Hoe pigmentvlekken precies ontstaan is niet bekend. De belangrijkste oorzaak bij het ontstaan van pigmentvlekken is overmatige blootstelling aan zonlicht of zonnebank. Het is daarom erg belangrijk om uw huid goed te beschermen tegen UV-straling.
Blootstelling aan de zon: wanneer de huid herhaaldelijk wordt blootgesteld aan UV-licht, treedt schade door de zon op. De huid maakt dan teveel melanine aan om zich te beschermen en daardoor ontstaan pigmentvlekken genaamd hyperpigmentatie.
Witte pigmentvlekken voorkomen
Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en blijf zo veel mogelijk uit de felle zon. Daarbij is het niet alleen belangrijk om je tegen de zon te beschermen om de witte pigmentvlekken te voorkomen. Je moet de witte pigmentvlekken zelf ook beschermen tegen de zon.
Een pigmentvlek is meestal een lichtbruin gekleurde vlek in de huid. Ze zijn regelmatig van vorm, en scherp begrensd. Er zitten geen zwart gekleurde gedeelten in.
Lichte vlekken kunnen soms licht schilferig zijn of geheel wit. Donkere vlekken kunnen meerdere kleuren hebben zoals lichtbruin, donkerbruin, zwart, grijs of blauw. Donkere vlekken kunnen ook licht schilferig zijn. Over het algemeen geven pigmentvlekken geen jeuk -of pijnklachten.
Pigmentvlekken gaan in de meeste gevallen niet vanzelf weg, maar ze zijn wel goed te behandelen. Met de laser kunnen we de overproductie van pigmentcellen in de huid afbreken, zodat de verkleuring verdwijnt. Naast een laserbehandeling kan ook een chemische peeling of een crème oplossing bieden.
Vitamine C kan de overmatige productie van melanine door het enzym tyrosinase onderdrukken. Hierdoor kunnen pigmentvlekken worden voorkomen. Vitamine C is een sterk anti oxidant en kan reeds bestaand pigment ophelderen.
Het pigment in de huid beschermt je doorgaans tegen schadelijke straling en invloeden van buitenaf. Als er een opeenhoping ontstaat en er dus donkere vlekken ontstaan, dan kan dit natuurlijk storend zijn. In veel gevallen kunnen we een pigmentvlek goed behandelen met een laser, een peeling of een crème.
Over het algemeen zijn pigmentvlekken goedaardig, maar zoals we aangaven zijn ook moedervlekken vormen van pigmentvlekken. Soms kan een moedervlek zich ontwikkelen tot een melanoom, dat beter bekend staat als huidkanker. Wanneer de moedervlek donkerder of groter wordt, ga dan direct naar de huisarts.
Het hangt af van de pigmentvlekken hoeveel behandelingen u nodig heeft. Meestal zijn binnen 1 tot 3 behandelingen de pigmentvlekken verdwenen. Tussen de behandelingen door heeft uw huid vier weken rust nodig.
[1] De vaakst genoemde medicaties die hyperpigmentatie induceren zijn antimalariamedicatie, amiodarone, cytostatica, tetracycline(analogen) en psychofarmaca.
Met aanleg voor vitiligo word je geboren. Toch wordt aangenomen dat sommige factoren vitiligo kunnen uitlokken. Denk bijvoorbeeld aan ernstige emotionele spanningen, zonnebrand, ernstige ziekten, operaties, zwangerschap en beschadigingen aan de huid (wondjes).
Pigmentvlekken kunnen een bijwerking zijn van bepaalde medicatie. Zo hebben antidepressiva, die heel vaak worden voorgeschreven, fotogevoeligheid als bijwerking. Als je zo'n medicijn gebruikt en je gaat onbeschermd zonnen, dan krijg je sneller pigmentstoornissen.
Melanine is een biologisch pigment in de huid dat uit het aminozuur tyrosine wordt gevormd door melanocyten in een proces genaamd melanogenese. Melanocyten zijn cellen die in de kiemlaag van de huid liggen en worden aangemaakt in de basale laag van de opperhuid.
In principe zijn pigmentvlekken niet gevaarlijk. Denk bijvoorbeeld aan 'ouderdomsvlekken', een zwangerschapsmasker of pigmentvlekken die door beschadigingen van de huid zijn ontstaan. Houd ze wel goed in de gaten.
Hyperpigmentatie kan op elke leeftijd en bij elk huidtype ontstaan. Sommige pigmentvlekken zijn al vanaf de geboorte aanwezig, maar de meeste ontstaan pas in de jeugdjaren of pubertijd. Andere oorzaken van pigmentvlekken zijn: Hormonale schommelingen door gebruik van de anticonceptiepil of door zwangerschap.
Een vlek is verdacht als hij één of meer van de volgende eigenschappen heeft: Asymmetrie: de ene helft van de vlek of moedervlek heeft een andere kleur of vorm dan de andere helft. Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand.
Maar werkt dit middel echt of is het een fabel? Dit is een fabel. Citroen bevat fruitzuur en kan de huid enorm irriteren. De huid droogt uit en kan vol met bultjes komen te zitten, door het sap van citroen heb je kans op phytophotodermatitis.
Een druppel appelazijn kan 's avonds voor het slapengaan worden aangebracht op pigmentvlekken en littekens van puistjes. De azijn helpt bij het vervagen van de plekjes. 's Ochtends was je de appelazijn er weer af. Gebruik het niet onverdund over je hele gezicht, daar is appelazijn te sterk voor.
Pigment wordt gemaakt door onze pigmentcellen, ofwel melanocyten, en zorgt behalve voor de kleur van onze huid, ook voor de kleur van haar en ogen. Er bestaan verschillende soorten pigmentvlekken, die ook bijna allemaal een andere oorzaak hebben.
Bio-Oil is een olie welke is ontwikkeld om de huid te herstellen en te verbeteren. De ingrediënten in de Bio-Oil zijn zo samengesteld dat zij littekens, striae en pigmentvlekken zichtbaar verminderen.