Een café mocca is een koffievariatie met melk en chocolade. Een lekkere zoete koffie met een romige en volle smaak. Net zoals een cappuccino heeft café mocca een mooie schuimlaag. Dit maakt de café mocca heerlijk voor elk moment van de dag.
Hmm, wat vinden we dit lekker na het eten: een chocolade koffie, ook wel bambino genoemd. Een espresso met chocolademelk en, als je wilt, een grote toef slagroom. Zo simpel!
Caffè mocha, ook wel mocaccino genoemd, is een variant van caffè latte, waarbij de warme melk wordt vervangen door melk met chocolade, meestal in de vorm van cacaopoeder. Vaak worden op de schuimlaag nog wat chocoladevlokken of -poeder gestrooid.
Bij een cortado wordt de espresso 'gesneden' door warme melk. Er gaat net zoveel als of soms net iets meer melk dan espresso in deze koffie. Deze melk heeft geen schuim; in tegenstelling tot een macchiato, waarbij schuim ondenkbaar is.
Wat is mokka? De mokka, mocacinno of caffè mocha is in essentie een sterke warme chocolademelk met een shot espresso en gestoomde melk toegevoegd. Vaak worden gelijke delen espresso en warme chocolademelk gebruikt naast een kleinere hoeveelheid stoom, wat ongeveer 1/5 van de espresso en chocola is.
Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.
De flat white heeft namelijk net als de latte een melklaag op de koffie. Wat maakt een flat white dan zo speciaal? De kleine, sterke espresso en de textuur van de melk: een zijdezachte schuimlaag bovenop de koffie. Een heerlijke koffie met gestoomde melk, zonder bubbeltjes.
Een latte macchiato is een koffiesoort die voor het grootste deel bestaat uit warme melk en melkschuim, waar een espresso aan wordt toegevoegd. De letterlijke vertaling van Latte Macchiato is “gevlekte melk”.
Het lijkt op een cafébonbon maar wordt zonder koffie geserveerd, maar een mix van zoete, gecondenseerde melk en warme slagroom. De verhouding gecondenseerde melk tot hete melk is 1: 1.
In Italië is de Spaanse cortado variant de “caffe macchiato” wat men niet moet verwarren met de “latte macchiato” want dat is precies het tegenovergestelde, veel melk met een klein beetje koffie.
Wat is een Americano? Een Americano bestaat uit espresso, aangelengd met een even grote hoeveelheid heet water. De smaak die zo gecreëerd wordt, doet dankzij haar zachte en milde tonen denken aan filterkoffie.
Meestal wordt de doppio espresso daarom gezet met een dubbele portafilter. Hierdoor worden twee espresso's tegelijkertijd gezet en hebben ze ook dezelfde temperatuur. Als je in een koffiebar een latte macchiato besteld wordt meestal ook een doppio gebruikt en die krijgt hierdoor soms ook de bijnaam espresso macchiato.
"Als je een caffè doppio bestelt in Italië, dan onvang je een compacte, kop met espresso die een fantastische smaakexplosie met een lange nasmaak geeft. Letterlijk heb je zojuist een dubbele espresso besteld.
Een affogato is een simpele dessert koffie die een traktatie is tijdens de zomer en na het avondeten. Je maakt hem door een groot bolletje vanille ijs in een enkel of dubbel shotje espresso te doen: Doe een bolletje vanille ijs in een klein glas. Giet er een enkel of dubbel shotje espresso overheen.
Koffie choc is namelijk een koffie met cacao en melkschuim. Hierdoor ontstaat een heerlijke zoete chocodrank met een lichte smaak van koffie. Een heerlijk volle, zoetige smaak met een romige afdronk door de cacao en het melkschuim.
Macchiato betekent in het Italiaans letterlijk bevlekt. En dat is precies wat deze koffie is. De macchiato - ook wel espresso macchiato genoemd - is een espresso met een klein vleugje melk bovenop. Qua smaak best een stevig bakkie, maar met een heerlijke zachte nasmaak.
Schep in twee glaasjes een laagje gecondenseerde melk. Daarop schenk je voorzichtig een laagje liquor 43. Dan schenk je over de bolle kant van een lepel wat melk en schuim uit de opschuimer in het glas, daarna laat je wat koffie over de bolle kant van de lepel in het glas "glijden".
Italian coffee (Nederlands: Italiaanse koffie) is een drank op basis van hete koffie. De bereidingswijze is hetzelfde als Irish coffee maar in de plaats van whisky wordt er Italiaanse amaretto gebruikt. Vanwege het zoet in de likeur wordt er geen suiker extra aan toegevoegd.
De Cafe Bombon is zeer populair in het oosten van Andalucia,
hoofdzakelijk in de provincie Almería. Hij wordt samengesteld door aan een solo ( espresso van 30 tot 50 cc ) gecondenseerde melk toe te voegen.
Een latte, ook wel caffè latte genoemd, is de grote broer van de cappuccino, waarbij alles om de zijdezachte schuimlaag draait. Doorgaans wordt een latte bereid met een enkele of dubbele espresso (een derde) en gestoomde melk (twee derde) met een laagje melkschuim (ongeveer 1 cm).
Cappuccino vs latte macchiato
Zowel een cappuccino als een latte macchiato worden dus gemaakt met dezelfde drie ingrediënten: melk, espresso en melkschuim. Het verschil tussen deze koffievariaties zit hem in de bereidingswijze. Bij een cappuccino schenk je eerst espresso in en daarna de melk met het melkschuim.
Een latte macchiato begint, in tegenstelling tot de cappuccino, bij de melk. Waar je bij een cappuccino de melk bij de koffie schenkt, schenk je bij een latte macchiato de koffie bij de melk. Daarnaast gebruikt je voor een latte macchiato meer melk dan voor een cappuccino.
Een moderne variant van een macchiato is de latte macchiato. Die lijkt meer op een latte dan op de traditionele macchiato. Het enige verschil is dat in plaats van melk aan de espresso toe te voegen, het andersom is.
Mokka heeft een hele bittere, maar toch zoete koffiesmaak. En daar verklappen we meteen wat het in feite is: een koffiesoort, afkomstig uit Jemen. Grappig is dat daar dus écht een stadje is dat Mokka heet. En dat is meteen de geboorteplaats van deze koffie.
Het fundamentele verschil met de Caffè latte is dat er bij de Latte macchiato een shot Espresso wordt toegevoegd aan de melk, daar waar bij de latte melk aan de koffie wordt toegevoegd; de nadruk ligt op de melk. De Latte macchiato veronderstelt ook de aanwezigheid van melkschuim, eerder dan gewoon warme melk.