Open daarvoor de speciale zak waarin hij verpakt is. Je kunt de kalkoen dan uit de verpakking halen en op een schaal (voor eventueel vocht) of gewoon in de speciale zak in de koelkast leggen. Als hij nog flink bevroren is kun je hem ook rustig in de zak en de doos buiten de koelkast laten ontdooien.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.
Laat de kalkoen minimaal een uur op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180ºC. Verwijder indien nodig de strik, het folie en het elastiek.
Vlees ontdooien in ijswater gaat veel sneller dan vlees ontdooien in de koelkast. Het vleesoppervlak blijft op een voedselveilige koude temperatuur terwijl de kern van het vlees toch vrij snel ontdooit. Dompel het luchtdicht verpakte vlees onder in een bakje of kom met ijswater (of zeer koud water).
Koud water ontdooien
Zorg er eerst voor dat de kalkoen in een lekvrije plastic zak zit om kruisbesmetting te voorkomen en om te voorkomen dat de kalkoen water opneemt, wat resulteert in een waterig product. Dompel de verpakte kalkoen onder in koud kraanwater . Ververs het water elke 30 minuten totdat de kalkoen ontdooid is.
Sneller dan ontdooien in de koelkast: Water geleidt warmte 20 keer sneller dan lucht. Hierdoor ontdooit vlees in water een veel vlugger dan in de koelkast. Zelfs vlees dat in ijskoud water ligt ontdooit veel sneller dan wanneer je het vlees op kamertemperatuur laat ontdooien.
Leg 'm op zijn kop
De borst is namelijk het minst sappige vlees van de kalkoen en op deze manier voorkom je dat dit uitdroogt. De laatste 30 minuten kun je de kalkoen omdraaien zodat de borst ook mooi goudbruin kleurt en krokant wordt.
Gooi kalkoen, vulling en jus weg die langer dan 2 uur (1 uur bij temperaturen boven 32 °C) op kamertemperatuur zijn geweest. Verdeel restjes in kleine porties. Koel of vries ze in afgedekte ondiepe bakjes in voor snellere koeling.
Twee uur voor de bereiding haal je hem dan uit de koelkast en laat je hem lekker rustig op temperatuur laten komen. Het ontdooien kan soms best even duren, dat hangt er een beetje vanaf hoe lang hij naar jou onderweg is geweest en van de temperatuur onderweg.
Ontdooien op kamertemperatuur
Dat is zeker geen goed idee. Er zit altijd wat vocht om het vlees en tijdens het ontdooien zal dit als eerste weer vloeibaar worden. Dit loopt van het vlees af en zal snel de temperatuur van de keuken aannemen: ongeveer 20 graden.
Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude.
Op het aanrecht laten ontdooien kun je beter niet doen, bij kamertemperatuur kunnen mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën snel uitgroeien.
Zo doe je dat: 1. Ontdooi de kalkoen met de borst naar beneden, in een ongeopende verpakking, met voldoende koud water om de kalkoen volledig te bedekken . 2. Ververs het water elke 30 minuten. Als de kalkoen niet volledig bedekt kan worden, draai hem dan elke 30 minuten om zodat de kalkoen gekoeld blijft.
Neem de kalkoen uit de oven en laat 15 min. rusten onder aluminiumfolie. De vleessappen herverdelen zich dan, zodat het vlees lekker sappig blijft.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kalkoen heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
De grootte van uw kalkoen heeft invloed op hoe lang het duurt om volledig te ontdooien, maar als grove richtlijn kunt u rekenen op ongeveer 24 uur voor elke 2 kg kalkoen . De meeste van onze kalkoenrecepten vragen om een kalkoen van 5-6 kg, wat ongeveer drie volledige dagen duurt om te ontdooien in de koelkast.
Voordat u de kalkoen in de oven doet, moet deze op kamertemperatuur zijn. Haal hem daarom uit de koelkast (1 uur voor een hele kalkoen, of 30 minuten voor een stuk) voordat u hem gaat koken .
De USDA meldt dat het verhitten van gevogelte tot ten minste 165°F Salmonella-, Campylobacter- en vogelgriepvirussen vernietigt . Dat komt omdat boven een bepaalde temperatuur de cel van de bacterie instort en sterft.
Denk aan pekelen als marineren . Het helpt om het vlees te kruiden en vocht in het vlees te trekken om het smaakvol en sappig te houden. Een goede vuistregel is om 1 kopje keukenzout (2 kopjes koosjer zout) en 1/2 kopje suiker (wit of bruin) te gebruiken voor elke gallon water. Pekelrecepten variëren sterk in hoe lang de kalkoen moet pekelen.
Plaats het gekruide kalkoengebraad in een braadslede of ovenschaal en bedek het eventueel met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen. Bak het gebraad in de voorverwarmde oven en bedruip het regelmatig met het vrijgekomen braadvet om het vlees lekker mals en sappig te houden.
Het is allereerst heel belangrijk dat de kalkoen niet te koud is als je hem in de voorverwarmde oven zet. Haal de kalkoen daarom 2 uur voor bereiding uit de koelkast (hij hoort dan 4°-6°C te zijn en mag zeker niet meer in de kern bevroren zijn!)
Hoewel het ontdooien in koud water een effectieve manier is om vlees snel te ontdooien, is het belangrijk om te onthouden dat het vlees nooit rechtstreeks in water mag worden ontdooid, tenzij het in een afgesloten, lekvrije zak zit.
Het is verleidelijk om voor warm water te gaan, maar dat verhoogt het risico op bacteriën en de binnenkant van het vlees kan zelfs al wat beginnen garen. Koud water is dus een veiligere keuze.