"Je kunt het zeker opeten met, het heeft alleen een iets sterkere smaak. Sommige mensen vinden het lekkerder als de smaak wat subtieler is", zegt Brandt. Opvallend genoeg zegt de worstenmaker ook wel nog dat dat witte laagje door grote, commerciële producenten soms wordt nagebootst met rijstbloem.
Het kan perfect opgegeten worden, maar in bereidingen hebben de meeste mensen het velletje er toch liefst af. Een zeer simpel trucje om het velletje er makkelijk af te krijgen, is door een oppervlakkige inkerving in het vel te maken, en de worst dan even te spoelen onder koud water.
Natuurdarm of plastic
"Sommige worsten worden van natuurdarmen gemaakt. In dat geval kun je het velletje gewoon opeten. Maar als er collageen, dat is een soort plastic, wordt gebruikt, dan kun je het niet eten."
Er zit 3,1 gram vet in 1 plak (15 gram) salam, droge worst, waarvan 1,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Wit laagje
Dat is schimmel. Althans, meestal. Grote, commerciële producenten rollen de worsten gewoon even door wat meel om ze er authentiek en ambachtelijk uit te laten zien. Schimmel of meel, in beide gevallen is het gewoon eetbaar.
De worst een poosje onder de (lauwe) kraan houden, zodat het velletje week wordt en daardoor minder gauw scheurt. Hierna kan je het meestal makkelijk verwijderen. Een poosje de worst in het vriesvak doen, zodat de buiten kant aangevroren is. Hierna even natmaken en het velletje kan je er zo van afhalen.
Bewaar het product onderin de koelkast bij 4 graden. Bewaar het in een bewaarbakje of de plastic verpakking.
Droge worst, zoals salami of cervelaat, is rauw vlees. Dit wordt meestal niet verhit voor gebruik. Het kan daarom schadelijke bacteriën en parasieten bevatten, zoals listeria en toxoplasma gondii. Deze leveren risico's op voor je zwangerschap en je baby.
Snij uw worst het liefst zo dun mogelijk. Zo krijgen de vetten in de worst de kans om te smelten op uw tong en hun smaak af te geven. Daarnaast komen er meer plakjes uit je worst en kan je er langer genieten van de worst.
Afkomstig uit Spanje, is de fuet worst heerlijk bij de lunch, als tussendoortje of als borrelhapje.
Wat is chorizo? Chorizo is een van oorsprong Spaanse worst met een roodachtige kleur en vrij grove structuur. Je kunt 'm gedroogd kopen, ideaal om in schijfjes te serveren bij het aperitief. Maar er is ook verse chorizo.
Een heerlijk droog worstje uit Spanje met een mooie peperige smaak. Voor op de borrelplank of als snack tussendoor.
Op papier zijn onze gedroogde worsten 2 maanden goed. Hoe langer men de worsten bewaart hoe droger ze worden en hoe krachtiger de smaak wordt. Dit kan ook wanneer ze aangesneden zijn. De Franse bevolking laat de worsten makkelijk een halfjaar drogen.
Het velletje van de worsten is meestal van varkens, lam, of runder darm gemaakt. De worsten gaan allemaal een schimmel bad in voordat ze te drogen komen te hangen. Ze gaan daarna de fermentatiekamer in tot ze helemaal rijp zijn en er dus een witte laag wordt gevormd rond de worst.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vleeswaren die er raar uitzien of niet goed ruiken.
Bewaartip voor dit product
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Gebakken en rauwe braadworst kun je twee dagen in de koelkast bewaren. Bij rauwe worst moet je de worst wel goed afdekken, en dat is bij de gebakken versie ook beter. In de vriezer blijft reeds gebakken braadworst nog drie maanden goed. De rauwe worst kun je in de vriezer nog vier tot zes maanden bewaren.
Kunstdarmen van plastic
Een plastic kunstdarm is ideaal voor bijvoorbeeld het maken van een grillworst, leverworst of andere worststoorten waarbij de darm eraf gehaald moet worden. Een plastic kunstdarm kun je namelijk niet op eten.
Over het materiaal van het velletje om de worst zegt Van den Hooven poëtisch: "Je kan alles tussen mond en aars gebruiken." Traditionele worst zit over het algemeen in een darm, meestal van een varken. Van den Hooven gebruikt ook runderdarmen, varkensblazen of schapendarmen (bijvoorbeeld voor merguez).
Wat zijn natuurlijke collageen darmen voor worsten? Collageendarmen worden voornamelijk geproduceerd uit het collageen in runder- of varkenshuiden en uit botten en pezen. Het kan ook worden gemaakt van gevogelte en vis.
In droge (gefermenteerde) worst kan de listeriabacterie voorkomen en daarom kun je het volgens het Voedingscentrum beter niet eten. Droge worst wordt namelijk gemaakt van rauw vlees. Laat daarom gedroogde worst zoals salami, chorizo, metworst en cervelaatworst liever liggen.
Fuet betekent zweep in het Spaans. De Spaanse worst is dan ook lang en dun van vorm. Ook op deze fuet zit schimmel. De schimmel is helemaal natuurlijk en kan net zoals bij brie of camembert gewoon worden gegeten.