“Seroom is vochtophoping in deze loze ruimte. We weten niet precies wat dit veroorzaakt. Maar door het vocht komt de huid onder spanning te staan, wat bijvoorbeeld pijnklachten geeft. Vrouwen komen soms wekenlang achter elkaar naar de poli om dit vocht weg te laten halen.”
Seroom kan verwijderd worden door middel van een seroompunctie. Het kan voorkomen dat er wondvocht uit de wond lekt. Als dit niet gepaard gaat met pijn en roodheid, kunt u rustig afwachten. Eventueel is er extra wondzorg nodig.
Seroomvorming. Nadat de drains zijn verwijderd kan het voorkomen dat het wondvocht (seroom) zich ophoopt in het wondgebied. Het geeft geen pijn en kan geen kwaad, maar het kan een verdikking veroorzaken, waarvan u hinder kunt ondervinden bij het bewegen.
Seromen onderscheiden zich van hematomen doordat hematomen rode bloedcellen bevatten en een abces kunnen vormen, waar pus in kan zitten. Meestal wordt het vocht uit een seroom vanzelf weer opgenomen door het lichaam. Dat kan echter wel enkele dagen tot weken duren.
Seroomvocht is wondvocht dat zich plaatselijk ophoopt in dit wondgebied. Hierdoor ontstaat een verdikking. De aanmaak van seroomvocht kan soms langdurig zijn en in relatief grote hoeveelheden optreden omdat er een soort melkachtig effect is ontstaan.
Hoe lang je nog last hebt van wondvocht na je operatie verschilt en is afhankelijk van de ingreep, maar de pleisters kun maximaal twee dagen gebruiken.
Ascites is een abnormale vochtophoping in de buikholte. Het ontstaat meestal door een verhoogde doorlaatbaarheid voor vocht van de haarvaten in het buikvlies (verhoogde influx). Door blokkade van de lymfevaten kan het vocht niet afgegeven worden in het veneuze systeem (verminderde efflux).
Het onderhuids littekenweefsel voelt hard aan en is meestal rood van kleur door een verhoogde bloedvoorziening. Bepaalde plekken op het lichaam zijn gevoeliger voor de vorming van een hypertrofisch litteken. Enkele voorbeelden zijn de oren, het borstbeen en de schouders.
Indien de vochtophoping zo groot is dat u er hinder van ondervindt, moet de zwelling worden weggenomen door middel van een punctie. Deze zogeheten seroompunctie is niet pijnlijk, het gebied van het litteken is namelijk gevoelloos. We prikken met een naald in het littekenweefsel van de wond.
Het vocht is helder of een beetje rood door bloed. Dit is wondvocht. Het ruimt vuil en bacteriën op. Het is nodig om uw wond beter te maken.
Bij spanning en/ of roodheid ter plaatse van het litteken kan dit vocht op de polikliniek d.m.v. een punctie verwijderd worden (seroompunctie). De punctie is meestal pijnloos, omdat de omgeving van de wond nog gevoelloos is. Dit aanprikken kan tot enkele weken na het verwijderen van de drain nodig zijn.
Oedeem kan optreden bij littekens, bij kanker, na bestraling of na een ongeval of operatie. Op het moment dat de aderen het bloed niet goed afvoeren naar het hart, kan er oedeem ontstaan. Er ontstaan in dat geval vochtophopingen in de bovengenoemde delen van ons lichaam.
- pijn of gevoeligheid - lokale zwelling - roodheid - warmte - koorts > 38 °C én spontane wonddehiscentie of wond geopend door de chirurg en de wondkweek is positief of niet gekweekt.
In de wond zit een dun plastic slangetje (drain) dat bedoeld is om wondvocht af te voeren.Dit vocht wordt opgevangen in een drainzakje dat aan uw bed hangt. Zodra u uit bed komt plaatsen we het drainzakje in een draagtasje. Kort na de operatie kan zich een hoeveelheid wondvocht ophopen onder het litteken.
Een Hodgkin lymfoom geeft meestal weinig klachten. De meeste patiënten gaan met een opgezette lymfklier naar de huisarts. Deze zwelling in de hals, boven het sleutelbeen of onder de oksel is pijnloos en wordt maar langzaam groter.
Oedeem kan vele oorzaken hebben. Als de aderen in de benen het bloed niet goed afvoeren naar het hart, kan zich vocht ophopen in de voeten, de enkels en de onderbenen. Ook een verminderde pompfunctie van het hart (hartfalen) of lever- en nieraandoeningen kunnen oedeem veroorzaken.
Meestal verdwijnt dit vanzelf weer. U kunt dit tegengaan door het drukvest te dragen. Als er toch veel wondvocht is of u krijgt er klachten van, neem dan contact op met de afdeling Plastische Chirurgie.
Voor het genezen van een wond worden de cellen in de huid geactiveerd en de bloedplaatjes in het bloed gaan zich vermenigvuldigen. Het bloed wat vrij is gekomen gaat stollen om op de huid een beschermende korst te vormen om de wond meteen te dichten. Onder deze korst werkt de huid hard om extra huidcellen aan te maken.
Een litteken en het gebied er omheen kan na verloop van tijd pijn gaan doen. De oorzaak is in veel gevallen een beschadiging van een zenuwtak of een zenuwtak die vastzit in het littekenweefsel. Er kan ook neuroomvorming (een goedaardige uitstulping van een zenuwtakje) optreden.
Ons eerste advies is heel simpel; regelmatig en grondig masseren, minimaal 2 x per dag en liefst zo vaak als je kunt voor een periode tot 6 weken. Neem het litteken tussen duim en wijsvinger en maak kleine ronddraaiende bewegingen. Zo houd je het litteken soepel en zorg je voor aanmaak van nieuw collageen.
Je litteken masseren
Littekenhuid is namelijk minder elastisch dan normale huid. Het masseren helpt je litteken soepel te houden en bevordert de productie van nieuw collageen. Plaats je duim en wijsvinger op het litteken en maak kleine ronddraaiende bewegingen.
Bij waterbuik (ascites) ontstaat er een ophoping van te veel vloeistof in de buik (medische term het peritoneum). Hierdoor raakt de buik opgezwollen en uitgerekt. Kanker is voor 10% verantwoordelijk voor alle gevallen van ascites.
De symptomen van ascites zijn; Een dikke buik met uitpuilende navel.Striae of verwijde bloedvaten op de buik.Al dan niet een glimmende huid op buik.
Ascites, ofwel buikvocht, is een ophoping van vocht in de buikholte. Deze ophoping kan in een snel tempo plaatsvinden (binnen enkele dagen) of in een periode van meerdere weken.