Til de kop van je hond iets omhoog met je vingers en duim van de bovenste hand vlak achter de hoektanden. Maak vervolgens met je onderste hand de bek van je hond een klein stukje open door met je vingers wat druk uit te oefenen vlak achter de hoek tanden van de onderkaak. Beloon ook hier weer alle stapjes uitgebreid.
Krijgt uw hond het voorwerp niet los door te hoesten dan is het tijd om hem te helpen. Probeer eerst uw hond te kalmeren. Vervolgens opent u de mond van het dier. Doe dit door over de neus heen met uw hand de bovenkaak vast te nemen en de lippen van de hond naar binnen over zijn tanden te duwen.
Rechtstreeks in de bek
Open de bek door de bovenlip tegen de kiezen te duwen. Op het moment dat hij de bek opent zal de lip over de kiezen heen vallen en het niet zo snel de bek weer dichtdoen (dan zou hij op zijn lip bijten). Nu stopt u de tablet achter in de keel en houdt u de bek dicht met de kop licht omhoog.
Waarschuwingssignaal. Wanneer een hond een andere hond fixeert, strak aankijkt, en daarbij heel kort zijn puntje van zijn tong uitsteekt, dan is dat een teken dat hij spanning opbouwt. De kans is dan aanwezig dat hij uitvalt naar de andere hond. Het uitsteken van de tong is in dit geval dan een waarschuwingssignaal.
Vloeibare medicatie
Leg je hand rond de bek van je hond met de neus naar het plafond gericht. Met je andere hand breng je het pipetje aan de zijkant in de bek. Knijp de vloeistof langzaam beetje bij beetje naar binnen, zodat de hond ze door kan slikken.
U klemt de pil in de punt van de pillenschieter, vervolgens opent u de bek van het dier en brengt de pil met de pillenschieter zover mogelijk achter in de keel. Zo moet uw dier het medicijn wel gelijk doorslikken, en kan het niet meer uitgespuugd worden.
Een ontspanningsmiddel of slaappillen voor de hond zijn eigenlijk niet de eerste stappen die je moet nemen als je huisdier bang is. Een dergelijk middel zal ook door een dierenarts niet zonder meer worden voorgeschreven.
Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen, dit wordt ook wel contactliggen genoemd. Wat je vaak ook ziet is dat de hond op je voeten gaat liggen of dat de hond tussen de benen slaapt.
Gedragingen die kunnen duiden op pijn
Verwijzen naar een pijnlijke plek: wanneer een hond pijn heeft op een bepaalde plek gaat hij deze plek vaak herhaaldelijk likken, bijten of krabben. Vooral bij acute pijn wordt dat veel gezien. Daarnaast probeert hij het pijnlijke (lichaams-)deel te verstoppen.
Je hond likt misschien aan zijn poot om te proberen iets dat aan zijn vacht gekleefd zit te verwijderen. Meestal likt je hond zijn poten dan eenmalig, en zal er na een tijdje mee stoppen. Het komt echter ook voor dat er iets vast zit in de poot van je hond.
Melk of melkproducten zoals yoghurt of kaas zijn niet giftig voor honden, maar teveel kan diarree veroorzaken. Soms een stukje kaas of wat smeerkaas in zijn Kong kan dus geen kwaad.
De geregistreerde pijnstillers voor uw hond, zoals Metacam en Rimadyl, kunnen alleen worden voorgeschreven door de dierenarts. U kunt deze dus niet online kopen, ze zijn namelijk receptplichtig. Wel hebben wij in onze webshop natuurlijke ondersteunende middelen voor uw hond.
Als u vermoedt dat uw hond iets in de keel heeft, is het raadzaam om naar de dierenarts te gaan. Bij geringe klachten kunt u wachten tot de eerste werkdag. Bij benauwdheid en als de hond veel last heeft van het voorwerp, kunt u beter met spoed naar de dierenarts gaan.
Wat je vooral nooit moet doen is je hond straffen omdat hij gromt. Als hij gromde uit angst zal hij zich door de straf niet zekerder gaan voelen, en als hij gromde omdat hij dacht dat hij het voor het zeggen had zal hij de straf misschien niet pikken. Wat je doet door te straffen is je hond afleren om te waarschuwen.
Ondanks dat het voor jou misschien niet altijd zo voelt, is dit gedrag heel goed bedoeld. Dit knabbelen is namelijk een teken van liefde. Je hond geniet van een goede 'vlooibeurt' en wil jou graag net zo verwennen.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Nee, honden kunnen niet huilen. Honden en ook andere dieren hebben wel traanproductie en emoties, maar er is niet vastgesteld dat dit ook aan elkaar gekoppeld is. Oftewel: honden huilen niet zoals mensen. Mensen zijn voor zover bekend de enige wezens die huilen als gevolg van emoties.
'Zitten' als kalmerend signaal.
Als een hond plotseling gaat zitten, kan dat een kalmerend signaal zijn naar een andere hond. Om te laten zien dat hij een conflict wil vermijden. Doordat je een puppy meetrekt uit zijn 'zit' momentje. Kan het zijn dat hij dit kalmerend signaal niet leert.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Een hond kan van nature goed tegen de kou. Echter doordat wij ons huis op aangename temperatuur warm stoken beperken wij de aanmaak van de hondenvacht. Ook door het fokken kunnen sommige hondenrassen zich van nature moeilijker weerbaar maken tegen koude temperaturen.
Kan ik zelf mijn dier euthanaseren? Zelf je eigen dieren doodmaken op een andere manier dan de dierenarts is niet aan te bevelen, want dat kan leiden tot ernstig lijden. De middelen waarmee de dierenarts de euthanasie uitvoert, mogen alleen door een dierenarts toegediend worden.
Honden reageren minder heftig op paracetamol. Bij honden is 250 mg/ kg dodelijk, maar er is sprake van een zeer grote variatie tussen individuen. Bij een dosering van 100-150 mg/ kg kunnen al vergiftigingsverschijnselen ontstaan. Een dosering die wel gebruikt wordt voor honden is 15 mg/kg, maximaal 3 maal daags.
Paracetamol maximaal 5 dagen geven aan honden. De gebruikelijke dosering bij honden is 15-20mg per kg lichaamsgewicht 3-4x per dag. Het is belangrijk bij gebruik bij de hond dat de voorgeschreven dosering strikt wordt gevolgd. Geef niet meer en niet langer dan voorgeschreven.