Ontdooi de groente niet te snel om bacteriën of een daling in de kwaliteit te voorkomen. Haal daarom de groenten de avond van tevoren of vroeg in de ochtend uit de vriezer, en laat deze afgedekt in de koelkast ontdooien. Laat de groente nooit op kamertemperatuur ontdooien.
Als u diepvriesspruitjes gebruikt, laat ze dan een paar minuten ontdooien op kamertemperatuur voordat u ze snijdt. De grootte van de spruitjes heeft invloed op de kooktijd.
Kookpan: Voeg de bevroren spruitjes toe aan ruim kokend water.Kook ze daarna ca.8 minuten. Met deze bereidingstijd krijg je groenten met een bite.
Spruitjes bereiden & bewaren
Spruitjes kun je in een netje of een open zak 3 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Spruitjes kun je ook invriezen, wel eerst ca.3-4 minuten blancheren. Dan kun je ze in een goed gesloten plastic bakje of zakje tot 12 maanden in de diepvries bij minimaal -18°C bewaren.
Ontdooi de groente niet te snel om bacteriën of een daling in de kwaliteit te voorkomen. Haal daarom de groenten de avond van tevoren of vroeg in de ochtend uit de vriezer, en laat deze afgedekt in de koelkast ontdooien. Laat de groente nooit op kamertemperatuur ontdooien.
Kook de spruitjes 2-3 min., haal ze eruit, dompel ze in het ijswater om ze volledig af te laten koelen, laat ze uitlekken en leg ze in een enkele laag op de schaal . Vries ze in tot ze stevig zijn, doe ze in een zak en bewaar ze in de vriezer.
Waarom een kruis in spruitjes zetten? Dit zorgt ervoor dat de spruitjes sneller koken en dat ze gelijkmatig gaar worden. Zet hiervoor vóórdat je de spruiten kookt met een scherp mesje een kruis in het stammetje.
Spruitjes blancheren heeft verschillende voordelen. Het is supersnel en erg gemakkelijk én de groente blijft zo lekker knapperig en mooi groen.Daarnaast neemt de typische bittere smaak af. Het is ook handig om spruitjes te blancheren voordat je ze gaat invriezen.
Kruiden bij spruitjes zijn ontzettend veelzijdig en een beetje afhankelijk van je bereidingswijze. Als je gaat voor gekookte spruitjes is een snuf nootmuskaat of kurkuma altijd lekker. Wok je ze of rooster je ze? Ga dan bijvoorbeeld voor knoflook, chilipeper vlokken en marjolein.
Instructies: Voor het beste resultaat kook je het bevroren. Doe het in een pan met kokend water. Breng het aan de kook. Laat het 4-5 minuten sudderen.
Kun je spruiten opnieuw opwarmen? Ja hoor, dat is geen probleem.Alleen bij nitraatrijke groenten is het advies om ze niet te vaak opnieuw op te warmen.
Stoof de spruitjes met het deksel erop in ca. 10 minuten zacht. Voeg de suiker toe en laat de spruiten nog 2 minuten zachtjes door stoven.
Hoewel je spruitjes rauw kunt invriezen, is het het beste om ze te blancheren of stomen voordat je ze invriest voor de meest verse smaak en kleur . "Dit zal ze helpen om een optimale textuur en een levendige kleur te behouden.
Bruin worden of dof worden van kleur in combinatie met verschrompelde bladeren is meer een indicator van vriesbrand, niet van rotting of bacteriegroei . Hoewel vriesbrand je niet ziek zal maken, hebben vriesbrandende spruitjes veel van de gewenste kwaliteiten van hun vroegere versheid verloren, dus zijn ze waarschijnlijk niet de moeite waard om te eten.
Uiteraard kan je die versgeplukte kleine kooltjes invriezen. Maak ze vooraf schoon, spoel ze zorgvuldig en dep ze droog. Optioneel kan je ze nadien ook even blancheren (3 tot 5 minuten, afhankelijk van het formaat). Geef ze aansluitend een bad in ijswater.
Bevroren spruiten kan je direct koken. Maar het lekkerste is om ze eerst uit te dooien als je hiervoor tijd hebt. Als je ze bevroren kookt blijft er veel vocht in de spruitjes zitten en zullen de spruitjes smaak verliezen.
Breng een grote pan water aan de kook en vul een grote kom met ijswater. Blancheer kleine spruitjes 3 minuten, middelgrote 4 minuten en grote 5 minuten . Dompel de geblancheerde spruitjes in het ijswater om het kookproces te stoppen, leg ze vervolgens op een schone handdoek en dep ze droog.
Meestal tussen de 1-3 minuten, afhankelijk van de groente- of fruitsoort, grootte van de stukken en gewenste zachtheid. Gebruik een schuimspaan om de groente of het fruit uit het kokende water te halen en dompel ze direct in de kom met ijswater om het kookproces te stoppen.
Men dacht dat een kruissnede in de basis van de spruiten boze geesten zou verdrijven .
Plet ze nadien samen met de gekookte aardappelen tot een smeuïge puree. Kook je spruiten in melk als je sneller last hebt van maagzuur.Ook de typische spruitengeur wordt hierdoor getemperd en de spruitjes zijn hiernaast lekker romig.
Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen.
Om spruitjes in de diepvries te bewaren moet je ze eerst even blancheren vooraleer ze in te vriezen (-18°C). In een goed afgesloten bakje of plastic zak blijven ze zeker een jaar goed. Vries ze niet allemaal samen in, maar verdeel de spruiten per portie. Hou ook een portie met een handvol spruitjes apart.
Edwards merkt op dat alle producten – zelfs biologische producten – voor consumptie gewassen moeten worden om vuil, gruis, insecten en resten van pesticiden te verwijderen .
Zijn bevroren spruitjes net zo gezond als verse? Wat betreft voedingswaarde lijken bevroren spruitjes behoorlijk op verse en kunnen ze zelfs hogere hoeveelheden van sommige vitamines bevatten . Bekijk mijn bericht over de voedingsverschillen tussen verse en bevroren groenten om meer te weten te komen.