Letterlijk betekent podotherapie dan ook voettherapie. Een podotherapeut of podoloog is iemand die gespecialiseerd is het onderzoeken en behandelen van, u raadt het al, voeten.
De podotherapeut kan een therapie met behulp van steunzolen in veel gevallen toepassen. Hieronder vindt u een aantal specifieke voorbeelden van klachten waarbij zooltherapie mogelijk wordt toegepast: Steunzolen bij hielspoor (fasciitis plantaris) Steunzolen bij zenuwpijn in de tenen.
Zowel podotherapeuten als podologen houden zich bezig met voettherapie, maar waar het bij de podoloog voornamelijk het aanmeten van zolen betreft houdt de podotherapeut zich naast het aanmeten van zolen ook bezig met nagel,-en teenproblemen, tapen, wondbehandeling bij diabeten en reumapatiënten.
Een ander woord voor voetspecialist is podotherapeut. Onze voetspecialisten zijn gediplomeerd HBO opgeleide podotherapeuten en staan als zodanig geregistreerd in het medisch BIG register. Een voetspecialist houdt zich bezig met alle denkbare klachten aan de voet of aan het houdings- en bewegingsapparaat.
De podotherapeut
Podotherapie is een wettelijk erkend paramedisch beroep. Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten of klachten die voortvloeien uit een afwijkend functioneren van de voeten. Paramedisch wil zeggen dat de podotherapeut op verwijzing van een arts of specialist werkt.
Orthopedische steunzolen geven de voet steun. Podologische zolen zijn functionele zolen, corrigeren de voetfunctie en geven sturing waar nodig. Podologische zolen worden vervaardigd uit duurzame materialen waardoor de gemiddelde levensduur tussen de 2 à 3 jaar ligt.
De kosten van steunzolen liggen gemiddeld tussen de 100 en 200 euro. Omdat de steunzool volledig is afgestemd op jouw voet, is het een maatwerk product. De prijzen kunnen dus flink verschillen per persoon. Denk bijvoorbeeld aan de maat, de vorm en het materiaal van de steunzolen.
Een podoloog mag niet verward worden met een pedicure of een voetverzorgster. Een podoloog gaat zich gaan specialiseren in de voetverzorging bij personen met huid- en nagelaandoeningen of problemen aan het onderste lidmaat die hun oorsprong hebben in de voeten voeten.
Tot de podologische behandelingsmethoden behoren bijvoorbeeld taping ter ondersteuning van een gewricht, het verwijderen van eelt, het corrigeren van afwijkingen van de nagelplaat, het verzorgen van een wonde ter hoogte van de voet, het maken van podologische zolen…
Het beroep 'podoloog' is een vrij beroep. De titel 'podoloog' is dan ook niet beschermd. Helaas mag iedereen die dat zou willen, zich dus 'podoloog' noemen. De podoloog valt onder het Ministerie van Economische Zaken.
Een Podotherapeut factureert ongeveer € 70 per uur ex BTW.
Podotherapie wordt alleen in bepaalde gevallen door de basisverzekering vergoed, namelijk bij een diabetische voet die een verhoogd tot zeer hoog risico heeft op het ontstaan van wonden (zorgprofiel 2 en hoger). De podotherapeut kan dan een pedicure inschakelen om bepaalde behandelingen uit te voeren.
Een podotherapeut is een paramedicus, gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten die ontstaan door een afwijkende voetstand of afwijkend looppatroon. Dit kunnen klachten zijn in voet, enkel, knie, heup en/ of rug. Het staan en gaan bestaat uit een keten van bewegingen.
Een schoenmaker is een ambachtsman die van oorsprong schoenen en ander schoeisel zoals laarzen, sandalen, klompen en mocassins maakt en repareert. Deze worden traditioneel gemaakt van materialen als leer, hout, plastic, rubber of jute.
De podotherapeut maakt kennis met u en probeert te achterhalen welke klachten u ervaart en waar deze vandaan komen. Daarna zal er een inspectie uitgevoerd worden, waarbij gekeken wordt naar eventuele standsafwijkingen aan uw voeten, knieën, benen, heupen en rug en afwijkingen aan de huid of nagels.
Pedicure wordt alleen bij diabetes vergoed vanuit de basisverzekering. De vergoeding is afhankelijk van je voetproblemen. Er zijn ook vergoedingen mogelijk vanuit de aanvullende verzekering, maar doorgaans alleen bij diabetes, reumatoïde artritis en andere bloedvatproblemen.
Wat is het verschil met een pedicure? Een medische pedicure heeft een extra opleiding gehad. Hierdoor voert zij naast de reguliere pedicure-behandelingen ook diverse specialistische behandelingen uit. Hieronder valt ook de voetbehandeling van risicovoeten, welke een verhoogd risico hebben op verschillende complicaties.
We onderscheiden twee soorten; de esthetische pedicure en de medische pedicure. Bij een esthetische pedicure wordt, zoals de naam al zegt, enkel gekeken naar het uitzicht van de voeten en nagels. Nagels worden mooi geknipt en verzorgd, de eelt op de voeten worden eventueel nog wat bijgeraspt met een eeltrasp.
Volgens het RIZIV moet een paar steunzolen 1 à 2 jaar meegaan. Om deze tijd zonder problemen te overbruggen is een controle om de 3 of 6 maanden aangeraden. Eventuele aanpassingen of herstellingen zijn dan perfect mogelijk.
Prijsverschil. Het zal u niet verbazen dat op maat gemaakte steunzolen duurder zijn dan standaard steunzolen. Voor het opmeten van uw voeten is speciale apparatuur nodig en het maken van zooltjes op kosten tijd. Dit resulteert over het algemeen in zooltjes die tussen de 200 en 300 euro kosten.
Behandelingen. Eigenlijk zijn er maar 2 dingen die je kunt doen en dat is afhankelijk van de oorzaak. Beweging en het trainen van de (voet) spieren zorgt ervoor dat de spieren en pezen in de voet sterker worden. Hierdoor zijn ze meer in staat om de houding van je (voet)boog te verbeteren.
Na het meten van uw voetafdruk gaan wij aan de slag met het produceren van de steunzolen. Twee weken later zijn uw steunzolen klaar voor gebruik. Uw adviseur helpt u met het plaatsen van de steunzolen in uw schoenen, controleert of ze goed zitten en vertelt u hoe u het beste aan uw steunzolen kunt wennen.
Wie mag er orthopedische steunzolen en/of orthopedische schoenen voorschrijven? U dient langs te gaan bij een arts-specialist (algemeen chirurg, orthopedisch chirurg, reumatoloog, specialist in fysische geneeskunde en revalidatie, neuropsychiater of pediater).