Om de radiator glad te maken en oneffenheden uit de weg te ruimen, schuur je het oppervlak lichtjes op. Is je radiator gaan roesten, zorg dan dat je deze plekken grondig schuurt zodat er geen roest met de verf vermengt. Ga er daarna nogmaals overheen met een vochtige doek met allesreiniger om de radiator te ontvetten.
2: De verwarming klaarmaken
Om te zorgen dat de verf goed hecht aan de radiator, moet je deze eerst ontvetten. Je kunt dit met wat ammoniak doen. Ontdek je wat roest, schuur dit dan weg met schuurpapier of een staalborstel.
In principe kan elke verf gebruikt worden om de radiator te verven; gewone verf is namelijk warmtebestendig tot 100 graden. Kies je voor hittebestendige verf, dan is dit bestand tegen wel 800 graden.
Ons advies is om de radiator te verven met watergedragen verf, bijvoorbeeld Sigma S2U Nova gebruiken. Let op dat je de lak niet te dik aanbrengt. Dit omdat een twee laklaag nodig is, de totale laagdikte moet minimaal zijn.
Verf hecht het beste op een schoon oppervlak. Maak de radiator daarom schoon met warm water met daarin Histor Ontvetter. Schuur met schuurpapier korrel 240 totdat de radiator egaal mat is.
Breng de radiatorfolie aan op de muur of direct aan de achterkant van de radiator. Dit laatste is het effectiefst. Maar als een radiator één plaat heeft, moet je de folie op de muur bevestigen. Op die manier bespaar je de meeste energie.
Ja, radiatorfolie heeft altijd zin. Bij een ongeïsoleerde muur is de winst natuurlijk wel groter. Als er geen radiatorfolie is geplaatst, zal de warmte achter de radiator meteen naar buiten stromen.
Je zou denken dat je een radiator verf dient te gebruiken, maar dit is niet het geval. Je kunt namelijk ook voor een "gewone" verf gaan in combinatie met een hechtprimer.
Radiatorlak aanbrengen met kwast of roller
Roer de lak eerst goed door met een roerhoutje. Strijk de lak gelijkmatig van boven naar beneden over het radiatoroppervlak. Check de verpakking voor de wachttijd tussen de lagen. Meestal heb je voor een optimale dekking twee lagen nodig.
Radiator verven met radiatorverf; de voordelen
Vaak is er geen grondverf nodig en het fijnste van deze radiatorlak is dat deze verf bestand is tegen de hitte van de verwarming. Radiatorverf zal niet verkleuren en netjes de kleur blijven die je uitgekozen hebt.
Ontvetten gaat eenvoudig met thinner of wasbenzine. Na het ontvetten, spoelen we de ondergrond goed af zodat er geen resten van de beschermingslaag achterblijven.
Met onze lak ben je zeker van een goede dekking, een hittebestendige laag en een egaal resultaat. Een duurzame bescherming van je radiator en kleurbehoud gegarandeerd!
Loszittende verf en roest zoveel mogelijk verwijderen met een staalborstel of schuurpapier. Maak de radiator goed schoon met Hammerite Metaalontvetter zodat deze stof- en vetvrij is. Laat de radiator daarna goed drogen. Schuur de radiator licht op met schuurpapier en verwijder het schuurstof.
Ontvetten is heel belangrijk, want niet alle vuiltjes op jouw object of oppervlak zijn namelijk zichtbaar. Er zijn verschillende ontvetters en schoonmaakmiddelen die je kunt gebruiken om jouw object of oppervlak te ontvetten.
Ontvetten met:
Gebruik meerdere (papieren) doeken en draai deze regelmatig. Laat het oppervlak na het ontvetten altijd goed uitdampen. Zorg voor tijdens het ontvetten voor goede bescherming. Zorg dat je goede handschoenen draagt die je beschermen tegen de ontvetter.
Het is namelijk zo dat gewone verf tot 100 graden hittebestendig is. In principe kan dus elke gewone verf óók op een radiator gebruikt worden en hoeft er niet speciaal een hittebestendige verf of radiatorlak hiervoor gebruikt te worden.
Gekleurde radiatoren die met verf zijn afgewerkt, zullen doorgaans ongeveer 25% meer warmteafgifte geven. Matzwart is in wetenschappelijke termen de meest efficiënte kleurkeuze voor een radiator. Het verschil in warmteafgifte tussen deze stijl en bijvoorbeeld een witte radiator zou echter slechts 1% zijn.
We adviseren altijd een voetventiel (radiatorafsluiter) op de retour van de radiator te draaien.
Radiatorverf is hittebestendig tot ongeveer 800 graden en is beter bestand tegen de fluctueringen van de hitte.
Laat de radiator na het aanbrengen van de Hammerite Radiatorlak minimaal 24 uur drogen. Bij het eerste gebruik moet de radiator geleidelijk op temperatuur worden gebracht. Alleen voor gebruik binnenshuis.
Radiatorfolie tegen warmteverlies
Er ontsnapt dan veel minder warmte naar buiten via de buitenmuur, waardoor je minder gas verbruikt. Nog beter is trouwens om de buitenmuur te isoleren. Per vierkante meter radiatorfolie levert dit jaarlijks 10 kuub gasbesparing op, dat is 12 euro, (gasprijs 1,20 euro).
Met de Aluminiumfolie op PE-schuim Radiatorfolie Fix-O-Moll voorkom je dat er warmte via de muren verloren gaat. De folie zorgt ervoor dat de warmte terug de ruimte in gaat. Daardoor hoef je minder hard te stoken en bespaar je op je gasrekening.
Uit de metingen blijkt duidelijk dat de muur achter TONZON HR-Radiatorfolie (veel) minder wordt opgewarmd dan de muur achter de conventionele radiatorfolies. Het maakt nauwelijks uit of de folie van TONZON achterop de radiator of op de muur is aangebracht.