Hoe berg ontstaat is niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk is er sprake van een verhoogde activiteit van de talgklieren waardoor een overmaat aan talg-achtige substantie wordt uitgescheiden die er voor zorgt dat oude huidcellen niet worden afgestoten, maar aan elkaar blijven koeken.
De dikke, gele schilfers kun je verwijderen door een bergzalf te gebruiken, na de behandeling de haren te wassen en de hoofdhuid in te smeren met een crème. Let wel: als er ook sprake is van onderliggend eczeem, dan kan de huid – na het verwijderen van berg – rood zijn.
Berg bij volwassene of seborroïsch eczeem
Misschien denk je dat berg is voorbehouden aan baby's, maar niets is minder waar: ook volwassenen kunnen last krijgen van dit type hoofdhuid-eczeem of dermatitis.
De precieze oorzaak van berg is niet helemaal bekend. In de huid zitten talgkliertjes. Deze produceren talg: huidsmeer. Vooral bij jonge baby's wordt soms te veel talg geproduceerd.
Berg gaat vanzelf over. Indien de schilfers te dik zijn of wat langer op het hoofd blijft zitten kunt u de schilfers als volgt verwijderen: schilfers verweken door in te vetten , bijv. met unguentum cetomacrogolis of arachis olie (beide op recept verkrijgbaar).
Ketoconazol doodt schimmel en gisten. Bij een jeukende uitslag op uw hoofdhuid (seborroïsch eczeem). De hoofdhuid wordt rood en er ontstaan gele, vettige schilfers. Was uw haar minimaal 2 keer per week met de shampoo.
Berg verdwijnt bijna altijd vanzelf na enkele weken tot maanden. Toch wil je misschien wat doen aan die korstjes op het hoofdje van je baby. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om de hoofdhuid van je kleine een handje te helpen: Vermijd het gebruik van zeep.
Oorzaak berg
De oorzaak is niet helemaal duidelijk, maar te veel gebruik van zeep en de aanwezigheid van gist (een soort schimmel) op de huid speelt een rol.
Ook kun je met babyolie en een zachte babyborstel de berg zachtjes verwijderen. Een andere tip is om het hoofdje in te smeren met olie, dit kort laten inweken en vervolgens heel voorzichtig met een zacht babyborsteltje de berg verwijderen. Je kunt babyolie gebruiken maar ook olijfolie en pure cocos olie is geschikt.
Was je hoofd en haren niet te vaak met water en zeep. Droog je lichaam na een bad of douche steeds goed af. Was regelmatig en grondig je handen om een infectie te voorkomen. Gebruik huidolie om dikke korsten te verzachten en te verwijderen.
Bij hoofdschimmel heeft u een schimmel op uw hoofd, op het deel waar haar groeit. Dat kan dus zijn boven op uw hoofd, maar ook op de kin of hals bij mannen.
Heeft je baby echt dikke plakken van schilfers op het hoofdje dan kun je de schilfers invetten met (baby)olie en dit laten weken. De volgende dag kun je de dikke plakken voorzichtig wegschrapen met bijvoorbeeld een kaart. In veel gevallen echter zal het echter gewoon weer terugkomen.
Seborroïsch eczeem leidt vaak tot vlokkige, gelige schilfers op de hoofdhuid. Jeuk is één van de veel voorkomende symptomen van seborroïsch eczeem. Seborroïsch eczeem (ook bekend als seborroïsche dermatitis) is de medische aandoening die in veel gevallen de onderliggende oorzaak van roos is.
De huidaandoening is chronisch. Door middel van therapie, medicatie en andere behandelingen kan het seborroïsch eczeem tijdelijk worden onderdrukt, maar daarna komt het eczeem meestal weer terug.
warme temperatuur, vochtigheid, vettige huid, (overmatig) transpireren, suikerziekte, zwangerschap, en bij verlaagde weerstand blijken deze gisten zich te kunnen vermeerderen en een huid infectie te veroorzaken. Daarbij vormt de P. ovale gist mogelijk stoffen die de pigmenaanmaak remmen.
Het verschil met gewone 'droge' roos is dat dit makkelijker loskomt van de hoofdhuid. Seborroïsch eczeem zit behoorlijk vast op de hoofdhuid. Babies hebben ook vaak deze vorm van eczeem, dan wordt het berg genoemd.
Bij verstoring van dit evenwicht kan er een schimmel- of gistinfectie optreden. Bijvoorbeeld na een beschadiging van de huid, in een warme, broeierige huidplooi (oksels, liezen). Bij een sterk verminderde weerstand (bijvoorbeeld bij aids patiënten) kunt u last krijgen van uitgebreide schimmel- of gistinfectie.
Roos of hoofdroos is een niet-besmettelijke huidaandoening waarbij je fijne, droge huidschilfertjes tussen je haar op je hoofd hebt. Roos kan geen kwaad, maar het kan wel cosmetisch storend zijn of jeuken. Bij mensen met roos vernieuwt de hoofdhuid zich sneller dan normaal. De exacte oorzaak hiervan is niet bekend.
Bij een ontstoken hoofdhuid wordt de hoornlaag sneller afgestoten waardoor er dode cellen ontstaan wat leidt tot witte schilfers. Schilfers op de hoofdhuid kunnen ontstaan door verschillende factoren zoals eczeem, psoriasis, roos, verkeerde shampoos, geneesmiddelen, hormonen en stress.
Bij seborroïsch eczeem kunnen niet-medicamenteuze maatregelen klachten verminderen. Overweeg bij milde vormen van hoofdroos, een behandeling met shampoo met zinkpyrithion of piroctone. Behandel bij onvoldoende effect met ketoconazol of seleensulfide tot de schilfering en/of korsten zijn verdwenen.
Een droge hoofdhuid moet eerst worden gekalmeerd, zodat het natuurlijke evenwicht van de hoofdhuid kan worden hersteld. Dat kun je doen door een milde, parfumvrije shampoo te gebruiken en eventueel ter aanvulling een kalmerende en verzorgende kuur te gebruiken. Zo verlicht je de jeuk en kalmeer je de hoofdhuid.
Melkkorstjes. Dat zijn vette huidschilfers, vooral zichtbaar op het hoofdje en in de wenkbrauwen. Een verhoogde afscheiding van huidsmeer (talg) is heel normaal. Wrijf het hoofdje regelmatig in met amandelolie of babyolie.
U kunt een speciale zalf tussen uw haren smeren. Bijvoorbeeld een zalf met salicylzuur 10% of een zalf met 25% cetiol V. Hiervoor heeft u een recept van de huisarts nodig. Smeer de zalf elke avond tussen uw haren op uw hoofdhuid.