Een kroonkurk is een metalen dop met inknijpingen (waardoor het op een kroon lijkt) om een fles af te sluiten.
Met het inzamelen van flessendoppen en oud ijzer hopen ze het geld bij elkaar te krijgen. Met een prijs van zo'n 7 tot 15 cent per kilo, wordt dat heel lang sparen.
De originele kroonkurk bestond uit een metalen cap met 24 karteltjes (tanden). Aan de binnenkant bevond zich papier. Het tegenwoordige model is nagenoeg gelijk. Al is de binnenkant nu meestal van kunststof en is het aantal karteltjes is teruggebracht naar 21.
Het aluminumfolie van uw boterhampakketje, bierdoppen, deobussen, slagroombussen, ranjabussen, ook lachgaspatronen, bierblikjes, frisdrankblikjes etc etc. Het is allemaal een metaal. Iets wat u bij het vuil weggooit als het is gebruikt of kapot is.
De kroonkurken leveren per kilo 30 cent op.
Iedereen kan meehelpen door de doppen te verzamelen. Vele restaurants, cafés en (sport)verenigingen doen al mee. Ook jij kunt een 'dop' in het zakje doen door bijvoorbeeld thuis de bierdopjes te sparen.
De doppen gaan naar een recyclingbedrijf in Friesland, waar het tin eruit wordt gefilterd. Dat levert 38 cent per kilo op, meer dan oud ijzer. Vele duizenden euro's haalde Jan Dragt zo al op voor onderzoek naar diabetes, waar hij zelf al 25 jaar aan lijdt.
Houd de achterkant van een klauwhamer zo tegen de fles dat de twee klauwen van onderen tegen de kroonkurk drukken. Duw het handvat van de hamer naar onderen en naar je toe om de kroonkurk los te wikken. Wanneer je de kroonkurk verwijderd hebt leg je de hamer weg en geniet je van je drankje.
Vrijwilligers van het Diabetes Fonds zijn daarom al sinds 2014 bezig met het verzamelen van bierdoppen. De doppen worden gerecycled bij de Onttiningsfabriek in Leeuwarden waar een mooie prijs per kilo wordt betaald: hoe meer doppen, hoe groter het bedrag dat het Diabetes Fonds ontvangt voor wetenschappelijk onderzoek.
Het gewicht van een klein bierflesje bedraagt 180 tot 200 gram. Een aluminium blikje weegt 5 tot 10 gram. Voor een sixpack (dus zowat twee liter bier) is er dus een meergewicht van een kilo glas... of slechts enkele tientallen grammen aluminium.
De binnenkant is ingelegd met kurk, polyvinylchloride (pvc) of polyetheen. De kroonkurk dankt zijn naam aan zijn uiterlijk: door de inknijpingen lijkt het dopje op een kroon.
Dit geldt ook voor bierdoppen en schroefdoppen van wijnflessen: die mogen bij het restafval. Na de afvalverbranding worden ze met magneten uit het afval gehaald voor recycling. Een grotere losse deksel van metaal mag bij de gescheiden inzameling van plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd).
De doppen worden op allerlei verschillende plekken in het land ingezameld: bij buurtcentra, bedrijven, kinderboerderijen, milieustraten en zelfs bij particulieren thuis. Omdat de dopjes van een hard soort kunststof zijn en schoon gesorteerd ingeleverd worden, kunnen ze goed en efficiënt gerecycled worden.
Je zamelt dopjes in en brengt ze naar een verzamelpunt. Van daar gaan ze naar een fabriek die ze overkoopt. Met het geld dat ze voor de dopjes geven, wordt een puppy aangekocht die wordt opgeleid tot een blindengeleidehond.
Eerst de bierdopjes tellen, daarna de dopjes met kit vastmaken aan tafeltje, vervolgens een laag epoxy giethars eroverheen gieten en op het laatst drie à vier uur met een gasbrander de luchtbellen weghalen. Het resultaat: een strakke meubel met oude witte-, nieuwe rode- én Radlergele bierdoppen.
Per kilo ontvangt KNGF Geleidehonden een vergoeding. Dus gooi de dopjes van frisdrank en melkpakken niet weg, maar lever ze in bij één van de depots. Je steunt niet alleen de opleiding van onze geleidehonden, maar spaart ook nog eens het milieu. Inmiddels hebben alle doppen samen al tienduizenden euro's opgeleverd.
Waarom kroonkurken sparen? Kroonkurken leveren geld op. Ze zijn van metaal, met een dun laagje tin. Vooral de tin in de dop heeft waarde.
Het beste antwoord
Die bobbeltjes vormen een herkenningsteken. Elke fles heeft zijn eigen vormnummer. Als het goed is staat er ook een nummer bij naast die puntjes, en een logo van produceerder.
Dat was het doel van Johan van der Pol uit Nijkerk. Zijn uitvinding, de Plopr bieropener, zorgt voor dit geluid bij het openen van ieder flesje. Een heerlijk geluid is het. Zo'n lekkere harde plop wanneer je een fles champagne ontkurkt.
Maak de flesjes met elkaar open. Houd een flesje op z'n kop en zet de rand van de dop onder de rand van het tweede flesje. Trek omhoog en de eerste fles is open. Sla vervolgens de rand van de gesloten fles op de open fles open.
Maar die opleiding is niet goedkoop. Daarom bestaat de dopjesactie: plastic dopjes inzamelen is voor het BCG een extra manier om wat geld in te zamelen. zodat we zo veel mogelijk hondjes kunnen opleiden, en dus zo veel mogelijk personen kunnen helpen.
Welke doppen zijn geschikt om te sparen? Polyethyleen (HDPE of PE-HD). De HDPE doppen zijn te herkennen aan het recycle logo met een 2 of 02 erin. Voorbeelden hiervan zijn doppen van flessen frisdrank, zuivelpakken of pakken van vruchtensappen.
"Voor het opleiden van één blindengeleidehond zijn ongeveer 83.000 kg dopjes nodig.
U kunt vanaf 1 januari 2017 nog wel steeds plastic doppen blijven sparen voor het KNGF, maar vanaf die datum kunt u deze zelf brengen bij een van de vier depots: in Amstelveen, Tilburg, Aalten of Donderen (Groningen). Helaas is er (nog) geen depot in de regio Rijnmond.