Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie tussen hun 11e en 16e jaar. Van de meisjes die 13 zijn is de helft al eens ongesteld geweest, bij de andere helft begint het pas later. Als je nog niet menstrueert, merk je misschien wel al dat je lichaam verandert.
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie (ongesteld zijn) tussen hun 10e en 15e jaar. Onder invloed van hormonen is er voor het eerst een eicel gerijpt in de eierstok. Een meisje is vruchtbaar vanaf de eerste eisprong en kan vanaf dan zwanger raken.
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie (ongesteld zijn) tussen hun 10e en 15e jaar. Onder invloed van hormonen is er voor het eerst een eicel gerijpt in de eierstok. Een meisje is vruchtbaar vanaf de eerste eisprong en kan vanaf dan zwanger raken.
Sommige meisjes kunnen vlak voor en tijdens de menstruatie sneller gaan huilen of prikkelbaar en chagrijnig worden. Ook kunnen ze last krijgen van hoofdpijn, buikpijn of pijn in de rug.
Aan het einde van je ongesteldheid kleurt je menstruatiebloed vaak donkerder en zul je bruine afscheiding in je slipje zien. Het bloed is dan meer gemengd met je slijmvlies en normale afscheiding. Je kunt ook bruine afscheiding zien voor je menstruatie of aan het begin van je ongesteldheid.
Symptomen eerste menstruatie
Prikkelbaarheid en krampen zijn enkele van deze symptomen. Ook tijdens je menstruatie kun je last hebben menstruatiepijn. Pijn in je onderbuik en onderrug zijn de meest voorkomende kenmerken van ongesteld zijn. Als je voor het eerst ongesteld wordt, merk je het meteen.
"Als je kunt zwemmen, is het even veilig om te zwemmen wanneer je ongesteld bent als op andere momenten", zegt ze. Voor de goede orde: het is over het algemeen veilig om te zwemmen als je ongesteld bent, ongeacht het soort water (zwembad, zee, meer of iets daartussenin).
De eerste menstruatie vindt meestal plaats aan het einde van de groeispurt. Dit is gemiddeld op de leeftijd van 13,5 jaar. Daarna groeien meisjes nog gemiddeld 5 cm. … Kleine kinderen hebben over het algemeen een kleinere groeispurt dan grote kinderen.
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie tussen hun 11e en 16e jaar. Van de meisjes die 13 zijn is de helft al eens ongesteld geweest, bij de andere helft begint het pas later. Als je nog niet menstrueert, merk je misschien wel al dat je lichaam verandert. Je krijgt geleidelijk borsten en schaamhaar.
Wacht zeker niet tot ze de eerste keer ongesteld is om haar te informeren. Zo voorkom je een nare ervaring. Je kunt ze al vanaf kleins af aan vertellen dat mama's elke maand een beetje bloed verliezen. Rond haar tiende kun je dan uitleggen wat de menstruatie is.
De beste leeftijd om een baby te krijgen
Dit zijn er zo'n 1 tot 2 miljoen, volgens The American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). Deze hoeveelheid eitjes daalt naar mate je ouder wordt, maar zodra een meisje in de pubertijd komt en voor het eerst ongesteld wordt, kan ze zwanger worden.
Of je tijdens je menstruatie gaat zwemmen is helemaal jouw keuze. Er is geen reden waarom je dat niet zou doen! Er zijn zoveel voordelen aan wat lichaamsbeweging doen tijdens je menstruatie, zoals bijvoorbeeld een verhoging van endorfine (een soort hormoon) wat krampen verlicht.
Als de eicel geen zaadcel tegenkomt, sterft ze af. De zachte binnenkant is niet meer nodig en verdwijnt in de vorm van slijm en bloed samen met de eicel door de vagina uit je lichaam. Dit is de menstruatie.
Juist als je ongesteld bent is het lekker om een warme douche te nemen om je schoon te voelen en te ontspannen. Je kunt tijdens het douchen ook gewoon je haar wassen. Dit fabeltje stamt uit vroege tijden, maar berust niet op waarheid en er is dan ook geen enkele reden waarom je je haar niet mag wassen.
Sommige mensen kunnen wel het gevoel hebben dat ze minder bloeden wanneer ze in bad zitten of gaan zwemmen tijdens de menstruatie, en dat heeft te maken met de waterdruk en met de drijfkracht. Door de druk van het water wordt er namelijk een opwaartse kracht uitgeoefend (iets dat met fysica te maken heeft).
Ook poepen met een tampon is geen probleem. Het is extra belangrijk dat er geen poep op het touwtje van je tampon komt. Dit kan namelijk een vaginale infectie veroorzaken. Zorg er dus voor dat je ontlasting het touwtje niet bevuilt of verwissel je tampon voor de zekerheid na je nummer twee.
Elk lichaam is uniek en we weten nooit zeker hoe het zal reageren. Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig.
In het begin kan de ongesteldheid minder vaak dan 1 keer per maand optreden of juist vaker dan 1 keer per maand. De ongesteldheid kan minder dan 7 dagen duren, maar ook enkele weken achter elkaar. Als je ongesteldheid vaker komt dan 1 keer per maand of langer duurt dan een week kun je dit met je dokter bespreken.
Tot slot is genoeg water drinken als je ongesteld bent of moet worden ook van belang. Dat helpt tegen het vasthouden van vocht en dus tegen een opgeblazen gevoel. Je kunt het beste echt voor water (of thee) kiezen in plaats van koffie, frisdrank of sap.
Het grootste gedeelte van je menstruatie is het bloed dat vrijkomt rood van kleur. Maar aan het begin en aan het eind van de menstruatie is het bloed gemengd met slijmvlies en je normale afscheiding en kan daardoor een bruinere kleur krijgen.
De ultra dunne mini tiener maandverbandjes zijn te gebruiken voor de lichte (beginnende) menstruatie en licht urineverlies. Door de hypo-allergene toplaag is het maandverband uitermate geschikt voor allergieën en de gevoelige huid.
De geur die je ruikt tijdens je menstruatie wordt veroorzaakt door bacteriën die mixen met het bloed en weefsel dat je lichaam verlaat. De geur is volledig natuurlijk en alle vrouwen ervaren dit. Bovendien zullen anderen in je omgeving de geur niet snel ruiken. Niets om je over op te winden dus!
Wanneer het bloed dat je verliest tijdens je menstruatie in contact komt met de lucht buiten je lichaam, wordt het gemixt met bacteriën en zweet. Hierdoor wordt het bloed als het ware 'rijp' en kan het gaan stinken. Om een vies luchtje te voorkomen kun je het beste regelmatig je tampon of maandverband verwisselen.