Élke wond waarbij de huid kapot is, élke wond die bloed, en wanneer er dus bacteriën in het lichaam kunnen komen, moet worden afgedekt zo lang er nog geen korstje op zit. Dus ook schaafwonden moeten worden afgedekt.
Schaafwonden worden meestal veroorzaakt door het glijden over een ruw oppervlak. Omdat veel bloedvaatjes gekwetst zijn, merk je puntvormige bloedingen. Omdat ook veel zenuwuiteinden beschadigd zijn, kan een schaafwonde heel pijnlijk zijn. Een schaafwonde herstelt meestal vrij snel en zonder problemen.
Kleine schaafwonden kunt u afdekken met een pleister. Wanneer het een grotere wond betreft, kunt u deze afdekken met een steriel gaaskompres of een een niet-verklevend wondkompres. Op deze manier voorkomt u dat er tijdens het verwisselen van het verband nieuw gevormd weefsel wordt losgetrokken.
Een aan de buitenlucht blootgestelde schaafwond geneest volgens een vast patroon. Binnen enkele uren zal er een afdekkende korst vormen op het wondoppervlak. Deze korst wordt na mate de dagen voorbij gaan dikker, waarbij de ergste pijn zal verdwijnen. Binnen 1 à 2 dagen kan het rondom de korst enigszins rood worden.
Iedereen denkt dat een wond een korst nodig heeft om mooi te genezen. Een zogezegde volkswijsheid die echter niet blijkt te kloppen. Een korst vertraagt de wondheling, vergroot het risico op littekens, biedt geen bescherming tegen infecties en beperkt de beweeglijkheid van de huid.
Smeer geen vaseline op een open wond. Als dit niet praktisch is (bijvoorbeeld in verband met kleding) en bij diepere schaafwonden kun je de schaafwond afdekken met metaline of ander niet aan de wond klevend verband. Gewone pleisters en kompressen plakken aan de wond vast.
Schaafwonden komen het meest voor op de knie, scheen of elleboog en genezen over het algemeen goed. Vaak is de huid binnen een paar dagen weer hersteld. Meestal is een schaafwond een kleine wond. Andere voorbeelden van kleine wonden zijn prik- en snijwonden.
Het herstel van de huid waarvan de barrière beschadigd is geweest, duurt minimaal vijf dagen. In die tijd verliest de huid een grote hoeveelheid vocht waardoor de huid erg droog wordt. Bij een droge huid is er sprake van een beschadigde huidbarrière.
Vaseline. Gebruik minstens 5 dagen lang vaseline om de gewonde huid vochtig te houden. Vaseline voorkomt dat de wond uitdroogt; uit onderzoek is gebleken dat die droogte juist weefselschade en dus een vertraagde wondgenezing veroorzaakt.
De genezing versnellen
Een kleine, oppervlakkige wond kun je dun insmeren met een wondzalf. Ook in dat geval creëer je een vochtig milieu waarin de wond sneller heelt. En vaak ook mooier, omdat een zalf aanzienlijk kan helpen bij het verminderen van littekens.
Alle voordelen van het vochtig houden van je wond op een rijtje: Een nat milieu bespoedigt het genezingsproces. Door het vocht groeien je cellen sneller, waardoor de kapotte huid dus ook sneller weer vernieuwd wordt; Een natte wondgenezing gaat korstvorming tegen.
Als je een open wond hebt, is het niet aangeraden om te gaan zwemmen. Bacteriën kunnen makkelijk in de wond dringen en zo terecht komen in de bloedbaan. Er kan ook een te hoge concentratie chloor in je wond terechtkomen, wat schadelijk is voor de gezondheid en het herstel.
De pijn van uw wond kan veroorzaakt worden door de beschadiging van de huid en onderliggende weefsels. Deze pijn reageert meestal goed op paracetamol en bijvoorbeeld ibuprofen (of een soortgelijk medicijn).
Een ontstoken wond herkennen
Je ziet pus of vocht in de wond. De omringende huid voelt warm aan. In en rond de wond zie je een rode kleur. Je hebt last van koorts of een temperatuursverhoging.
Maak de wond voorzichtig droog door met een doekje of kompres op de wond te deppen. Bedek de wond met een steriele pleister of een steriel verband. De pleister (of het verband) houdt de wond vochtig, hierdoor geneest de wond sneller.
Wanneer de bedekkende opperhuid direct na het sluiten van de wond weer de volle dikte bereikt, is nog goed te zien dat het onderliggende weefsel nog rood, dik en stug is. Het granulatieweefsel dat de lederhuid vervangt, moet nog verder uitrijpen tot een dun, soepel en wit bindweefsel.
Een chirurgische wond kun je na de operatie gewoon verzorgen met een beetje vaseline. Dat is vet, trekt nauwelijks in de huid en daardoor blijft je huid lang soepel. Op die manier laat je wonden en littekens het beste en comfortabel genezen.
De korst op de wond
De wond gaat jeuken omdat er een vochttekort ontstaat rondom de wond. Ondanks de jeuk: probeer er niet aan te krabben! Tip: Tik er zacht met het zachte deel van je vingertop op. Dit stilt vaak al licht de jeuk.
Genezing gaat minder snel als de wond ontstoken raakt
Bij een ontsteking is de plek rood, pijnlijk en warm en er komt vocht of pus uit. De verwonde persoon kan zelfs (lichte) koorts hebben. Een ontsteking ontstaat door vuil en bacteriën.
Littekens ontstaan doordat de huid beschadigd is geraakt, bijvoorbeeld door een ongeluk of een operatie. Tijdens het genezingsproces maakt uw lichaam op de plaats van de beschadiging littekenweefsel aan, omdat de huid niet in staat is om volledig nieuw te groeien. Dit gebeurt elke keer als de huid beschadigt.
Het jeukende gevoel geeft aan dat het genezingsproces aan de gang is. Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond.
Een litteken bezit niet de functies die een gezonde huid wel heeft. Een litteken is bijvoorbeeld lang niet zo soepel en elastisch als de normale huid. Ook geeft het vaak klachten zoals jeuk, verharding en verdikking is kan het ontsierend zijn.