Ongeveer 6.000 jaar geleden kwamen nomaden er bij toeval achter dat kaas ontstaat wanneer melk een langere tijd in de magen van kalveren wordt bewaard. Sindsdien is het proces van kaas maken verder ontwikkeld. Nederland staat bekend om haar kaas.
Een theorie over de ontdekking van het ontstaan van kaas is dat het zo'n 6000 jaar geleden bij toeval is ontdekt door nomaden. Melk werd vaak bewaard in varkens- of rundermagen en als deze werden meegenomen, werd de melk voortdurend heen en weer geschud.
In 2011 werd ontdekt dat al 7000 jaar geleden kaas werd bereid in Polen, nadat men in potten na chemische analyse melkvetten had gevonden. Het betrof potten die doorboord waren geweest met strootjes tijdens het bakken, waardoor een zeef was ontstaan.
In de moderne tijd zijn de Nederlandse boeren langzaam overgestapt van kaasproductie op de boerderij naar kaasproductie in zuivelfabrieken. Met het produceren van bijna 800 miljoen kilo kaas per jaar, is Nederland één van de grootste kaasmakers van Europa.
De Romeinen kenden voor kaas het woord Caseus.Daar zijn de meeste woorden voor kaas van afgeleid: Kaas, Käse, Cheese, Queso (Spaans) en Queijo (Portugees). De kaas die de Romeinen naar onze streken meebrachten was waarschijnlijk een ander product dan de kaas die wij zelf maakten.
Wetenschappers hebben vermoedelijk de oudste kaas ter wereld gevonden in een Egyptische graftombe. Na een rijping van ruim drie millennia jaar mag het Egyptische kaasje met recht overjarig worden genoemd.
De Comté is een halfharde Franse kaas gemaakt van rauwe melk. Deze kaas wordt al ruim 800 jaar gemaakt en is de meest gegeten kaas in Frankrijk.
Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en weinig of geen koolhydraten. Voor kaas gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en melkproducten.
Kaas na de maaltijd
Kaas zou een gunstig effect hebben op de spijsvertering door de enzymen die erin zitten. Of het nu echt die goede uitwerking heeft op een soepele spijsvertering is wel even een twijfel gevalletje, maar wel is bewezen dat kaas na de maaltijd helpt tegen tandbederf.
Welke kaas wordt het meest gegeten in Nederland? Hollandse Gouda kaas natuurlijk; om precies te zijn jong belegen Goudse, op de voet gevolgd door jonge en extra belegen. De kazen die de laatste jaren het meest aan populariteit winnen, zijn: light-kazen (30+), verse kazen en geitenkaas.
Duitsland is de grootste exporteur van kaas
In de EU voert Duitsland (1,3 miljoen ton) de meeste kaas uit, gevolgd door Nederland (780.000 ton) en Frankrijk (689.000 ton).
Frankrijk is wel het land der kaasplateaus. Aangezien de gemiddelde Fransman de meeste kaas per jaar eet ter wereld, weet deze als geen ander verschillende kazen te proberen en waarderen.
Een ronde kaas rijpt lekker gelijkmatig, terwijl bij een vierkante kaas de hoeken sneller rijpen dan het midden van de kaas – en dit zorgde vroeger voor een (klein)smaakverschil. Inmiddels is het klimaat in het kaaspakhuis zo stabiel, dat het niet heel erg veel scheelt.
Kaas wordt namelijk niet alleen gemaakt van het dierlijke product melk, maar ook met een stukje van het dier zelf. Dat maakt de meeste kaas niet-vegetarisch. Kaas wordt gemaakt van melk - meestal koemelk, geitenmelk of schapenmelk. Voor boerenkaas wordt rauwe melk gebruikt en voor fabriekskaas gepasteuriseerde melk.
Oude kaas heeft minimaal 12 maanden de tijd gehad om te rijpen en dit is goed te proeven. De langere rijpingstijd zorgt ervoor dat de kaas zijn vocht verliest en daardoor droger en pittiger smaakt. Oude kaas brokkelt dan ook iets meer dan jonge kaas, dat maakt deze kaas ook zo karakteristiek en lekker.
Met ruim 750 verschillende soorten kaas is HANOS dé kaas groothandel.
Wetenschappelijke informatie over brie
Kaas is rijk aan jodium en calcium, maar bevat ook veel natrium. Te veel natrium is niet goed voor het lichaam. Ook bevat kaas een beetje B12 en een ruime hoeveelheid foliumzuur (vitamine B11).
Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.
Uit onderzoek blijkt dat kaas ook veel glutathione bevat. Deze lichaamseigen stof wordt ook wel de moeder van de antioxidanten genoemd en zorgt voor een goede breingezondheid. Tot slot is het eten van kaas ook goed voor je darmen. Kaas bevat veel goede bacteriën die de gezondheid van je darmen bevordert.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
Comté is de meest gegeten kaas in Frankrijk. Kenmerkend zijn de verfijnde, nootachtige smaak en het aangename, romige karakter.
Brie is misschien wel de bekendste Franse witschimmelkaas. Dit Franse kaasje is vernoemd naar de regio Brie in de Champagnestreek. Brie is beschermd, maar er zijn inmiddels ontzettend veel imitaties. Traditioneel heet brie 'Brie de Meaux' of 'Brie de Melun'.
Saint-Paulin is een Franse gewassenkorstkaas, die op diverse plaatsen industrieel geproduceerd wordt. Van origine is de kaas afkomstig uit Bretagne. De kaas werd daar door monniken ontwikkeld en geproduceerd, onder de naam Port-du-Salut.