Adhesie vorming of de vorming van bindweefsel verklevingen kan ontstaan door een acuut trauma (een ongeluk, blessure of bevalling etc.), hierbij kun je denken aan: iets gaat zwellen of wordt rood etc. Verklevingen ontstaan vaak door een trauma van ligamenten, kapsels en/of spieren.
Verklevingen kunnen alleen worden losgemaakt met een operatie. Helaas is er een grote kans op nieuwe verklevingen. Bovendien kunnen er organen beschadigen bij een operatie. Daarom opereren verklevingen we alleen als het echt nodig is.
Er bestaat geen officiële classificatie van verklevingen. zachte, beweeglijke vliesjes of strengetjes die tussen buikvlies en organen of tussen organen onderling zitten (figuur 1). Zij geven in het algemeen geen klachten omdat ze geen spanning teweeg brengen; ze komen vrij veel voor.
Wat er gebeurt bij verkleefd bindweefsel, is dat het weefsel bij beweging niet meer goed mee kan rekken met de huid en de spieren. Hierdoor wordt bewegen moeilijker.
Bindweefsel is als een soort lijm. Waardoor gaat bindweefsel vastzitten? Door blessures, stress, verkeerde bewegingen, verkeerde houding, operaties etc.kunnen beschadigingen ontstaan waardoor de weefsels niet meer soepel langs elkaar kunnen bewegen.
Als het bindweefsel verstijfd of verkleefd is, geeft dit pijnklachten. Dit komt omdat het weefsel tijdens het bewegen niet goed meer mee rekt met de spieren en de huid. Het is te vergelijken met een trui. Wanneer u een trui aantrekt die lekker zit, kunt u prettig bewegen en voelt het goed aan.
Als bij het ademen het gedeelte onder de buikwand niet beweegt, zijn er verklevingen, anders niet. Ik bedoel dan: in dat gebied, omdat verklevingen ook elders in de buik kunnen voorkomen. ' Op zich hoeven verklevingen niet direct problemen op te leveren, maar soms veroorzaken ze pijnklachten of zelfs darmafsluitingen.
Een goede manier om zelf je bindweefsels aan te pakken is met een foamroller. Hiermee maak jij je bindweefsel los en bewerk je de doorbloeding zodat de af- en aanvoer van afvalstoffen een boost krijgt. De foamroller is geschikt voor het losmaken van je bindweefsel van je nek, rug, buik, armen en benen.
Als het bindweefsel verstijfd of verkleefd is, geeft dit pijnklachten. Dit komt omdat het weefsel tijdens het bewegen niet goed meer mee rekt met de spieren en de huid. Je kunt dit vergelijken met een trui.
'Bij een standaard MRI-scan lig je stil, maar dan kun je verklevingen moeilijk zien', vertelt promovendus Barend van den Beukel. 'Wij laten mensen juist bewegen met de buik tijdens de scan en maken daar een filmpje van. Je ziet dan hoe de buikinhoud langs de buikwand glijdt.
Verklevingen zijn met echoscopisch onderzoek niet zichtbaar.
De meeste adhesies worden niet ontdekt bij reguliere onderzoeken met röntgenstraling, MRI-scan of CT-scans.
Zorg ervoor dat je de achterzijde van je lichaam regelmatig ontspant. Dit doe je door deze spiergroepen extra aandacht te geven met massages, stretching en/of andere soepelheidsoefeningen. Je kunt bijvoorbeeld heel eenvoudig de achterkant van je lichaam masseren door aan de slag te gaan met een foamroller.
Bij bindweefselzwakte kan het bindweefsel niet goed vorm geven en ondersteuning bieden aan het lichaam en de organen. Doordat het de elasticiteit verliest, neemt ook de glijdende en verschuivende functie af. De zwakke vezels in het bindweefsel kunnen onder andere leiden tot verslapping van de huid en bloedvaten.
Een litteken en het gebied er omheen kan na verloop van tijd pijn gaan doen. De oorzaak is in veel gevallen een beschadiging van een zenuwtak of een zenuwtak die vastzit in het littekenweefsel. Er kan ook neuroomvorming (een goedaardige uitstulping van een zenuwtakje) optreden.
Stress zorgt ervoor dat je spieren zich aanspannen. Het bindweefsel om je spieren gaat daardoor strakker om de spieren heen te gaan zitten waardoor je spieren niet meer optimaal kunnen bewegen.
Deze stoffen haal je uit gezonde voeding of kan je aanvullen met supplementen. Een van de belangrijkste bouwstenen voor je bindweefsel is glucosamine. Daarnaast is ook voldoende vitamine C, foliumzuur en magnesium nodig.
Totaal zal de proliferatiefase ongeveer 21 dagen duren. In deze fase maakt het lichaam nieuwe cellen en andere stoffen die het herstel bevorderen aan. Hier is erg veel zuurstof voor nodig, waardoor nu duidelijk wordt waarom de doorbloeding waar we het eerder over hebben gehad zo'n grote rol speelt.
Helaas hebben patiënten met de ziekte van Asherman een verhoogde kans dat de verklevingen spontaan weer terug komen. Dit gebeurt in 30% van de gevallen. Ook kunnen de verklevingen terugkomen na bijvoorbeeld een bevalling, miskraam of curettage.
Factoren zoals een ontsteking, spanning op en vuil in de wond (bijvoorbeeld restjes van hechtingen) verstoren het natuurlijke wondgenezingsproces en spelen mogelijk een rol bij het ontstaan van hard onderhuids littekenweefsel. Ook bij brandwonden kan een hypertrofisch litteken ontstaan.
De plastisch chirurg verwijdert eerst het littekenweefsel en bepaalt daarna samen met de radiotherapeut hoe de katheter geplaatst wordt. Vervolgens wordt de katheter in het litteken gelegd en vastgehecht, zodat het niet kan bewegen.
Rollen, duwen en kneden
De belangrijkste techniek? Bij een bindweefselmassage masseer je de dieper gelegen huiddelen, waardoor deze massage een stuk intensiever is dan andere massages. Je pakt de huid stevig vast, rolt en kneed erop los, en tilt de huid op.
Beschadigde spieren, pezen, banden of delen van de huid kunnen door fibroblasten ook weer worden gerepareerd. Een beschadiging van bindweefsel zet reacties op gang om alles weer zoals het oorspronkelijke te herstellen. De duur van herstel is afhankelijk van de plaats, de doorbloeding en de functie van het bindweefsel.
'Je kunt jezelf ook prima een bindweefselmassage geven. Hiermee weet je zeker dat je alles echt even vergeet en doordat deze massage zo stevig is, voel je je daarna honderd procent weer als herboren.