Een misantroop kan humaan en sociaal gedrag vertonen en is dus niet per definitie antisociaal of het tegengestelde van een humanist. Het woord misantropie komt van het Griekse misos ("haat") en anthropos ("mens"). Een synoniem voor misantropie is mensenhaat en een antoniem is filantropie.
Ben je sociaal? Dan heb je oog voor jouw medemens, je bent begaan met de ander en medemenselijkheid is iets wat bij je past. Wie sociaal is begrijpt en voelt aan hoe mensen met elkaar zouden moeten omgaan. Een sociaal mens houdt rekening met anderen, heeft respect voor de medemens en kan zich inleven in anderen.
Met antisociaal gedrag of antisociale trekken wordt bedoeld dat je het moeilijk vindt om rekening te houden met de gevoelens en wensen van andere mensen. Jouw inlevingsvermogen is beperkt. Je voelt je niet schuldig als je iemand pijn doet en je kunt andermans verdriet en pijn ook niet begrijpen.
Kinderen en jongeren krijgen soms te maken met ingrijpende veranderingen, trauma's of moeilijke (thuis)situaties. Als ze daar problemen van ondervinden, of als dit invloed heeft op hun gedrag, spreken we van sociaal- emotionele problemen of gedragsproblemen.
Als je van nature niet zoveel sociale vaardigheden hebt kan je leren van anderen. Ook jij hebt in je directe omgeving van die types die spelenderwijs met iedereen contact maken en die precies weten hoe ze op situaties moeten reageren. Kijk en luister hoe ze dat doen. Observeer.
Sociaal onhandige mensen voelen niet aan wanneer iets wel of niet gelegen komt. Nog erger: Ze zijn vaak te eerlijk. Zaken die je beter voor je kunt houden omwille van de sfeer flappen zij er zo uit.
Er zijn impliciete normen over hoe met elkaar om te gaan. Sociaal ongemak ontstaat als er van afgeweken wordt. Als er iets gebeurt dat niet hoort, of dat niet aan je verwachtingen beantwoordt. Dat is vaak cultureel bepaald.
Een ongemakkelijke situatie ontstaat vaak, omdat al je zelfvertrouwen je in de schoenen in zinkt op dat moment. “Zou dit leuk genoeg zijn om te zeggen? Hoe zou hij/zij nu over me denken?” raast er ergens door de achterkant van je hoofd.
Er is maar een kleine hoeveelheid mensen die vanaf jongs af aan uitblinkende sociale vaardigheden hebben. De meeste mensen hebben het toch echt geleerd. Sociale vaardigheden kun je snel leren door elke keer weer in nieuwe gesprekken te belanden. Zo ga je na een tijd patronen herkennen.
Een sociale fobie is een intense angst voor sociale situaties. Veel mensen voelen zich ongemakkelijk als zij een praatje met een vreemde aanknopen, of voelen zich verlegen als ze in een groep ineens in het middelpunt van de belangstelling staan.
sociaal (bn) : sociabel.
Vaak komt een gesloten houding voort uit een gevoel van onveiligheid. De persoon in kwestie heeft op een bepaald punt in zijn of haar leven een link gelegd tussen kwetsbaar zijn en gekwetst worden. Die link is vaak, bewust of onbewust, zwaar beladen met angst en kan daardoor niet zo makkelijk worden uitgewist.
Psycholoog John Kim vertelt dat wanneer je niet helemaal jezelf kan zijn in de relatie, dit de kans heel groot maakt dat jullie uit elkaar gaan en dat jullie niet voor elkaar gemaakt zijn. "Als alles wat jou uniek maakt en wat je leuk aan jezelf vindt vervaagt, is het niet meant to be," vertelt hij.
Gezelligheid geeft een bepaalde aangename omstandigheid of gevoel weer, een vorm van knusheid, vriendelijkheid, huiselijkheid, vertrouwdheid, kneuterigheid enzovoort. Meestal heeft gezelligheid te maken met het samenzijn met anderen (in goed gezelschap).
Kinderen en volwassenen met sociaal-emotionele ontwikkelingsachterstanden hebben moeite met het herkennen, uiten en reguleren van emoties en ondervinden problemen met sociale vaardigheden. Het sociaal-emotionele ontwikkelingsniveau is sterk van invloed op het alledaags functioneren.
Als je een stilte laat vallen nadat iemand wat gezegd heeft, gaat deze vaak verder in het beantwoorden van de vraag. Je krijgt zo meer inzicht in de situatie en de drijfveren van de ander. 3. Stiltes geven jou zelf ook de tijd om na te denken en waar te nemen.
Ga op de spreker af. Hij heeft net alle spanning van het spreken van zich afgeschud en doet nu niets liever dan verder praten over het onderwerp. Veel mensen herkennen dat ze zich ongemakkelijk voelen bij het aanknopen van een gesprek. Daarom doen ze het vaak niet.