Kissing Spines ontstaat wanneer de rug naar onderen doorbuigt. Daardoor komen die doornvormige uitsteeksels dichter bij elkaar en kunnen er beschadigingen aan het botvlies ontstaan met als gevolg ontstekingen en botwoekeringen. Deze woekeringen maken het bot dikker en de tussenruimte kleiner.
De symptomen van Kissing spines zijn heel wisselend. In milde gevallen loopt het paard wat minder fijn nageeflijk of heeft moeite met lengtebuiging en is wat stijver. In andere gevallen is er duidelijk sprake van rugpijn tijdens het borstelen, opzadel of opstappen.
Kissing spines bij paarden is vaak aangeboren en kan erfelijk zijn. Daarnaast kan kissing spines ook ontstaan door een slechte training, te zware belasting of een slecht passend zadel. De ruimte tussen de doornuitsteeksels is het kleinst wanneer het paard de rug hol houdt.
Of je nog op een paard met kissing spines kunt rijden, is heel erg afhankelijk van de ernst van de klachten. Ook speelt het niveau van het paard én de ruiter mee. Er zijn paarden die na een behandeling, een goed trainingsplan en goed management nog prima kunnen functioneren als rijpaard, ook in de sport.
Gedrag en houdingen: veranderingen in gedrag en houdingen die een paard met pijn aan kan nemen zijn: minder bewegen, rusteloos, het hoofd laten hangen, onrustig, proberen te vluchten, rollen, met een hoef over de grond schrapen of een stijve houding aannemen.
Paarden bijten om zoveel verschillende redenen: om te spelen, om te domineren of te beschermen, bij spanning, pijn of angst, bij het allogroomen of het liefdesspel, omdat ze koekjes willen, omdat ze je niet leuk vinden, ze iets moeilijk vinden of je te dicht staat, enz.
Stampen = irritatie
Stampen is het optillen van het been en deze met een krachtige beweging op de grond stampen. Stampen is een manier om irritatie aan te geven. Vaak is het een kleine irritatie zoals een vlieg. Maar in sommige gevallen zie en hoor je paarden meerdere keren per uur stampen.
De ruggestrekkers raken verzuurd door de constante spanning en de buigers raken verslapt omdat ze onvoldoende gebruikt worden. Zo wordt de pijn erger en erger.
Van een echte klassieke karperrug tot een wat meer prominente 'hobbelige' lendenwervelkolom. En in principe hoort de rug van het paard van schoft tot kruis licht hol te glooien en te 'hangen' als een hangmat. Onderliggend probleem is in heel veel gevallen een blokkade in de overgang van borst- naar lendenwervels.
Baastrup syndroom
de verlaging van de hoogte van de wervellichamen veroorzaakt een pijnlijk contact van de doornuitsteeksels.
Mesotherapie in combinatie met andere therapieën draagt bij tot herstel. Over het algemeen is 1 tot 2 behandelingen voldoende voor een duidelijke verbetering van het probleem. Het grootste effect van de behandeling is te zien op ongeveer 7-10 dagen na het moment van injecteren.
Bij kissing spines komen de spinaaluitsteeksels (foto) van een paard tegen elkaar, waardoor beschadiging en irritatie van het bot ontstaat. Door de reactie van het bot wordt er nieuw bot gevormd en treedt er soms ook botverval op, wat erg pijnlijk kan zijn voor het paard.
Spondylose bij paarden is artrose van de rugwervels. Er is sprake van een langzame verstijving bij het paard van een of meer tussenwervelgewrichten. Het maakt beweging zeer pijnlijk of zelfs onmogelijk, en wordt vooral aangetroffen bij middelgrote en grote paarden op gevorderde leeftijd.
Ook voedingssupplementen met glucosamine/chondroïtine en speciaal hoefbeslag zouden een paard met artrose kunnen helpen. Om de gewrichten soepel te houden, is het goed om het paard volgens een aangepast programma te laten bewegen en erop te letten dat het paard niet te zwaar wordt.
Paarden met een hoge, korte schoft zijn gebaat bij een zadel dat een perfect aansluitende boom heeft, maar met dikke kussens zodat de wervel niet geraakt worden. Ook een teruggesneden kamer kan hier helpen.
De pasvorm van de meeste zadels is niet voor rondgeribte paarden gemaakt. Een rond paard heeft een wat wijdere en vlakkere boom nodig. Als de boom de vorm van de rug volgt wordt de balans op de rug beter. Daarnaast moet de boom ook breed genoeg zijn voor de schouders en ribbenkast.
Zwiepen. De staart zachtjes heen en weer slaan is om de vliegen weg te jagen. Maar als het paard de staart zo hard mogelijk heen en weer slaat is hij geïrriteerd of boos. Dit is meestal een behoorlijk duidelijk waarschuwingssignaal dat hij gaat trappen of bokken en je moet er direct aandacht aan besteden.
Het bit is ook de meest voorkomende reden dat een paard tanden knarst, zijn staart zwiept of uiting geeft aan nervositeit, spanning of verzet.
Een 'joepie' staart betekent dat het paard in hogere staat van opwinding verkeert. Deze staart zien we vaak als een paard zgn. teveel energie heeft en ondertussen speels bokkend aan de longe loopt.
Het verschilt per situatie, of het helpt om een achterblijvend paard het dode lichaam van zijn maatje te laten zien. 'Als een paard gewoon weggehaald wordt om nooit meer terug te keren, dan kan de achterblijver ongerust blijven', vertelt Pearson.
In praktijk worden paarden helaas regelmatig 'gestraft' door flinke tikken met de zweep, schoppen onder de buik of bijvoorbeeld een mep met de hand (tegen het hoofd). Vaak is deze straf bedoeld om het paard ongewenst gedrag te stoppen.
jouw paard wil afleren om te bijten heeft het geen zin om jouw paard te straffen door bv. te slaan wanneer hij bijt, dit maakt vaak het gedrag erger of het paard wordt uiteindelijk bang. Wat je wel kan doen is het gewenste gedrag belonen (en dan bedoel ik niet met snoepjes) en het ongewenste gedrag moeilijk maken.
Om te weten of een supplement op basis van glucosamine werkt moet je het daarom eerst twee tot drie maanden de tijd geven. Door een kwalitatief hoogwaardig supplement te kiezen dat een complex aan stoffen bevat is er vaak al eerder een verbetering zichtbaar.
Oorzaak van spondylose
Spondylose komt vaak voor bij mensen van 50 jaar en ouder, want de belangrijkste oorzaak is ouderdom. In de loop der jaren worden wervels brozer en tussenwervelschijven droger en dunner. Het lichaam maakt op slijtageplekken botweefsel aan om de wervelkolom te versterken.
Een paard met artrose in de benen zal vaak al enige tijd wat stijver gaan bewegen of heeft bijvoorbeeld wat moeite met opstaan. Bepaalde bewegingen worden lastiger of wil hij niet meer uitvoeren. Soms ontstaat prestatievermindering, met of zonder staken. Paarden geven kleine maar wel zichtbare signalen af.