Koffiekoeken zoals croissants, chocoladebroodjes, wafels of rozijnenkoeken behoren tot de rode zone van de voedingsdriehoek en dragen niet bij tot een gezond ontbijt. Ze bevatten behoorlijk veel calorieën, vet en suiker en moeten dus als extra's worden beschouwd en niet als basisvoedingsmiddelen.
We helpen je een handje en zetten de vervaarlijk lekkere koffiekoeken in het calorieën-daglicht: De onverwachte koploper is de pecannotenkoek met liefst 415 kcal. De “gezondste” zijn een donut of klassieke Franse croissant, op voorwaarde dat je er geen boter, choco of confituur op smeert, natuurlijk.
Binnen een gezond voedingspatroon is het belangrijk om regelmaat te hebben: 3 hoofdmaaltijden en eventueel 2 tussendoortjes. Kies je tussendoortjes verstandig: fruit en zuivel zijn de betere keuze. Al kan een koek van maximaal 100 à 150 kcal per dag ook geen kwaad.
Suiker en vet
In de meeste koekjes zitten veel calorieën en weinig vitamines en mineralen. Koeken worden namelijk gemaakt van meel, suiker en vet. Om ze nóg lekkerder te maken worden ze ook nog eens aangevuld met chocolade, noten, kokos of rozijnen. Vaak is er ook zout aan toegevoegd voor een lekkere bite.
Veel suiker
Zoete tussendoortjes als de repen van Sultana Yofruit en Zonnatura kwamen minder goed uit de test. Ze bevatten veel suiker. De hartige hapjes bevatten vaak juist meer zout dan gezond is. Vooral Sultana Hartig en Sultana XL vielen op dit punt negatief op.
Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig, een volwassen man 2.500. Werk je meer calorieën naar binnen dan je verbrandt, dan slaat je lichaam dat op als vet: je komt aan.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
In chips zit veel zout en ongezond vet. Als je een handje ongezouten noten eet, snack je gezond en krijg je goede vetten binnen. En het scheelt ook voor het milieu omdat chips moeilijker te maken is.
1 koek (75 g) bevat 326 calorieën.
Voedingswaarden per 100 gram : Energie 1408 Kj (336 Kcal), Vetten 19.3 g., Vetten verzadigd 13.2 g., Koolhydraten 33.2 g., Suikers 3.2 g., Eiwitten 7.1 g., Zout 1.00 g.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Elf uur hardlopen
Om een kilo vetweefsel kwijt te raken, moet je ongeveer 7.000 calorieën minder binnenkrijgen of 7.000 calorieën extra verbruiken door te bewegen. “Stel, je weegt 65 kilo en gaat een uur voetballen. Per kilo lichaamsgewicht verbruik je daarbij zeven calorieën per uur.
Hoeveel je hier verbrand verschilt per persoon, het hangt namelijk af van je gewicht. Vermenigvuldig je gewicht met 0,9 en je weet hoeveel jij tijdens jouw nachtrust verbrand. Het zijn misschien niet de hoogste getallen die je verbrandt, maar het laat wel zien dat je met niks doen ook calorieën verbrand.
Koek/koekjes
Je kunt ze ongeveer 4 tot 6 weken bewaren in een goed sluitende trommel. Sommige mensen hebben de voorkeur aan een echte ouderwetse koektrommel, omdat het vocht door de kiertjes naar buiten kan en ze dus lang knapperig blijven.
Geen koffiekoek maar ook lekker: de eclair
Officieel geen koffiekoek maar wel een overheerlijk gebak met pudding dat we gewoon even moesten vermelden. Een echt kolfje naar onze mond. Gemaakt om in een fractie van een paar seconden naar binnen te werken. En dat brengt ons meteen bij de naam van dit magische gebakje.
Achtkoek
Dan is een achtkoek dé juiste keuze voor jou. Deze smeuïge koffiekoek bevat slechts 230 kcal.
Het beslag bestaat voor ongeveer tien procent uit eieren. Eieren vormen dus niet het grootste ingrediënt, maar wel het belangrijkste. Volgens een woordvoerder van het Voedingscentrum is een eierkoek niet een gezond product omdat het geen waardevolle voedingsstoffen bevat.