Een aanvallend persoon is over het algemeen initiatiefrijk en zakelijk. Hij of zij handelt vaak uit eigen belang en niet uit dat van de ander of de groep. Aanvallend ingestelde personen zijn vaak streng, koelbloedig en autoritair. Andere typeringen die vaak van toepassing zijn; zelfverzekerd, uitdagend, dominant.
Allebei in het kwadrant Boven/Tegen: Ze belanden in een machtstrijd. Allebei in het kwadrant Boven/Samen: Ze willen beiden graag hun eigen plan uitvoeren, maar tegelijk gewaardeerd worden. Allebei in het kwadrant Onder/Samen: Ze komen niet veel verder, omdat initiatief ontbreekt.
Zo bestaat er 'boven-gedrag' en 'onder-gedrag'. Met 'boven' wordt hier bedoeld dat iemand dominant gedrag vertoont naar de ander. Iemand beschouwt zich op dat moment als 'meerdere' van de ander. 'Boven' betekent dus dat het gedrag van de mensen is gericht op veel invloed ten opzichte van de ander.
Leidend gedrag: Initiatief nemen, oplossingen bieden en je mening geven. Maar ook bemoeizuchtig, bazig en het middelpunt willen zijn. Helpend gedrag: Vriendelijk, complimenten geven en aanmoedigen. Maar ook betuttelend en klef.
Wederzijdse beïnvloeding
Mensen beïnvloeden elkaar continu door bepaald gedrag te vertonen. Waarop de ander dan weer reageert. Leary stelt dus dat je mede verantwoordelijk bent voor het gedrag van een ander. Je kunt immers je eigen gedrag sturen.
Roos van Leary, Timothy Leary. Gedrag is te voorspellen. Timothy Leary ontwikkelde hiervoor het interactiemodel, de Roos van Leary. De Roos van Leary werd gepubliceerd in 1957 (The Interpersonal Diagnosis of Personality) door deze Amerikaanse psycholoog.
De Roos van Leary is een communicatiemodel dat inzicht geeft in natuurlijke interactiepatronen tussen mensen, en in hoe je de communicatie effectief kunt beïnvloeden. Roos van Leary bekijkt het gedrag van mensen vanuit de behoeften invloed en acceptatie, en onderscheidt 8 communicatiestijlen.
De interactiesleutel van de Roos van Leary legt uit hoe je uit de verstikkende liefdesdans kunt komen: Komt jouw gedrag overeen met de positie helpend en het gedrag van de ander met de positie meewerkend? Zet dan gedrag in vanuit de positie opstandig.
Volgens de Roos van Leary roept verticaal tegenovergesteld gedrag een complementaire reactie op. Dus als je het gedrag iemands gedrag wilt versterken, moet je kiezen voor gedrag dat daar verticaal tegenover staat.
Iets kunnen is afhanke- lijk van vaardigheden, middelen en de situatie (denk aan tijd en stress). Ook het gevoel dat je het kunt (eigen effectiviteit) speelt een grote rol. Het gevoel competent te zijn, is belangrijk voor intrinsieke motivatie. Dit gevoel is makkelijker te beïnvloeden dan vaardigheden en middelen.
Het beïnvloeden van gedrag kan als volgt worden samengevat: Het effect van je gedrag is de reactie die je krijgt. Wil je een andere reactie, verander dan bewust je eigen gedrag. Bekwaam jezelf in het toepassen van ander gedrag en je zult invloed uitoefen dat leidt tot het gewenste resultaat.
Gedrag wordt mede bepaald door het endocriene systeem en het zenuwstelsel. De complexiteit van het gedrag van een soort organisme hangt samen met de evolutionair bepaalde complexiteit van zijn zenuwstelsel. Organismen met complexe zenuwstelsels hebben een groter vermogen tot leren en daardoor tot gedragsaanpassing.
Haalbare doelen stellen, duurzame motivatie ontdekken, een plan hebben om te werken aan nieuwe gewoonten en leren volhouden spelen hierin een belangrijke rol. Om te veranderen heb je duurzame motivatie nodig. Het hoeft niet leuk te zijn, maar moet vooral belangrijk voor jou zijn. Dit is nodig voor gedragsverandering.
Goede gewoontes, zoals regelmatig bewegen, veel water drinken, mediteren, gezond eten, overzicht bewaren en positief denken helpen je om te groeien als mens. Houding en gedrag veranderen wordt makkelijker als je goede gewoontes integreert in je dagelijks leven.
Veel van ons gedrag als mens is echter onbewust. Zelfs als we denken dat we bewust kiezen hoe we ons gedragen, dan nog wordt een groot gedeelte van dit gedrag bepaalt door ons onderbewuste deel. Je kunt het onderbewuste deel nog het beste vergelijken met een ijsberg.
De meest directe manier om iemand te veranderen is door beïnvloeding. Het gedrag veranderen dus. Gedrag is de hoofdzaak en het doel waar het om gaat, dus waarom doen we moeilijk over dingen als attitude? Het punt is dat je heel vaak geen controle hebt over het feitelijke gedrag van mensen.
's Nachts keihard muziek draaien, iemand uitschelden... Sommig gedrag is natuurlijk ronduit asociaal. Maar ja, dan die grijze gebieden. Een ongepaste vraag stellen, net even vergeten je richtingaanwijzer aan te zetten of voor één keer dat telefoontje aannemen aan tafel.
Je negeert algemene regels, normen en waarden
Als je een ASP hebt, vind je het ook moeilijk om je aan de regels te houden op bijvoorbeeld je werk, in de winkel en tijdens contact met andere mensen. Je komt vaak verplichtingen niet na en handelt vooral uit eigen belang. Je bent vaak impulsief, agressief en prikkelbaar.
Een misantroop kan humaan en sociaal gedrag vertonen en is dus niet per definitie antisociaal of het tegengestelde van een humanist. Het woord misantropie komt van het Griekse misos ("haat") en anthropos ("mens"). Een synoniem voor misantropie is mensenhaat en een antoniem is filantropie.
Ben je sociaal? Dan heb je oog voor jouw medemens, je bent begaan met de ander en medemenselijkheid is iets wat bij je past. Wie sociaal is begrijpt en voelt aan hoe mensen met elkaar zouden moeten omgaan. Een sociaal mens houdt rekening met anderen, heeft respect voor de medemens en kan zich inleven in anderen.
Het gedragsmodel Balm bestaat uit drie fases: ontdooien, veranderen en bevriezen. Daarbinnen zijn er zes onderdelen die samen het gedragsveranderingsproces vormen: openstaan, begrijpen, willen, kunnen, doen en blijven doen. Bij elk onderdeel kan de gedragsverandering stagneren.