Vinland (Letterlijk in het Oudnoords: Wijnland) was de naam die is gegeven aan een deel van Noord-Amerika door de IJslandse Viking Leif Eriksson, omstreeks het jaar 1000.
IJsland, Groenland en zelfs het continent Amerika zijn ontdekt door de Vikingen, het is dus niet Christoffel Columbus die dit continent heeft ontdekt! Amerika noemden ze "Vinland" (wijnland), maar lang bleven ze er niet.
Erik de Rode (IJslands: Eiríkr Rauði, Noors: Eirik Raude) (950 - 1003) was de stichter van de eerste Scandinavische nederzetting op het eiland dat tegenwoordig Groenland heet.
De snek was het kleinste schip onder de langschepen. Het werd veel gebruikt. Een doorsnee snek wordt geschat op een lengte van 17 meter, 2,5 meter breed, 0,5 meter diepgang en vol geladen 6 ton zwaar. Het voerde dan een bemanning van 30 mensen, van wie 26 roeiers.
Eerste vaste bewoners
Als eerste permanente bewoner van IJsland wordt het Noorse stamhoofd Ingólfur Arnarson beschouwd. Hij kwam in 874 met zijn schip aan land op Zuid-IJsland, en noemde de plaats waar hij een paar jaar later definitief met zijn stam ging wonen Reykjavik (Rookbaai).
De ijslander of het IJslandse paard is een paardenras uit IJsland, waar deze gangenpaarden al meer dan duizend jaar zonder invloed van buitenaf worden gefokt.
Paradoxaal genoeg wordt de letter uitgesproken als eþ, dus stemloos, behalve indien gevolgd door een klinker. Geen enkel IJslands woord begint met deze letter, zodat de hoofdletter alleen wordt gebruikt indien een woord met louter hoofdletters wordt gespeld, zoals in opschriften.
Het accent aigu (Latijn: acutus, scherp), in de drukkerij kort met kuut aangeduid, is een diakritisch teken in de vorm van een streepje boven een letter dat van linksonder naar rechtsboven wijst.
De Ë (onderkast: ë) is een in het Latijns alfabet voorkomende letter. De letter wordt gevormd door het karakter E met een daarboven geplaatste trema.
Een cedille (in ç en ş, via Frans cédille uit Spaans cedilla, verkleinwoord van ceta, de letter 'z') is een diakritisch teken dat onder andere in de spelling van het Albanees, het Catalaans, het Frans, het Portugees en het Turks wordt gebruikt.
Het accent circonflexe, of kortweg de of het circonflexe of circumflex (Latijn: circumflexus, rond, gebogen), is een dakvormig diakritisch teken op een klinker of een medeklinker.
Alt Gr, een afkorting van "alternate graphic", is een toets op het toetsenbord van een computer waarmee tekens met accenten of andere speciale tekens kunnen worden ingevoerd.
De Alt-toets bevindt zich op de meeste toetsenborden aan weerszijden van de spatiebalk; veel toetsenborden hebben maar één Alt-toets, links van de spatiebalk, en een Alt Gr toets aan de rechterkant van de spatiebalk.
Enkele toetsen zijn hier nog niet hetzelfde als bij de moderne QWERTY-indeling: de C en de X zijn omgewisseld en de M zit nu naast de N. De opstelling van de toetsen op een modern, voor Microsoft Windows bedoeld computertoetsenbord.
In de Duitstalige landen en een aantal landen van het voormalige Oostblok worden toetsenborden met een QWERTZ-indeling gebruikt. In Nederland en vrijwel alle andere landen waar het Latijnse schrift wordt gebruikt is QWERTY gebruikelijk. Er zijn twee varianten van het azertytoetsenbord: de Franse en de Belgische.
ð is een teken uit de Unicode-karakterset dat een omgekeerde smiley voorstelt. De officiële Nederlandse omschrijving is "omgekeerd gezicht".
('helaas' is een tussenwerpsel) Helaas was hij weer te laat. ('helaas' is een bijwoord, inversie treedt op)
Een tra is een kunstmatig opengehouden brandgang die bij bosbranden een barrière vormt tegen overslaand vuur.
Van de Nederlandse vervoermiddelen veroorzaakt de trein per reizigerskilometer de minste CO2-emissies. Personenauto's zijn het meest vervuilend. Ook bij het goederenvervoer is het railverkeer de schoonste vervoerswijze.
De meeste stoomlocomotieven. Veel tenderlocomotieven kunnen in beide richtingen gebruikt worden, maar veel grotere locomotieven mogen niet met volle snelheid achteruit rijden en moeten dus gekeerd worden, meestal op een draaischijf.
De Train à Grande Vitesse, afgekort TGV, is een Franse hogesnelheidstrein van de SNCF, gebouwd door Alstom.
De afkorting cf., soms ook gespeld als cfr. of conf., komt van het Latijnse woord confer in de betekenis van de imperatief 'vergelijk'. Het wordt veelal in woordenboeken en wetenschappelijke teksten, alsook in academische teksten, gebruikt.
Nota bene (vaak afgekort tot N.B. of NB) betekent: let wel en komt uit het Latijn waar het letterlijk noteer goed betekent, oftewel neem hier goede notitie van. In teksten wordt het op twee manieren gebruikt. Na een begrip, meestal tussen haakjes, om aan te geven dat er iets uitzonderlijks aan de hand is.
Een infrastructuur is het geheel van voorzieningen dat nodig is om een land of organisatie, zoals een bedrijf of een instelling, goed te laten functioneren.
Titels na een universitaire opleiding
na een masteropleiding op het gebied van landbouw en natuurlijke omgeving of techniek: ingenieur (ir.); na een masteropleiding op het gebied van het recht: meester (mr.); na alle overige masteropleidingen: doctorandus (drs.).