De overgang kan beginnen als u tussen de 40 en 60 jaar oud bent. 1 op de 100 vrouwen komt te vroeg in de overgang, voor ze 40 jaar zijn.
De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun 40e en 60e jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd. Voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken.
Dit zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, toename van gewicht, obstipatie, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Als opvliegers ontbreken worden de slapeloosheid en stemmingswisselingen mogelijk veroorzaakt door het feit dat veel vrouwen de overgang beleven als een ingrijpende periode.
De overgang kan heel eenvoudig worden gediagnosticeerd door uw arts. Houd hierbij het volgende in uw achterhoofd. Waarheid #1: Huisartsen kunnen u helpen om vast te stellen dat de overgang is begonnen, op basis van opvliegers, stemmingswisselingen en desgewenst een bloedtest.
In de overgang wordt uw ongesteldheid onregelmatig en stopt dan helemaal. Ook als u onregelmatig ongesteld wordt, is er nog een kans op een zwangerschap. Als u zeker wilt zijn dat u niet zwanger wordt, gebruik dan een voorbehoedmiddel.
De overgang en vruchtbaarheid
In het algemeen kun je stoppen met anticonceptie als je 52 jaar bent geworden. De kans om dan nog zwanger te worden is erg klein. Zoals hierboven genoemd, weet je pas zeker dat je niet meer vruchtbaar bent als je een jaar geen menstruatie hebt gehad.
De meeste westerse vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar.
Opvliegers worden veroorzaakt door een verminderde hoeveelheid van het hormoon oestrogeen in je lichaam. De schommeling en afname van oestrogeen begint tijdens de overgang. Opvliegers gaan vaak gepaard met andere overgangsklachten zoals hartkloppingen, zweten, hoofdpijn, duizeligheid en een opgejaagd gevoel.
Verschillende vitamines en mineralen kunnen van belang zijn tijdens de overgang. Zo helpen vitamine B6 en zink om de hormoonhuishouding in balans te houden. En vitamine B8, vitamine B12 en magnesium zijn goed voor de gemoedstoestand.
De darmen worden minder sterk en er worden minder spijsverteringssappen aangemaakt. Ook kan je in de overgang meer vocht vasthouden waardoor je ook het gevoel kan krijgen dat je een opgezette buik hebt.
De stofwisseling verlaagt als je ouder wordt, omdat de spiermassa afneemt. Spiermassa zorgt voor de verbranding van calorieën. Daarom hebben mannen een hogere stofwisseling dan vrouwen, omdat ze van nature meer spiermassa hebben. Afname van spiermassa zorgt dus voor een lagere stofwisseling en een toename in gewicht.
In de overgang kunnen we 3 fases onderscheiden: Premenopauze: dat is de periode vóór je laatste menstruatie. Menopauze: is de term die je laatste menstruatie markeert. Postmenopauze: is de periode direct na de menopauze.
De overgang is makkelijk te herkennen aan jouw symptomen in combinatie met ons bloedonderzoek dat verschillende hormonen in jouw bloed vaststelt. Deze drie hormonen zijn: Oestradiol, LH en FSH. Het bloedonderzoek meet de hoeveelheid oestradiol in het bloed.
Blijft de menstruatie langer weg, dan bent u mogelijk in de overgang. Vaak heeft u dan ook andere verschijnselen, zoals opvliegers, 's nachts zweten of een droge vagina. Bij ongeveer de helft van de vrouwen is de menstruatie rond hun 50e gestopt. Sommige vrouwen komen al eerder in de overgang, andere pas later.
De kans dat u door een afwijking in de chromosomen te vroeg in de overgang komt, is verschillend. Bij vrouwen met familieleden die ook te vroeg in de overgang zijn gekomen, is deze kans 13%. Bij andere vrouwen is de kans 2,5%. DNA is de belangrijkste drager van ons erfelijke materiaal.
Bekende overgangsklachten zijn slaapstoornissen, opvliegers en nachtelijk zweten. Er zijn nog veel andere overgangsklachten: migraine, stemmingswisselingen, slecht concentreren, prikkelbaarheid en depressiviteit, droge huid, droge ogen, vaginale klachten, seksuele veranderingen, blaasontstekingen en incontinentie.
Na de overgang stoppen de eierstokken met het maken van oestrogeen en progesteron. Dit zorgt ervoor dat het slijmvlies in de baarmoeder dun blijft en kwetsbaar wordt. Dit kan onschuldig bloedverlies veroorzaken. Sommige vrouwen krijgen toch nog een menstruatie nadat zij meer dan een jaar geen menstruaties hebben gehad.
De geur die je ruikt tijdens je menstruatie wordt veroorzaakt door bacteriën die mixen met het bloed en weefsel dat je lichaam verlaat. De geur is volledig natuurlijk en alle vrouwen ervaren dit. Bovendien zullen anderen in je omgeving de geur niet snel ruiken. Niets om je over op te winden dus!
Hoewel de vruchtbaarheid van de vrouw snel afneemt vanaf eind dertig, betekent dat niet dat een zwangerschap onmogelijk is rond haar 50ste. Er kan van tijd tot tijd en heel onregelmatig nog een eicel vrijkomen uit de eierstokken.
In het kort. Als je net voor je eisprong om de 2 tot 3 dagen vrijt en na 1 jaar nog niet zwanger bent, kun je uitzoeken hoe dat kan komen. Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad.
Ja, dat kan! Je bent vruchtbaar vanaf een maand voor je eerste maandstonden of menstruatie.
Door alle medische mogelijkheden, is zwanger raken op late leeftijd geen uitzondering meer. Vrouwen kunnen hun eicellen laten invriezen, gebruik maken van donor-eicellen, de eierstokken onderwerpen aan een verjongingskuur en ivf-behandelingen ondergaan.
Bij vrouwen met overgangsklachten boven de 45 jaar wordt geregeld de orale anticonceptiepil voorgeschreven (Picavet 2012) (12.9% Van de vrouwen tussen de 40 en 49 jaar), mede vanwege het bijkomende beschermende effect tegen zwangerschap.
Lichaamsbeweging is belangrijk om de overgangsklachten te beperken. Sport regelmatig, pak de fiets of ga lekker wandelen. Probeer ook vaak buiten te bewegen, want zonlicht heeft een goede invloed op je botten en je lichaam. Een sport waar je aan zou kunnen denken, is yoga.