Perseveratie kan voorkomen in de volgende vormen: Breedsprakigheid: het gebruiken van meer woorden nodig is om iets duidelijk te maken. Het niet kunnen stoppen / herhalen van een bepaald gedrag, beweging, emotie, handeling of onderwerp van gesprek, ondanks dat de situatie verandert.
Vorm van zelfgerichtheid, 'narcisme', waarbij iemand op een verhaal van iemand anders alleen maar reageert met het delen van zijn eigen ervaringen. Vorm van zelfgerichtheid, 'narcisme', waarbij iemand op een verhaal van iemand anders alleen maar reageert met het delen van zijn eigen ervaringen.
Zo'n iemand noemt men een narcist. Onder narcisme verstaan we in dit artikel de narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS). Iemand die een narcist is, heeft niet per definitie een narcistische persoonlijkheidsstoornis. NPS is eigenlijk de pathologische vorm van narcisme, een ziekte dus.
Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vindt zichzelf beter dan anderen. Hij of zij vertoont egoïstisch gedrag, is dominant, wil bewonderd worden en heeft vaak een gebrek aan inlevingsvermogen.
Misschien is het iemand die gewoon alles moet zeggen wat er boven komt. Misschien is het iemand met een gebrek aan reflectievermogen die dus niet kan inschatten wat het effect is van te veel of te lang praten. Natuurlijk is dat irritant, maar een handicap is iets anders dan bewuste onwil.
Gevolgen zijn: dat je signalen vaak niet hoort of opmerkt die een ander geeft. dat een ander zich niet gehoord voelt. dat je als dominant wordt ervaren.
Hoe nu op een soepele manier met een gesprek te stoppen? Een gesprek dooft uit als de stimulans ontbreekt om verder te gaan. Doe dat door minder in te gaan op wat iemand zegt, wend je (letterlijk) wat af van iemand, dat wil zeggen minder oogcontact en wat achter over leunen, enz.
Mensen met narcisme zijn vaak veel energie kwijt aan hun gevoel van minderwaardigheid en hebben weinig oog voor anderen en hun eigen gevoelens. Toch voelen ze zich ook speciaal en uniek, waarbij ze vanuit hun minderwaardigheid kunnen denken dat ze bepaalde dingen niet hoeven doen, gewoon omdat ze er recht op hebben.
Ze waren al gewend zich aan te passen, ze wisten niet beter. En weten vaak nog steeds niet beter.” Doordat ze té empathisch zijn, zijn ze vaak eerlijk, onbaatzuchtig, verzorgend, integer en loyaal. “Zulke mensen zijn ideale prooien voor personen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
Babbelaar, babbelkous, kletskous, kwek, kwektante en lulkous: allemaal woorden om iemand te omschrijven die voortdurend aan het woord is, maar eigenlijk niet veel zinnigs te vertellen heeft. In dit rijtje hoort zeker ook de kletsmajoor thuis.
Veel praten en door anderen heen praten is gedrag wat gerelateerd kan worden aan ADHD. Hieronder vallen dingen als: hyperactiviteit, drukte, moeite om de aandacht langere tijd te richten op iets, moeite om prikkels te verwerken. De kans is groot dat je kind snel reageert op impulsen in z'n omgeving (hyperactief).
Hardop met jezelf praten is heel normaal en het is nog effectief ook. Het helpt je te focussen en het stimuleert om vol te houden. Het helpt ook bij het aanleren van nieuwe vaardigheden en bij lastige klussen. En ingewikkelde gedachten en gevoelens worden er helderder door.
Als je een narcistische partner hebt en het lijkt erop dat hij niet alleen kan zijn, dan is dat schijn. Hij wil dat je thuis blijft, want hij wil je niet delen met anderen en hij gunt jou geen leuke tijd terwijl hij alleen thuis zit. Een narcist kan heel goed alleen zijn.
Schrijf je gevoelens op
Als jij hebt gezegd of gevraagd wat je wilde, kan de ander met je meedenken over hoe jullie daar samen mee kunnen omgaan. Als jullie van mening verschillen, kunnen jullie aan de hand van het lijstje bekijken wat jij belangrijk vindt, en waar jullie elkaar in vinden.
Een lastig gesprek heb je niet zomaar. Bijna altijd is er 'iets' voorgevallen.Of, je vermoedt dat er iets zou kunnen gebeuren. Je hebt bij voorbaat al een (waarde)oordeel over je gesprekspartner en juist als dat (waarde)oordeel niet al te positief is, kun je spreken van het ontbreken van vertrouwen.
Narcisten houden van ruzie maken. Ze zullen je porren, uitlokken en provoceren. Als je niet hapt vinden ze dat frustrerend, omdat hun behoefte niet bevredigd wordt. Na een tijdje zullen ze boos worden, dan verveeld raken en uiteindelijk laten ze het los (in ieder geval met jou).
Ze kunnen niet om zichzelf lachen, al leent de situatie zich er voor. Narcisten zijn hooggevoelig, maar niet ten opzichte van anderen. Ze zijn alleen gericht op zichzelf. Als een narcist meent dat jij hem/haar uitlacht, kan dit zich weer gaan uiten in een woede-uitbarsting.
Mensen met narcisme willen graag het stralende middelpunt zijn. Sommigen denken dat ze de beste, mooiste en slimste zijn. Anderen hebben verborgen grootheidsgedachten: ze vinden bijvoorbeeld dat ze altijd voor anderen klaarstaan.
Dat is doodeng, dat is de grootste angst van een narcist. Helemaal alleen, onderaan de maatschappelijke ladder, die angst is overweldigend voor ze, een basisvertrouwen in zichzelf en andere mensen ontbreekt helaas. De vernedering, het besef: Dat hij/zij een sterveling is, net zoals iedereen hier op aarde.
Narcisten houden helemaal niet van hun huisdieren. Een narcist is een wandelend zwart gat: ze vreten energie. Het werkt dus omgekeerd. Huisdieren zijn voor een narcist een onuitputtelijk bron van aandacht en onvoorwaardelijke liefde.
Narcisten geven bij de kennismaking een goede indruk. Maar binnen enkele weken hebben de mensen hen door. Dat blijkt ook uit onderzoek. Ze geven wel aan, dat ze veel vrienden hebben, maar bij navraag blijken die 'vrienden' zich van vriendschap niet bewust!
SOS telefonische hulpdienst
Als je denkt aan suïcide, is het belangrijk om daar met iemand over te praten. Je kunt dag en nacht met iemand praten via de SOS telefoon van 113 (0800-0113) of gratis anoniem hulp krijgen via onze chat.
introvert bijv. naamw. Uitspraak: [ɪntro'vɛrt] als je je gevoelens vooral voor jezelf houdt Voorbeeld: `Introverte mensen zijn rustig, zeggen niet veel en zijn liever alleen dan in een gezelschap.