Baars vissen
Het vissen op baars is al eeuwen een populaire bezigheid. Vooral in het Westen van Nederland viste men graag in wedstrijdverband op baars. Uitgerust met een vaste niet te lange hengel, een dobbertje, en een langstelige haak met daarop een worm, zijn zo heel wat baarzen gevangen.
Zowel mestpiertjes als de wat grotere dauwwormen zijn prima aas om mee te baars vissen. De meeste sportvissers doen dit door met een werphengel en dobbermontage te vissen. Een vislijn met een dikte van 16/00 en een dundradige langstelige haak in de maat 4 of 6 maken de uitrusting compleet.
De hakensteker een halve slag draaien, zodat de lijn niet uit het gleufje kan schieten. De hakensteker naar de bocht van het haakje duwen en vervolgens het haakje met een snelle beweging los drukken. De hakensteker (met in het gleufje het haakje) voorzichtig uit de vissenbek halen.
Op grote wateren is de kans op kapitale baarzen van over de 35 centimeter na- melijk stukken groter dan op kleine wateren. En wie dacht dat je op die grote wateren een boot nodig hebt, heeft het trouwens goed mis.
Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen zoetwatervis uit Nederlandse wateren af, zoals paling, baars en forel. En eet zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde. Een enkele keer kan geen kwaad. Voor zelfgevangen zeevis gelden geen beperkende adviezen.
De beste tijden voor het vissen op baars zijn de vroege ochtenduurtjes en de laatste uurtjes voor zonsondergang… Dan zijn vooral de grote baarzen actief! Overdags is er natuurlijk ook echt wel een baars te vangen, maar je merkt dat deze vroege en late periodes beter zijn om op baars te vissen.
- Onthaken in de praktijk
Deze techniek kan alleen worden gebruikt als het haakje in de lip zit. Pak het haakje tussen duim en wijsvinger vast. Duw de haak naar de buitenkant van de weerhaak toe los. Duw de haak (iets) naar beneden terug totdat de weerhaak vrijkomt van de vissenbek.
Voor het onthaken van de vis heb je een hakensteker nodig. Deze zijn er in allerlei vormen en maten. Als de vis voorin de bek gehaakt zit heb je genoeg aan een klein tangetje om de haak vast te pakken. De meeste forellen hebben de haak echter diep geslikt (zeker met Powerbait).
Het onthaken geschiedt met een arterieklem, heeft de snoekbaars de haak geslikt, ga dan geen pogingen ondernemen om die haak van een paar centen terug te krijgen maar knip de lijn zo dicht mogelijk bij de steel door en zet de vis dan zo snel mogelijk terug.
De eenvoud zelfde, een flinke brood vlok als aas.
Gewoon met een drijvende korst brood of hondenbrokje. Zeker op smalle watertjes is er vaak niet meer nodig dan een haak aan de lijn beaasd met een broodkorst of drijvende hondenbrok.
Vissers die op snoekbaars vissen, op baars op groot water, of op roofblei, kiezen daarentegen liever een lijn van 10/00 – 12/00 dik. Snoekvissers gebruiken graag een wat dikkere lijn. Een dikte van 14/00 – 16/00 is dan een goede keuze.
Vaak vang je goed baars bij waterplanten, haventjes, bruggetjes, pijlers, dammen, sluizen, en kademuren. Dit zijn de stekken waar de prooivis zit en daardoor een grote aantrekkingskracht op baarzen uitoefenen. Op open water kan je het beste naar opvallend ondieptes zoeken. Daar kunnen veel baarzen liggen.
Een dunne diameter zoals 0.06mm of 0.08mm is vaak al voldoende voor baars. Hoe lichter je vist, hoe dunner de diameter de voorkeur heeft. Houd er echter wel rekening mee dat wanneer je in obstakelrijk water vist, je wellicht een wat hogere trekkracht wilt hebben voor het geval je vast komt te zitten.
De snoek en winter
Wanneer de watertemperaturen dalen, wordt onze mooie Esox Lucius weer kieskeuriger in wat zij wilt bijten. Door studies over het gedrag van de snoek is gebleken dat de watertemperatuur vrij weinig te maken heeft met het passieve gedrag van de meeste snoeken.
Ja, snoeken kunnen mensen bijten. Maar op enkele incidenten na komt dit over het algemeen nooit voor in Nederland. Een snoek is dan wel een roofvis maar de snoek eet geen mensen vlees. En gelukkig maar want snoeken hebben wel 700 vlijmscherpe tanden.
Stel je dobber op ongeveer een meter diepte af en werp in. De forel is een vrij zwemmende vis, dus deze kan zich overal in de vijver bevinden. Belangrijk is dus dat je verschillende dieptes en plekken probeert tot je de vis gevonden hebt.
De gevangen forellen moet je mee naar huis nemen. Terugzetten mag niet, legt Bremer uit: ? Een forel is gevoelig en slikt het aas behoorlijk ver in. Daardoor raakt het dier gewond.
Wormen zijn een favoriet aas van de forel. De forelvisser kan het beste één wat grotere worm te gebruiken. Als je met wormen gaat forelvissen dan vis je vrijwel altijd met een dobber. Je laat de dobber en het aas dan meedrijven met de stroom van het riviertje waar je in vist en hoopt zo dat de forel toehapt.
Voor lastig gehaakte vissen hebben vissers een handig stukje gereedschap uitgevonden: de hakensteker. Met behulp van dit handigheidje is het onthaken van een diepgehaakte vis een fluitje van een cent. Dit werkt nog veel fijner dan een normale.
De meest gekozen wapens voor het vissen op brasem zijn de vaste hengel, de winckle picker, de feederhengel, de matchhengel en tegenwoordig ook de methodfeeder.
April en mei. Van 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei mag je niet met kunstaas, een stukje vis of met een dode vis vissen en moet je iedere snoek, snoekbaars of baars die je eventueel vangt, direct terugzetten (zowel gesloten tijd voor aassoorten als voor de vissoorten snoek, snoekbaars en baars).
Het water is koud in de winter. Dit betekent dat de baars vooral in dieper water te vinden is. Met een dieptemeter of peillood kan de visser in kaart brengen waar het water diep is. Is dit lastig, dan kan men denken aan het midden van vaarten en kanalen maar ook aan havens, duikers, bruggen en sluizen.
Goede spinners zijn onder andere de tailspinners van SpinMad, de Mepps Aglia streamer, de Mepps Aglia spinner, de Blue Fox Vibrax spinner, en de kleine maten van de Ondex spinner. Het voordeel van spinners is dat ze vaak erg ondiep lopen. Je kan ze dus ook in ondiepe wateren (polders) gebruiken.