De eerste keer dat we Amersfoort in de geschiedenisboeken tegenkomen is het jaar 1028. Amersfoort is rond dat jaar gesticht als een boerennederzetting. De strategische ligging was voor de bisschop van Utrecht aanleiding om er één van zijn hoven te bouwen, om van hieruit de Gelderse Vallei te ontginnen.
Middeleeuwen. De naam Amersfoort komt van de vroegere naam van de Eem, namelijk de Amer. 12 juni 1259 kreeg Amersfoort stadsrechten en daarmee een eigen bestuur.
In 1259 kreeg Amersfoort stadsrechten van de Utrechtse bisschop. Als er één stad in Nederland is waar de middeleeuwen nog tastbaar aanwezig zijn, dan is Amersfoort wel.
De Amersfoortse Kei heeft de stad en haar inwoners de bijnamen 'Keistad' en 'Keientrekkers' gegeven.
Amersfoort groeide in 2021 met 0,7 procent en dat betekent dat er absoluut 1069 inwoners bij kwamen. De Keistad groeide daarmee van 157.462 inwoners naar 158.531.
Amersfoort is een heel gezellige stad: de meest bijzondere bezienswaardigheden zijn Rijksmonumenten waarvan de stad er maar liefst 500 telt. Amersfoort ademt nostalgische sfeer en is vol met gezellige winkeltjes, pleintjes en terrasjes. Het centrum is lekker compact, waardoor je overal eenvoudig te voet heen wandelt.
Amersfoort staat bekend om zijn oude, fraaie stadshart, met gebouwen als de befaamde Koppelpoort en de vijftiende-eeuwse Onze Lieve Vrouwetoren. In de goed geconserveerde oude binnenstad is het heerlijk winkelen voor iedereen.
Je leest vast weleens over leegstand in Amersfoort. Winkels komen en gaan, maar hoeveel winkels zijn vorig jaar nu echt weggegaan? Het CBS onderzocht hoeveel fysieke winkels op 1 januari 2021 in Amersfoort gevestigd waren en hoeveel dat verschilt met vorig jaar. Op 1 januari van dit jaar telde de gemeente 720 winkels.
Het aantal inwoners in de gemeente Amersfoort is met 43.706 personen gestegen van 114.884 in 1996 tot 158.590 in 2022 (dat is 38%).
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr.
1. Amsterdam, 873.338 inwoners. Amsterdam is de grootste stad van Nederland.
Wist je dat er officieel helemaal geen dorpen en steden meer bestaan in Nederland? Dat betekent dus dat Amersfoort officieel ook geen stad is. Stadsrechten zijn al meer dan tweehonderd jaar afgeschaft en in de Nederlandse wet gaat het alleen nog maar over gemeenten.
Amsterdam verschijnt voor het eerst in de geschreven geschiedenis in 1275 als graaf Floris V de mensen die bij de dam in de Amstel wonen, vrije vaart verleent over de Hollandse wateren.
De binnenstad is lekker compact, maar zit vol mooie straatjes, leuke restaurants, creatieve plekken en bijzondere winkels. Aan bezienswaardigheden in Amersfoort bovendien geen gebrek: je kunt hier een bezoek brengen aan het Mondriaanhuis, maar ook de Koppelpoort moet je in het echt gezien hebben.
In de charmante binnenstad van Amersfoort kun je goed shoppen! Je loopt zonder problemen het centrum door. Duik naast de Langestraat, de grote winkelstraat vol ketens, vooral ook straten als De Krommestraat en De Kamp in. Dit zijn plekken vol winkel hotspots waar je niet snel bent uitgekeken.
In Amersfoort is het elke zondag koopzondag! De meeste winkels in de binnenstad, wijkwinkelcentra en het Eemplein zijn dan open van 12.00 tot 17.00 uur. Woonwinkels, bouwzaken en tuincentra zijn op koopzondag open van 10.00 tot 17.00 uur.
Zowel De Jong als bakkerij Groenendijk verkopen de Amersfoortse Keitjes. Dit zijn lekkere chocolaatjes, met een harde buitenlaag.
Het aantal inwoners in de wijk Vathorst-Centrum is met 340 personen gestegen van 3.370 in 2013 tot 3.710 in 2021 (dat is 10%). Het aantal inwoners is het aantal personen zoals op 1 januari in het bevolkingsregister vastgelegd.
Amersfoort ligt centraal
Eén van de voornaamste redenen waarom het wonen in Amersfoort zo fijn is, is omdat het één van de centraalste punten van Nederland is. Heel Nederland is hierdoor uitstekend te bereiken. Zo ben je namelijk binnen no-time in het noorden én zuiden van het land.
De Nieuwe Stad
Vlak naast de Middeleeuwse binnenstad ontwikkelt een voormalig industriegebied zich tot een hippe nieuwe wijk, 'De Nieuwe Stad' genaamd. Waar vroeger tandpasta werd gemaakt in de Prodentfabriek zitten nu allerlei culturele hotspots, toffe werkplaatsen en leuke restaurantjes.