De naam van die belangrijke provincie is in het buitenland overgegaan op de gezamenlijke Nederlandse provincies, op heel Nederland. Onder meer Fransen, Engelsen, Duitsers en Amerikanen zijn geregeld blijven spreken van Holland als aanduiding voor Nederland.
'Yankees' komt om te beginnen van 'Jan-Kees'. Nederlandse kolonisten die in de 17de eeuw naar Nieuw-Nederland (het huidige New York) trokken, heetten vaak Jan of Kees. Hun Britse concurrenten noemden hen daarom spottend 'Jan-Kezen'. In vertaalde vorm: 'Yankees'.
Toen New York City een kolonie was van Nederland, heette het bekende Brooklyn nog Breukelen. Andere Nederlandse namen in die tijd waren Jonas Bronck's boerderij, wat we nu beter kennen als de Bronx en Vlissingen (Flushing).
Daarmee is het Nederlands een van de 40 meest gesproken talen in de wereld. Als je bedenkt dat er wereldwijd meer dan 6000 talen gesproken worden, dan scoort het behoorlijk hoog. Niet alleen daarom, ook om allerlei andere redenen is het Nederlands een wereldtaal.
Nederlands heeft eenvoudigere grammatica en is lexicaal meer vergelijkbaar met Engels dan Duits. Daarom zou het juiste antwoord logischerwijs moeten zijn dat: Nederlands makkelijker is! Echter, het leren van een taal is niet alleen een kwestie van hoe vertrouwd de grammatica en woorden zijn met talen die je al kent.
In de aanloop naar de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog in 1664 werd Nieuw-Amsterdam veroverd door de Engelsen, die de nederzetting New York noemden, naar de hertog van York.
Het Nederlandse avontuur in Amerika begon met de reis van de Engelse zeevaarder Henry Hudson (1565-1611). In dienst van de VOC voer hij in 1609 met zijn schip De Halve Maen over de later naar hem vernoemde rivier Amerika binnen.
De Verenigde Staten en Nederland hebben vaak vergelijkbare posities en werken samen aan bilaterale en militaire betrekkingen in de organisaties de Verenigde Naties en de NAVO. De Nederlanders werken ook samen in de Wereldhandelsorganisatie en in de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.
Het Nederlands wordt vandaag de dag, hoewel er veel Amerikanen van Nederlandse afkomst zijn, niet zoveel meer gesproken. Men schat het aantal tussen de 20.000 en 50.000. Er zijn zo'n 40 Nederlandse winkels, bakkerijen en restaurants in de VS, de meeste uit de 20e eeuw.
New York 1674 – Op 10 november dragen de Nederlanders het toenmalige Nieuw-Nederland over aan de Engelsen, die het New York noemen. Nederland krijgt in ruil hiervoor Suriname in bezit van de Engelsen.
Naam. Er bestaan diverse verklaringen van de naam Manhattan. Soms wordt beweerd dat Manhattan genoemd is naar de Manna-Hatta-indianen die op het eiland gewoond zouden hebben. Ook wordt gezegd dat Mannahatta in het dialect van de Lenape-indianen Eiland met de heuvels of Eiland met (de) vele heuvels zou hebben betekend.
De New York Yankees is een Amerikaanse honkbalclub uit de Bronx, New York. Ze spelen in de Eastern Division van de American League. Het thuisstadion is Yankee Stadium.
Pas in de jaren zestig van de vorige eeuw is de Vikingnederzetting bij L'Anse aux Meadows ontdekt. Het is het eerste en nog steeds enige bewijs voor de aanwezigheid van de Vikingen in Noord-Amerika. Voor die tijd was het onduidelijk of de sages over de Vikingtochten naar Groenland en Vinland wel klopten.
Azteken: Machtig indianenvolk dat leefde in het huidige Mexico; bouwde hoogstaande beschaving op. Hoe nam Spanje Amerika in bezit? Ze stuurden Conquistadores, die gingen nieuwe gebieden veroveren, doordat zij sterke middelen hadden (vuurwapens, zwaarden, paarden/honden en soldaten in harnas).
Amsterdamse beleggers noemden het veengebied eerst het Amsterdamsche Veld. Later werd dit Nieuw-Amsterdam. Nadat Nieuw-Amsterdam zijn naam had gekregen is het dorp uiteindelijk toch noordelijker gebouwd.
De ontdekkinsreiziger Henry Hudson is in opdracht van de VOC op zoek naar een andere route naar het oosten. In 1609 ontdekt hij de oostkust van de huidige Verenigde Staten en sticht hier de kolonie Nieuw-Nederland.
Onder meer een bekende jazzclub, een dansgroep en een film droegen de naam 'Big Apple'. Maar de oorsprong ligt mogelijk nog ergens anders: in de paardenracewereld. De (zwarte) stalknechten reisden met de racepaarden mee en vonden New York een stad met zulke onbegrensde mogelijkheden dat ze die 'The Big Apple' noemden.
Peter Minuit is beroemd omdat hij op 24 mei 1626 het hele eiland Manhattan 'koopt' van de Indianen, de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Peter betaalt niet met geld, maar met kleine spulletjes, die bij elkaar niet meer dan 60 gulden waard zijn. Het eiland Manhattan is vanaf dat moment ook Nederlands gebied.
Moeilijk en minder moeilijk
Voor Nederlanders zijn Japans, Chinees, Koreaans en Arabisch ingewikkelde talen om te leren. Alleen al het schrift van deze talen is ontzettend lastig omdat het uit tekens bestaat en niet uit letters zoals wij die kennen.
1. Afrikaanse taal. Afrikaans heeft veel gemeen met Engels (en uiteraard nog veel meer met Nederlands), en de grammatica is erg eenvoudig. Werkwoorden hoeven niet vervoegd te worden, er zijn geen geslachten en veel woorden zijn overgenomen uit het Nederlands en het Engels.
Wat is de moeilijkste taal
Arabisch wordt beschouwd als de moeilijkste taal ter wereld en een van de moeilijkste talen om te leren voor Engels sprekenden. De meeste letters in het Arabisch hebben vier verschillende vormen. Het kiezen van de juiste letters is afhankelijk van de plaats waar de letter in een woord staat.