Als patissier maak je allerlei soorten gebak en taart. Je bent erg creatief en vindt het leuk om steeds weer nieuwe lekkere dingen te bedenken en te maken. Het is afwisselend werk.
Wat doe je? De patissier is de absolute vakspecialist als het gaat om het bedenken, ontwerpen en verzorgen van overheerlijke, ambachtelijke en exclusieve zoete kunstwerken en delicatessen. Dat doe je vanuit je eigen creativiteit en vanuit je kennis van ingrediënten, recepturen, bereidingswijzen maar ook de trends.
Een banketbakker, in België en Zuid-Nederland ook patissier of suikerbakker genoemd, is een bakker die is gespecialiseerd in banket en zoetwaren.
naamw. (m.) Uitspraak: [pati'ʃe] Verbuigingen: patissier|s (meerv.) bakker die gespecialiseerd is in taart, gebak en bonbons Voorbeeld: `In het centrum van Brugge zie je de ene patisserie na de andere.
De opleiding Patissier is een BBL-opleiding. Je krijgt 1 jaar les en praktijk op niveau 4. Je gaat ongeveer 1 dag per week naar school. Daar kom je alles te weten over de nieuwste banketproducten en technieken.
Het salaris van een pâtissier begint bij € 1.850 per maand. Het beroep pâtissier is onderdeel van de beroepsfamilie Zelfstandig werkende restaurantkoks, chefs de partie. Het salaris van Zelfstandig werkende restaurantkoks, chefs de partie ligt gemiddeld op € 2.425 bruto per maand.
Banket wordt gemaakt en verkocht door een banketbakker. Het verschil met een gewone bakker is de verkoop van producten. Een banketbakker verkoopt bijvoorbeeld geen brood en zal slechts voor speciale gelegenheden door consumenten worden bezocht: verjaardagen of bruiloften bijvoorbeeld.
Om te worden toegelaten tot deze specialistenopleiding heb je nodig: diploma mbo Zelfstandig werkend bakker, niveau 3 met uitstroomrichting Banket of; diploma mbo Allround banketbakker, niveau 3 (wordt niet aangeboden door Summa College).
Als kandidaat voor de titel Meester Patissier doorloop je een intensief selectietraject ter voorbereiding op het examen. Om deel te nemen aan het examen wordt allereerst je c.v. beoordeeld. Als dit positief is beoordeeld, volgt de portfolioronde.
Er zijn zeven Meester Boulangers. Dit zijn Mark Plaating, Wilfred Haafs, Hiljo Hillebrand, Wietse Schiere, Peter Bienefelt, Daan Hesseling en Robèrt van Backhoven. Robèrt van Beckhoven is de enige bakker die zich naast Meester Boulanger ook Meester Patissier mag noemen.
Het aanvangssalaris van een Bakkers en banketbakkers bedraag meestal tussen de € 1.455 en € 2.221 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 1.798 en € 2.641 per maand bij een werkweek van 38 uur.
In veel ambachtelijke bakkers bedrijven begint de bakker op doordeweekse dagen rond twee uur 's nachts. Hoe groter de bakkerij, hoe eerder hij begint. Voor de zaterdag begint hij vaak al op vrijdagavond. De bakker is meestal in het wit gekleed.
een feestelijke, officiële maaltijd. een vet en zoet gebak van bladerdeeg dat gevuld is met spijs.
Robèrt van Beckhoven is de enige in Nederland met zowel de titel Meester Patissier als Meester Boulanger.
Zeven bakkers zijn Meester Boulanger, drie zijn Meester Patissier. Robèrt van Beckhoven, ook bekend als jurylid van Heel Holland Bakt, is de enige die beide titels draagt.
Hoe word je een Bakker? Om aan de slag te gaan als (brood)Bakker kan men de opleiding Broodbakker op MBO niveau 2 of de opleiding Allround Broodbakker op MBO niveau 3 volgen.
Voor het beroep Chocolatier bestaat in Nederland geen specifieke opleiding. De meest voor de hand liggende opleiding voor dit beroep is een MBO opleiding als Allround Banketbakker (niveau 3) of Specialist Banketbakker (niveau 4). Deze opleidingen richten zich vooral op het werk in een ambachtelijke banketbakkerij.
Om Banketbakker te worden heeft men een MBO diploma in Bakkerij nodig. Zonder zo'n soort diploma moet men zich langzaam opwerken tot positie van Banketbakker in een bakkerij en eerst langere tijd ander bakkerswerk doen.
Patisserie, oftewel banket, zijn zoetigheden zoals taarten, petit fours, macarons en eclairs. Ze zien er vaak uit als kunstwerken, zijn mooi gedecoreerd met marsepeinen bloemen, creme of chocolade. Ze zijn een traktatie voor zowel je mond als het oog.
Reacties. ergens nabij de €2.65 Toegevoegd na 4 minuten: Dit is uiteraard per uur, dus hoeveel je per maand verdient is afhankelijk hoeveel uren je mag werken.
Het loon van een zelfstandige bakker: 2.300 euro netto.
Om een bakkerij te openen heb je geen diploma nodig.
Een koude bakker is eigenlijk een gewone winkelier zonder beroepsbekwaamheid die brood en toebehoren laat aanleveren door een warme bakker of industriële bakker. De enige toegestane bewerking die een koude bakker mag doen, is het brood afbakken.