Volgens Woman's Health zijn de hersenen van mensen die dromen onthouden wakkerder. Een slapend brein neemt geen nieuwe informatie op. Het kan dus ook als positief gezien worden dat u uw droom niet onthoudt. Uw hersenen krijgen dan meer rust.
Als je veel emoties ervaart in je droom, helpt dat om je dromen te onthouden – je brein is dan immers actiever. Dat is deels waarom we nachtmerries relatief vaak onthouden. Mensen die veel verdriet, stress of andere emoties ervaren in het dagelijks leven, onthouden dromen vaak beter omdat ook die emotioneler zijn.
Dromen komen het vaakst voor tijdens de remslaap. In deze fase van slaap kom je na ongeveer 90 minuten. Van alle mensen die tijdens dit stadium worden wakker gemaakt, kan ongeveer 80 procent zich een droom herinneren.
Elk gezicht dat je droomt heeft ooit je pad gekruist. Onze hersenen hebben een kortetermijngeheugen en een langetermijngeheugen waarbij je, je snapt 'm, dingen kort onthoudt die nog niet zo lang geleden gebeurd zijn en bij het langetermijngeheugen onthoud je dingen die langer geleden zijn gebeurd.
'Iedere droom komt uit'
Helaas, in principe is een droom geen voorspelling voor de toekomst. Wel kunnen de mooie of leuke dingen uit je dromen jou op ideeën brengen, al zul je er zelf alles aan moeten doen om het uit te laten komen. Pas op dat je niet blindelings vertrouwt op je droom en het voor de realiteit aanziet.
In onze dromen zien we alleen gezichten die we al kennen
Ons brein vindt geen nieuwe gezichten uit. In onze dromen zien we echte gezichten van echte mensen - mensen die we gezien hebben in ons leven, maar die je misschien niet kent of herinnert.
Dromen is een spontane activiteit van onze hersenen, terwijl we slapen. Die dromen kunnen soms levensecht zijn. Dat komt mede doordat we de beelden ook echt “zien” en beleven. Bovendien zijn we tijdens het dromen in staat om de geluiden die bij de droom horen, ook echt waar te nemen.
Rem staat voor rapid eye movement. Je ogen gaan dan sneller bewegen en je hersenen zijn dan weer net zo actief als overdag. Op dat moment ontstaat er een reeks van gevoelens, emoties, gedachten, beelden en geluiden, die we identificeren als dromen. Je lichaam rust volledig uit, terwijl je hersenen keihard werken.
Als onze dromen ons iets kunnen vertellen en kunnen helpen op zoek te gaan naar oplossingen, dan kunnen ze ons ook helpen om problemen op te lossen in ons wakkere leven. Dat schrijft hij in zijn boek Droomsucces. In dromen zijn we namelijk een stuk creatiever, redeneert hij.
Wanneer je regelmatig droomt, ben je relatief lang in een diepe slaap.Dat is meestal een goed teken, omdat je daarmee minder kans hebt op een slaaptekort. Omdat je vooral droomt in je REM-slaap, zijn dromen een goede indicator van een gezonde nachtrust!
7. Huilen. Als je wakker wordt en het gevoel hebt dat je heel hard gehuild hebt in je droom, dan kan het goed zijn dat je tijdens je droom een uitbarsting hebt ervaren van je negatieve gevoelens. Deze gevoelens komen voort uit een situatie in het 'echte' leven.
Die personen in je droom betekenen niet letterlijk die personen, maar kunnen het symbool voor stress of angst of een andere emotie die je moet verwerken. De dromen zijn vaak niet precies hetzelfde, maar het thema wijst wel vaak op iets wat je nog niet helemaal verwerkt hebt.
Je gaat echter niet dood tijdens een lucide droom en je kunt er ook niet vast in blijven zitten. In feite is men het erover eens dat lucide dromen veel meer voordelen dan nadelen heeft. Mensen met nachtmerries kunnen het bijvoorbeeld gebruiken om met hun enge dromen om te gaan, of deze dromen er zelfs mee stoppen.
Die dromen hebben verschillende functies: ze kunnen de dromer waarschuwen, bemoedigen, een inzicht geven of de toekomst voorspellen.
Door onze dromen kunnen we de vele prikkels van overdag verwerken en herinneringen opslaan. Daardoor worden dromen soms 'dagrestanten' genoemd. Na een nachtrust met voldoende REM-slaap kunnen we ook beter omgaan met emoties. De REM-slaap is dus belangrijk voor onze mentale gezondheid en ons emotioneel herstel.
Hierbij geldt: hoe meer je droomt, hoe meer je REM-slaap hebt gehad. En hoe meer hiervan, hoe beter je uitgerust aan de dag begint. In totaal heb je ongeveer twee uur REM-slaap per nacht: je bent dus zo'n 25 procent van je slaap aan het dromen.
Dromen kunnen je dingen vertellen over zaken waar je mee zit of dingen van de vorige dag, over je gemoedstoestand, of angsten en wensen. Je zou en droom ook kunnen zien als een film van je eigen gedachten. Deze gedachten kunnen zaken zijn waar je overdag mee bezig bent en die 's nachts gewoon doorgaan.
Antwoord: Soms kan je wakker worden door hevige emoties in je droom waardoor je de rest van de dag van slag bent. Maar met lichamelijke pijn is het anders; het is vaker zo dat een pijnsignaal van je lijf gebruikt wordt in je dromen.
In een lucide droom, droom je bewust
Tijdens een lucide droom weet je dat je droomt. Daardoor kun je dromen beïnvloeden en stippel je lekker je eigen avontuur uit. Leuk als je zin hebt om te bungeejumpen en in het echt niet durft. Maar lucide dromen is nog fijner als je regelmatig nachtmerries hebt.
Luciditeit begint meestal midden in een gewone droom als de dromer zich ineens realiseert dat zijn ervaringen niet echt zijn, meestal nadat er iets onmogelijks of ongebruikelijks gebeurt (vliegen bijvoorbeeld). Sommige mensen worden lucide zonder duidelijke aanwijzing. De mate van luciditeit kan variëren.
Conclusie. Nachtangst is een fenomeen dat optreedt wanneer je van lichte naar diepe slaap gaat. Soms ontwaakt dan het motorische gedeelte van de hersenen terwijl het bewustzijn diep in slaap blijft. Dat kan erin resulteren dat je gaat gillen, huilen, schoppen of slaan.
Dromen dat je doodgaat
Ook dromen over je eigen dood komt veel voor, en je hoeft je er absoluut geen zorgen over te maken. Dromen dat je doodgaat, betekent dat er een verandering gaande is in je leven en dat de oude jij langzaamaan plaatsmaakt voor een nieuw persoon.
Heb je een lucide droom, dan ben je als dromer bewust van het feit dat je droomt. Zo'n gek twilighterig gevoel dat je bekruipt wanneer je iets droomt wat echt, echt, écht niet kan en je plots doet beseffen: hé, dit kán helemaal niet, koalaberen kunnen helemaal niet autorijden en praten.
Verliefdheid als dekmantel. Je 'crush droom' kan dus zeker op een verliefdheid wijzen. En het kan wel dat je gevoelens hebt voor de persoon in je droom. Gevoelens die je jezelf niet toelaat, bijvoorbeeld.