De vraag was alleen: wanneer precies? Het antwoord lag besloten in de Bijbel: je hoefde alleen maar een optelsom te maken van de leeftijden der aartsvaders en generaties van koningen. Afhankelijk van de berekeningswijze liepen de scheppingsdata niettemin flink uiteen, van pakweg 4000 tot 7500 jaar voor Christus.
Lang werd aangenomen dat Joodse rabbijnen de canon van de Hebreeuwse Bijbel afsloten tijdens een soort van een 'concilie' in het stadje Jamnia, ongeveer in het jaar 100 voor Christus.
De Codex Sinaiticus (Codex א) is een manuscript van de christelijke bijbel geschreven in unciaal Grieks en daterend van het midden van de 4e eeuw (330–350).
De Bijbel is geschreven door meer dan 40 auteurs.
De boeken van de Bijbel zijn toegeschreven aan de helden van het Joodse en Christelijke geloof. Mozes kreeg de credits voor de eerste vijf boeken van de Bijbel, meest van de profeten kregen de credits voor de boeken die naar ze genoemd zijn, etc.
De Bijbelse teksten zijn ook niet 'van vandaag', maar dateren uit een ver verleden. De oudste teksten uit het Oude Testament gaan wellicht terug tot het begin van het eerste millennium voor Christus. Zelfs de jongste teksten uit het Nieuwe Testament zijn bijna tweeduizend jaar oud.
West-Aramees was de taal die Jezus waarschijnlijk sprak en de taal waarin een deel van de Dode Zeerollen geschreven zijn. Oorspronkelijk werd het Aramees door de Arameeërs gesproken, zij woonden in het huidige Syrië, Irak en Turkije.
Volgens het bijbelboek Exodus leefde Mozes ongeveer 13 eeuwen vóór Christus, en hij was honderdtwintig jaar toen hij stierf. Hij werd 1613 jaar vóór Christus geboren.
Het hindoeïsme komt uit India en is de oudste godsdienst op aarde. De hindoes vereren veel goden en godinnen. Ze denken dat alle goden eigenlijk verschillende vormen van één goddelijke oerkracht zijn. De heilige boeken zijn de Veda's.
Jezus is geboren ca 4 v. Chr., rond de tijd dat Herodes de Grote stierf. Hij bracht zijn kinder- en jeugdjaren door in Nazareth in Galilea. Hij werd gedoopt door Johannes de Doper.
In de Nieuwe Bijbelvertaling komt het woord 'waarheid' in het vers niet meer voor, maar in de Griekse tekst staat een uitdrukking met 'waarheid' die daar betekent dat het 'wel degelijk', 'echt' zo is: hetgeen wordt beweerd is waarheid, het is werkelijk, zo.
Het woord bijbel komt van het Oudgriekse woord βιβλία, biblia, wat "boeken" betekent.
De basis Bijbel is een prima Bijbel omdat hij op de Statenvertaling is gebaseerd en toch echt gemakkelijk leesbaar is.
De standaardeditie is te koop voor 38 euro. Wie een uitgave met de deuterocanonieke Bijbelboeken wil, betaalt 39,50 euro. De NBV21 verschijnt in oktober in twaalf verschillende edities bij de NBG-uitgeverij. De duurste uitvoering wordt de kanselbijbel, die voor de kerken is bestemd.
Het boek dat christenen het Nieuwe Testament zijn gaan noemen en waarin hun ervaringen met Messias Jezus zijn neergelegd, is ook het werk van diverse auteurs, ontstaan in een periode van 50 jaar in de eerste eeuw na Christus.
'Christus' is de ambtsnaam van de Heere Jezus. Het betekent 'Gezalfde'. Christus werd na Zijn zalving niet alleen Koning. Hij werd ook Profeet en Priester.
Als je er 's ochtends 3 leest en 's avonds 4, heb je de hele Bijbel in ongeveer 6 maanden gelezen. Het is echter beter om 3 hoofdstukken per dag te lezen. Maak je niet druk om hoe lang je erover doet om hem uit te lezen. Onderzoek de versie of vertaling waarmee je gaat studeren.
Vrijdag 3 april in het jaar 33 zou de dag zijn waarop Jezus Christus aan het kruis genageld werd.
Jezus wordt vaak afgebeeld als een blonde Europeaan. Maar daar klopt niets van. Hij had waarschijnlijk donkerbruine of zwarte krullen en een korte baard, zoals bij joodse mannen in Judea gebruikelijk was. Jezus' huidskleur en uiterlijk worden niet vermeld in de Bijbel of in historische bronnen.
Judas Iskariot was een van de twaalf apostelen. Volgens de evangelist Johannes was hij de penningmeester van het gezelschap rond Jezus. Judas is berucht geworden door zijn verraad van Jezus, wat leidde tot diens kruisdood. De gewezen apostel stierf een eerloze dood.
Moslims geloven dat de islam is voortgekomen uit het christendom, dat op zijn beurt weer is geëvolueerd vanuit het jodendom. Mohammed leefde in een tijd waarin al wel redelijk wat joden en christenen rondliepen, maar nog relatief weinig moslims (hij was immers zelf de stichter van de Islam).
Het hindoeïsme is één van de oudste nog bestaande religies ter wereld, waarvan de meeste aanhangers in India wonen. Het geloof kent vele goden, niemand weet zelfs precies hoeveel. Toch geloven hindoes – in tegenstelling tot vaak gedacht wordt – uiteindelijk maar in één god.
De islam is de jongste van alle wereldreligies en komt op in de zevende eeuw in het huidige Saoedi-Arabië. Moslims geloven dat Allah de enige ware God is en dat Mohammed zijn profeet is. Ze menen dat het woord van Allah letterlijk is opgeschreven in hun heilige boek, de Koran.
Nederlandse wetenschappers hebben een geschreven versie van het verhaal over Adam en Eva ontdekt die ouder is dan het bijbelboek Genesis. Het verhaal staat op kleitabletten uit de 13de eeuw voor Christus. Daarmee is het zo'n 800 jaar ouder dan Genesis.
In Nederlandse Bijbelvertalingen staan de letters JHWH voor de vier Hebreeuwse medeklinkers die tezamen de naam vormen van de God van Abraham, Isaak en Israël. Over de betekenis van JHWH wordt al eeuwenlang gediscussieerd. De Godsnaam is volgens joden zo heilig dat hij niet mag worden uitgesproken.
Bitja (Hebreeuws: בִּתְיָה, bat-jah, "dochter van JHWH"; afgeleid van het Egyptische bj. tj. t, "koningin") was volgens de Hebreeuwse Bijbel een dochter van een farao.