Voetschimmel ontstaat door een infectie met een schimmelsoort die in staat is om de menselijk huid te infecteren. Deze schimmels worden “dermatofyten” genoemd. Voetschimmels voeden zich met materiaal van de buitenste laag van de opperhuid, de hoornlaag.
Vochtige voeten, bijvoorbeeld zweetvoeten, zijn vatbaarder voor voetschimmel. Schimmels kunnen zich sneller uitbreiden in een vochtige, natte omgeving. Ook door slecht ventilerende schoenen of synthetische sokken kan voetschimmel ontstaan.
Oorzaken van een schimmelinfectie
Het gebruik van antibiotica of andere medicijnen. Een lage weerstand. Diabetes. Het te grondig wassen van je lichaam met zeep of douchegel.
Voetschimmel is besmettelijk: u kunt het van iemand anders krijgen en aan iemand anders doorgeven. De schimmel komt meestal van iemand in uw omgeving. De schimmel zit in schilfers van de huid. De schilfers laten los van de huid en komen op bijvoorbeeld de vloeren van zwembaden, doucheruimtes en sportruimtes.
Voetschimmels genezen niet vanzelf, u zult er iets aan moeten doen! Behandel een voetschimmel daarom altijd. Daarnaast zijn de schimmels die voetschimmel veroorzaken besmettelijk. De kans bestaat dat de infectie zich verspreidt naar andere delen van de voet of ernstigere klachten veroorzaakt zoals een kalknagel.
Het is aan te raden om voetschimmel zo snel mogelijk te behandelen, want als er niets aan wordt gedaan kan het ook de teennagels en zelf de hele voet aantasten. Ook andere delen van het lichaam kunnen worden geïnfecteerd.
Voetschimmel wordt veroorzaakt door een infectie met huidschimmels, die ook dermatofyten worden genoemd. Het is een schimmelsoort, die we allemaal in ons lichaam hebben, net zoals zoveel andere schimmels en bacteriën in ons lichaam en op onze huid. Normaal gesproken is deze schimmel volledig onschadelijk.
In die huidschilfers kunnen schimmelcellen jarenlang blijven leven. Eenmaal van een voetschimmel genezen kunt u dus vanuit naden van uw schoenen heel makkelijk opnieuw besmet worden. Uw sokken en schoenen kunnen behandeld worden met een strooipoeder waarin schimmeldodend middel zit.
Antischimmelmedicijnen beschadigen de celwand van de schimmel, waardoor de schimmel afsterft. De jeuk en roodheid verminderen binnen enkele dagen. Het duurt echter een aantal weken voordat de voetschimmel echt is genezen. Voorbeelden zijn ciclopirox, clotrimazol, ketoconazol, miconazol, sulconazol en terbinafine.
De werking van alcohol heeft beperkingen
Het is niet werkzaam tegen bacteriesporen noch tegen schimmelsporen. Sporen van bacteriën zijn bijzonder lastig te elimineren. Zelfs bij sterilisatie in een droge autoclaaf met temperaturen boven 132 C gedurende 10 minuten kunnen heel soms bacteriesporen overleven.
Meestal laten schimmels ons links liggen. Maar soms heb je pech en krijg je een schimmelinfectie. Als het om een huidinfectie gaat, kan dit meestal niet veel kwaad. Maar soms dringt een schimmel het lichaam binnen en dan kan er een levensbedreigende infectie ontstaan.
Een ander medicijn tegen schimmel is clotrimazol voor toepassing in de vagina. Dit kunt u ook zonder recept bij de drogist kopen. Het maakt niet uit of u een crème of pil in de vagina gebruikt, ze werken even goed. Na een paar dagen gaan de klachten weg.
Hoe ziet voetschimmel eruit? Voetschimmel begint vaak met grijs-witte schilfers en pijnlijke kloven. De eerste symptomen kan je meestal zien tussen de tenen. Vanaf daar kan de schimmel zich aan de onderkant en aan de rand van de voet verspreiden.
Hoe ziet een voetschimmel eruit ? De infectie veroorzaakt een plaatselijke ontstekingsreactie. Deze gaat gepaard met schilfering en kloofjes tussen de tenen, jeukende blaasjes aan de voetzolen of rode schilferende huidafwijkingen die vooral aan de voetranden zichtbaar zijn.
Een voetschimmel die niet goed wordt behandeld kan een bijzondere vorm van handeczeem geven. Deze vorm wordt “acrovesiculeus eczeem” genoemd oftewel blaasjeseczeem. Hierbij zien we sterk jeukende blaasjes en rode vlekjes aan de handen en tussen de vingers.
Ja, voetschimmel is besmettelijk. Schimmels planten zich voort in de buitenste laag van de voeten en laten sporen achter in de huidschilfers. Wanneer de huidschilfers zich loslaten, kan de schimmel zich gemakkelijk verspreiden. Daarom vinden veel besmettingen plaats in ruimtes waar je met je blote voeten loopt.
Het oplopen van voetschimmel kan gebeuren op plaatsen waar vochtige blote voeten veel voorkomen, zoals in zwembaden of in gemeenschappelijke douches. Een andere oorzaak is soms het dragen van slecht ventilerende schoenen, die zweetvoeten veroorzaken.
Bij een schimmelnagel kan de nagel volledig of gedeeltelijk los komen. Dat veroorzaakt natuurlijk pijn. Een kalknagel daarentegen heeft verschillende oorzaken, die niets met schimmel te maken hebben. Daarnaast is een kalknagel niet besmettelijk, maar een schimmelnagel wel.
Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen.
Voetschimmel kan in een vochtige en warme omgeving snel groeien. Was je sokken op minimaal 60 graden Celsius. Draag goed ventilerende sokken en schoenen om transpiratie te voorkomen. Bij voorkeur leren schoenen en katoenen sokken.
Als er sprake is van voetschimmel dan kun je het beste een apparaat gebruiken dat ontsmet via UV-licht. In plaats daarvan kun je ook waterstofperoxide of zuiveringszout gebruiken om de schimmel te verwijderen. Ook azijn is effectief voor het tegengaan van schimmelgroei in schoenen.
Een effectieve oplossing zijn zilversokken. Deze sokken met zilverdraad erin doden de bacteriën en schimmels. Zilver wordt van oudsher al gebruikt om bacteriën en schimmels te doden.
Witte azijn is ook een effectieve manier om een einde te maken aan schimmel in de badkamer. Het zuur in de azijn zorgt ervoor dat het onaantrekkelijk wordt voor de schimmel. Doe wat witte azijn in een plantenspuit en spray het onverdund op de schimmelvlekken in de badkamer. Laat het minimaal een uur intrekken.