurt kwam van dat aantal, werkte de Bunschoter wel 24 frikandellen naar binnen en werd hiermee winnaar van de challenge.
Langste friet: Stephan Tyvaert uit Gent bakte in 4 uur tijd een friet, gemaakt van aardappelpuree, van 9 m, 79 cm en 4 mm lengte en een dikte van 2 x 2 cm. Hij verkocht hem nadien in stukjes.
De berehap is de ongezondste snack
'Dan zou ik zeker niet kiezen voor de berehap. Die is het zwaarst, zo'n 150 gram, terwijl de andere snacks ongeveer de helft wegen', aldus Brouwer. Je krijgt dus veel meer calorieën binnen.
De loempia komt als gezondste snack uit de test.
De snack met de minste calorieën is de hamburger: 253 kcal. Bij McDonald's zijn vijf salades te koop. De salade met kip bevat in vergelijking met de andere fastfoodrestaurants het kleinst aantal calorieën per portie: 137.